Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(FOTO): Lights in the Park - Vino să admiri „Museum of the Moon” în parcul Palas și să câștigi câte-n Lună și în stele!

GALERIE
Museum of the Moon - Palas Iasi 02 - Foto credit Pro ImageMuseum of the Moon - Palas Iasi 03 - Foto credit Pro ImageMuseum of the Moon - Palas Iasi 04 - Foto credit Pro ImageMuseum of the Moon - Palas Iasi 01 - Foto credit Bigu Cristi
  • Museum of the Moon - Palas Iasi 02 - Foto credit Pro Image
  • Museum of the Moon - Palas Iasi 03 - Foto credit Pro Image
  • Museum of the Moon - Palas Iasi 04 - Foto credit Pro Image
  • Museum of the Moon - Palas Iasi 01 - Foto credit Bigu Cristi
- +

Un eveniment „astronomic” de proporții are loc până pe 28 martie 2021, în parcul Palas. Aici, ieșenii pot admira Luna, realizată pe baza imaginilor furnizate de sateliții orbitali NASA, de către artistul britanic Luke Jerram. Instalația spectaculoasă, redă fidel satelitul natural al Pământului este expusă pentru prima dată în capitala Moldovei și face parte din cadrul evenimentului Lights in the Park, organizat de Festivalul de lumini Light ON, ce se desfășoară simultan la Palas Iași și Iulius Mall Cluj.

Americanii nu mai sunt singurii oameni care au explorat Luna. Ieșenii pot „evada” și ei, până pe 28 martie 2021, pe al cincilea cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar, însă fără să îmbrace costumul de astronaut, ci cu o vizită în parcul Palas, unde este expusă instalația „Museum of the Moon”. Lucrarea artistului britanic Luke Jerram este prima din seria sa dedicată corpurilor cerești și le oferă vizitatorilor oportunitatea extraordinară de a descoperi Luna în toată splendoarea detaliilor ei minunate, nu doar partea pe care o vedem mereu pe cer. Macheta măsoară 7 metri în diametru și corespunde unei scări de 1:500.000, ceea ce înseamnă că fiecare centimetru corespunde în realitate unei distanțe de 5 kilometri pe Lună.

Luna a fascinat oamenii dintotdeauna și de-a lungul timpului a fost văzută, atât ca zeitate, cât și ca planetă, a fost folosită ca instrument de măsurare a timpului, calendar și busolă, dar a fost și muză și a inspirat artiști, poeți, scriitori și muzicieni din toată lumea. În prezent, luna este un „șantier” folosit în numele științei, iar NASA vrea să trimită un om pe Lună în 2024 și să construiască o bază lunară după 2030. Însă pentru cei mai mulți oameni, „Museum of the Moon” este cea mai personală și cea mai apropiată întâlnire pe care o vor avea vreodată cu Luna, iar opera de artă este realizată astfel încât să fie cât mai autentică și realistă.

Palas a pregătit și alte surprize! Astfel, după ce vizitatorii și-au făcut selfie cu Luna, au trei variante să plece acasă cu premii stelare. Toți cei care merg la centrul de premiere din zona Guess cu flyer-ul primit în zona instalației, câștigă pe loc un cadou surpriză la roata premiilor. Dacă aleg să-și înnoiască garderoba și fac cumpărături de 300 de lei, mai au parte de un premiu-rachetă: 50 de lei sub forma unui cec cadou, care este însă valabil doar pe Pământ, în magazinele Palas. Iar dacă pozele au ieșit perfect și sunt postate pe Instagram cu #PalasMoon, pot participa la un giveaway. Regulamentul campaniei poate fi consultat pe www.palasmall.ro.

Până în prezent, instalația „Museum of the Moon” a fost vizitată de peste 3 milioane de oameni din cele peste 25 de țări în care a fost expusă, iar creația ei a durat 6 luni, fiind nevoie de o mulțime de prototipuri și multă planificare.

Evenimentul este organizat de Lights On în colaborare cu IULIUS. Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante cros-sectoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri