anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

FOTO Hai în Deltă! Dar în Moldova, la 25 de km de Iași

GALERIE
delta moldovei, relaxared
 • delta moldovei, relaxared
- +

Dacă vreți să evadați din oraș la sfârșit de săptămână, puteți să vă simțiși ca în Deltă în doar o jumătate de oră.

La doar 25 de kilometri de Iași, iubitorii de natură sălbatică vor găsi un loc cu totul special numit Delta Moldovei. Datorită acumulării a mai multor râuri din zonă în lacul Jijia, comuna Movileni se bucură acum de un adevărat paradis care este desemnat arie protejată de interes comunitar prin Ordinul Ministrului Mediului și Dezvoltării Durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, scrie pe pagina de Facebook a Deltei Moldovei.

Potrivit prezentării, în zonă sunt numeroase habitate precum râuri cu maluri nămoloase, pajiști și mlaștini, lacuri naturale, comunități de lizieră cu ieburi înalte, pajiși cu altitudine joașă și multe terenuri umede și nisipoase. Aici, de-a lungul a peste 40 de ani, atât în zona terestră, cât și în cea acvatică, și-au găsit adăpost peste 20.000 de specii de animale, pești și păsări, zona fiind unul dintre cele mai importante teritorii de cuibărit din bazinul românesc al Prutului.

Încă de la începutul lui aprilie, își fac apariția lebedele de vară și cormoranii, care se apucă de construit și reparat cuiburi, urmate apoi de alte zeci de specii. În luna mai, majoritatea clocitoarelor depun ponta, astfel încât tot văzduhul răsună de trilurile păsărilor. Habitatele acestora diferă de la specie la specie, cuiburi găsindu-se peste tot, de la cele așezate pe ramurile arborilor și până la cele construite pe apă. Printre speciile pe care le puteți admira în Delta Moldovei mai enumărăm rața roșie, lișița, lopătarul, diferite tipuri de stârc (pitic, galben, roșu, de noapte), egretă (mică, mare), chirighiță, berze, pescăruși, plus multe altele. Migrația de toamnă are loc destul de târziu și lent, așa că păsările pot fi admirate o perioadă destul de generoasă de timp.

În zona piscicolă predomină crapul, carasul, sângerul și novacul, iar în zonele umede se găsesc diferite specii de broaște, șopărle, șerpi ș.a. Mamiferele preponderente în zona Deltei Moldovei sunt rozătoarele: iepurii, hârciogii, șobolanii și șoarecii, însă se găsesc cu ușurință și vulpi, hermeline, mistreți, căprioare, vidre și câte și mai câte, mai scrie în prezentarea zonei.

Dacă vreți să rămâneți peste noapte în mijlocul naturii vă puteți caza la Complexul Delta Moldovei unde vă așteaptă camere spațioase dotate modern.

Cum vă puteți petrece timpul liber:

Plimbări cu barca/caiac

În minidelta din LargaJijia trăiește singura colonie de lopătari din ţară, în afară de cea din Delta Dunării. Tot aici se află și una dintre cele mai mari colonii de stârci din România.

Cine se încumetă să facă o plimbare cu barca pe luciul celor 50 de heleștee din Larga Jijia poate asista la un spectacol fascinant, mai ales atunci când sutele de păsări își iau zborul.

Prețul pentru a închiria o barca sau un caiac pentru o oră este de 30 de lei

Pescuit

Larga Jijia este și cel mai cunoscut paradis al pescarilor din zonă. Fără să ținem cont de poveștile de pe malul bălții, ci doar de poze și filme, capturile sunt impresionante, peste 20 de kilograme.

Pescarii care vor să-și întindă undița în Delta Moldovei pot prinde un crap topless de Jijia, care nu se găsește nicăieri în țară, este creația noastra și a unui colectiv de cercetare.
Prețul pentru o zi de pescuit costa între 70 și 90 de lei

Plimbări în natură

Delta Moldovei este un loc ideal pentru păsările de apă și limicole, aici aflându-se și cea mai mare colonie de stârci, lopătari și egrete din Moldova. În plus, în zonă poți vedea aproape toate speciile de păsări existente și în Delta Dunării, dar într-un număr mai mic de exemplare.

În Delta Moldovei trăiesc și vidre, vulpi, mistreți și căprioare, de aceea veți putea explora doar o parte din acest colț de rai pentru a evita orice întâlnire neplăcută cu animalele sălbatice si care sunt considerate periculoase.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.