anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

În Iaşi, primul copil la vârsta de 29 de ani

(FOTO) În ultimii 20 de ani, la Iași a crescut cu 5 ani vârsta la care are loc prima naştere

GALERIE
maternitatetabel nasteri ins
 • maternitate
 • tabel nasteri ins
- +

29 de ani este vârsta medie pentru ieşencele de la oraş. Pentru mediul rural vârsta este de 24 de ani şi jumătate. Pe de altă parte, medicii ieşeni avertizează că sarcinile târzii sunt periculoase.

 Medicii susţin că această tendinţă este în ultimii ani într-o continuă creştere, nu doar în Iaşi, ci şi la nivel naţional şi interna­ţional, motivele invocate de paciente fiind diverse. Femeile spun că au amânat momentul conceperii unui copil pentru că au dorit să se axeze pe carieră, pentru că înainte de 30 de ani nu aveau un loc de muncă stabil sau pentru că nu aveau posibilitatea şi stabilitatea financiară necesare pentru creşterea copilului. 

„Am născut la 34 de ani, nu pentru că aşa mi-am dorit, dar am considerat că nu-mi pot abandona cariera pentru a face un copil. Am zis că voi face un copil când voi putea să-i ofer o copilărie acceptabilă, decentă, nu una plină de lipsuri cum vedeam la mulţi alţii din jur. Terminasem si eu şi soţul facultatea de tineri, dar nu eram niciunul din Iaşi, şi în plus nici nu aveam părinţi cu situaţii materiale deosebite, ca să ne ajute financiar. A trebuit să ne luptăm ani de zile cu lipsurile sau cu căutarea unui serviciu mai bun ca să avem toate astea. Cum să faci copil când tu te muţi dintr-o chirie în alta şi de două ori pe an? Abia după 10 ani de la nuntă am reuşit să avem o casă a noastră, de fapt un apartament mic, dar era al nostru, şi fiecare câte un serviciu relativ stabil. Eu sunt profesoară, titular în Iaşi, iar soţul lucrează în privat. Acum câştigăm împreună decent cât să ne permitem rata la casă şi cheltuielile cu copilul“, ne-a declarat Marinela B., o profesoară din Iaşi. 

Primul copil - cel târziu la 25 de ani

Cu toate acestea, medicii specialişti spun că, din punct de vedere reproductiv, indicat ar fi ca o femeie să nască primul copil între 20 şi 25 de ani, după această vârstă riscurile medicale ajungând să fie duble. De la faptul că sunt şanse mai mici să obţină o sarcină, la faptul că sarcina poate fi una cu multiple probleme, care perturbă cursul normal al evoluţiei sarcinii. Aici medicii atrag atenţia asupra faptului că după vârsta de 37 de ani creşte riscul ca fătul să prezinte sindrom Down.

„Există o cutumă că trebuie să ai o casă, un loc de muncă stabil, un soţ minunat şi abia apoi începi să te gândeşti să ai un copil. Dacă aştepţi să se întâmple asta, s-ar putea să ajungi la 30 de ani, iar după 30 de ani la unele femei ovocitul devine mai puţin apt spre a fi fertilizat“, a precizat dr. Bogdan Doroftei, medic primar obstetrică-ginecologie şi director medical la Maternitatea „Cuza Vodă“. Un alt motiv pentru care s-a ajuns ca vârsta medie a mamelor la prima naştere să fie aproape de 30 de ani este, conform INS, şi faptul că modelul actual al familiei româneşti este caracterizat şi prin fenomenul de amânare a căsătoriilor, în special la vârstele tinere.

„Modificări s-au produs şi în ceea ce priveşte comportamentul nupţial: restrângerea ponderii căsătoriilor timpurii şi a familiilor cu copii la vârste tinere. În schimb, a crescut ponderea căsătoriilor târzii, a familiilor fără copii“, menţionează reprezentanţii INS. Acelaşi lucru este susţinut şi de me­dicii din maternităţile ieşene care, în urma discuţiilor cu pacientele, au realizat că există tendinţa de a amâna conceperea copilului, considerând că nu este momentul potrivit. „Există în momentul de faţă o afectare a valorilor de familie, la care s-a ajuns din cauza faptului că nu se sprijină natalitatea şi cuplurile tinere, astfel tinerii nu mai văd un avantaj în a forma familii. La o vârstă mai tânără există şi cauze legate de condiţiile de muncă, de plecarea în străinătate, atunci consi­derând că nu este un moment potrivit pentru a întemeia o familie“, a precizat dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie de la Maternitatea „Elena Doamna“. De asemenea, deşi poate părea atipic, femeile ajung să devină mame după vârsta de 30 de ani şi pentru că au încredere în noile tehnologii medicale care ar putea rezolva problema infertilităţii. „Este o pistă falsă, pentru orice tehnologie nu este 100% garantată, nu înseamnă că un anumit tratament va funcţiona cu siguranţă, chiar dacă sunt de ultimă ge­neraţie, ele nu pot compensa natura şi firescul. Reco­mandarea mea ca medic este să respecte natura, biologia umană, iar cel mai bine este să aibă o sarcină între 20 şi 25 de ani. Asta mai ales dacă vrem să avem copii mai sănătoşi şi probleme mai puţine de infertilitate“, a completat dr. Bogdan Doroftei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.