(FOTO) Ieşeni, ştiaţi de aceste „aberaţii“ de pe străzi? Salvatoarele de vieţi, sub lacăt
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

(FOTO) Ieşeni, ştiaţi de aceste „aberaţii“ de pe străzi? Salvatoarele de vieţi, sub lacăt

GALERIE
defibrilatoare01defibrilatoare02defibrilatoare03defibrilatoare04defibrilatoare05defibrilatoare07defibrilatoare08defibrilatoare10
 • defibrilatoare01
 • defibrilatoare02
 • defibrilatoare03
 • defibrilatoare04
 • defibrilatoare05
 • defibrilatoare07
 • defibrilatoare08
 • defibrilatoare10
- +

Puţini ieşeni ştiu că, în cazul unui stop cardio-respirator al cuiva, rudă sau necunoscut, în casă sau pe stradă, în diferite locuri din oraş există aparate speciale care pot salva efectiv vieţi. E vorba de cinci defibrilatoare, pe care Primăria a plătit zeci de mii de lei. Cu toate acestea, şi deşi folosirea lor e relativ simplă, ele inducând şocuri când le pui pe piept, şocuri de repornesc inima, din 2012 şi până astăzi, timp în care sute, dacă nu mii de ieşeni au făcut stopuri cardio în afara spitalului, niciun aparat nu a fost folosit. A existat o singură tentativă, dar cel care a vrut să-l folosească nu a putut decât să smulgă din perete cutia, cu tot cu lacăt. Cutiile cu defibrilatoare stau toate sub cheie, sunt fără excepţie amplasate în locuri puţin vizibile şi la înălţime mare, încât le ajungi cu scara. Nu ştiu de acestea nici măcar vânzătoarele cu vechime de sub ele. În plus, la vedere sunt instrucţiuni scrise în engleză. Ba chiar unul dintre ele a dispărut. Cine să ştie astfel de existenţa lor?C e spun oficialii responsabili?

În Iaşi sunt amplasate, din 2012, cinci defibrilatoare portabile, automate. Aparatele deservesc diferite puncte din oraş, iar pentru utilizarea lor au fost instruiţi inclusiv poliţiştii locali. Cu toate că defibrilatoarele se află în zone în care salvatorii ieşeni au intervenit pentru oameni în stop cardio-respirator, în cinci ani de la „plasarea“ aparatelor pe piaţă, unul singur a fost „încercat“, o singură dată. Un bărbat martor la momentul în care un ieşean a căzut în parcul din Nicolina, în apropierea defibrilatorului amplasat lângă punctul RCS&RDS din cartierul menţionat, a încercat să resusciteze victima. Dar, culmea, nu a reuşit să scoată rapid aparatul din cutie. Prin urmare, martorul a smuls defibrilatorul de pe perete cu tot cu cutie.

Unde sunt amplasate?

Primăria Iaşi a achiziţionat cinci defibrilatoare portabile, automate, în mai 2012. Aparatele au costat 45.000 de lei şi au fost cumpărate de la furnizorul Euromedical Provider SRL. Defibrilatoarele au fost amplasate în cinci puncte din oraş: în Copou - la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, în Piaţa Unirii - în faţa librăriei „Humanitas“, în Alexandru cel Bun - în faţa cinematografului „Dacia“, la Centrul de cartier Tătăraşi şi în Nicolina, în zona punctului RCS&RDS. Aparatele se află şi în prezent în aceste puncte, cu excepţia celui din Nicolina, care a fost preluat de reprezentanţii primăriei după ce a rămas fără cutie de protecţie. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au vizitat cele cinci puncte în care se află amplasate defibrilatoarele şi au observat că aparatele nu sunt accesibile tuturor, aşa cum ar trebui. În primul rând, instrucţiunea de folosire doar în caz de urgenţă este redată în scris numai în limba engleză. În al doilea rând, cutiile încuiate cu lacăt şi prevăzute cu un mic geam nu sunt inscripţionate cu mesajul „în caz de nevoie, spargeţi geamul“. Din această cauză, martorii bine intenţionaţi să salveze pe cineva de la moarte pot fi derutaţi de lipsa cheii. În plus, aparatele sunt amplasate la o înălţime de aproximativ 2-3 metri, astfel încât, chiar dacă şi-ar dori să ajute pe cineva, unii ieşeni nu ar putea să ajungă la cutiile în care se află defibrilatoarele.

Cazul aparatului din Nicolina

La începutul anului 2017, un ieşean ar fi încercat să salveze un bărbat căzut în parcul din Nicolina, dar nu ar fi reuşit să scoată defibrilatorul din cutia specială în care era adăpostit. Atunci, martorul evenimentului ar fi smuls cutia cu totul de pe perete şi ar fi lăsat aparatul pe jos. „Se întâmpla la începutul anului curent. Nu mai ştiu dacă bărbatul a folosit aparatul sau dacă domnul care a căzut în parc a fost salvat. Cert este că aparatul a fost lăsat pe jos, iar noi am sunat la autorităţile locale să vină să-l preia. Defibrilatorul a rămas în punctul nostru o vreme, după care l-am predat“, a precizat o angajată a punctului RCS&RDS din Nicolina. Tentativa de folosire a defibrilatorului din Nicolina a fost singura „intervenţie“ care a implicat cele cinci aparate din oraş. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Iaşi, defibrilatoarele sunt funcţionale şi cu revizia la zi. „Defibrilatorul din Nicolina se află la noi şi-l vom remonta în perioada următoare. Aparatul nu a fost afectat după intervenţie, dar îl vom remonta într-o cutie nouă“, a arătat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Când se foloseşte defibrilatorul

Defibrilatorul portabil este un aparat special care, cu ajutorul unui şoc electric, are capacitatea de a restabili ritmul cardiac. „Aparatul se foloseşte atunci când în jurul nostru identificăm o persoană aflată în stop cardio-respirator. Dacă asistăm în Piaţa Unirii la un astfel de eveniment, sunăm la 112 şi apoi începem manevrele de resuscitare, respectiv compresiunile toracice, care sunt esenţiale. După apel, martorului i se poate spune din dispecer să folosească defibrilatorul de la Humanitas, sau poate el singur să meargă să ia aparatul şi să urmeze instrucţiunile. Aparatele din oraş au meniul în limba română, conform recomandărilor pe care le-am făcut înainte să fie achiziţionate“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Potrivit medicului, în zonele în care sunt amplasate defibrilatoarele se înregistrează stopuri cardio-respiratorii mai ales în locuinţe, nu neapărat în stradă. „Din păcate, este greu să convingem rudele pacienţilor care suferă un stop cardio-respirator să iasă din locuinţă şi să meargă după defibrilatorul dintr-un anumit punct, chiar dacă aparatul se află aproape. Nu în bloc, ci jos, într-un punct accesibil tuturor locuitorilor din zonă“, a conchis medicul. Grav este însă şi faptul că mulţi ieşeni nici nu ştiu de existenţa acestor aparate, pe care poate le-ar folosi din proprie iniţiativă, la nevoie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.