(FOTO) Măsura birocrației: de câţiva ani se anunţă asfaltarea drumului Iaşi-Bârnova
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

(FOTO) Măsura birocrației: de câţiva ani se anunţă asfaltarea drumului Iaşi-Bârnova

GALERIE
drum Barnova4drum Barnovadrum Barnova1drum Barnova2drum Barnova3drum Barnova5drum Barnova6
 • drum Barnova4
 • drum Barnova
 • drum Barnova1
 • drum Barnova2
 • drum Barnova3
 • drum Barnova5
 • drum Barnova6
- +

Proiectul refacerii DJ 247A, care uneşte Iaşul cu Bârnova, este sub semnul întrebării, din cauză că se prevede tăierea unor copaci.

Dacă construirea celor doi kilometri ai drumului care leagă Păun (DN 28) de Tomeşti (DN 24) se apropie de final, lucrările de asfaltare fiind practic pe ultimele sute de metri, nu la fel de bine stau lucrurile în ceea ce priveşte modernizarea DJ 247A, care leagă Bârnova de DN 24, respectiv de Iaşi. În primul caz, drumul Păun - Tomeşti ar putea fi deschis circulaţiei chiar săptămâna viitoare. În al doilea caz, locuitorii din suburbia ieşeană Bârnova trebuie să mai aştepte. Deşi consilierii judeţeni au aprobat indicatorii tehnici încă de anul trecut, lucrările nu au început încă. În ultima şedinţă de CJ, cea de săptămâna trecută, vicepreşedintele Consiliu­lui Judeţean, Romeo Olteanu, răspundea astfel unei întrebări adresate de liberalul Romeo Vatră: „La 1 iulie expiră garanţia la inves­tiţia de canalizare, făcută de Apavital, şi până atunci nu se poate da ordinul de începere a lucrărilor“. Dezbaterea pe acest subiect a fost punctată de replici tăioase între cei doi vicepreşedinţi ai CJ şi consilierii PNL, ultimii resemnându-se că cei din Bârnova vor avea un drum nou abia la anul.

De altfel, directorul Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, Daniel Achiţei, spune că încă nu s-au obţinut toate avizele pentru începerea lucrărilor şi că proiectul e foarte posibil să intre sub incidenţa unei arii protejate din cadrul reţelei ecologice europene Natura 2000. Pădurea Bârnova este cuprinsă în această reţea şi, pentru că modernizarea drumului presupune tăierea unor copaci de pe margine, este aşteptat avizul celor de la Mediu. Care ar putea fi negativ.
 
În schimb, vor fi plantaţi copaci de-a lungul mai multor drumuri naţionale din judeţ, dar şi din ţară. Ei vor constitui perdele forestiere pentru protecţia căilor rutiere pe porţiuni afectate frecvent de căderi masive de zăpadă. În răspunsul la o interpelare adresată de deputatul ieşean Vasile Axinte, Ministerul Apelor şi Pădurilor precizează că, pentru judeţul Iaşi, „s-a prevăzut realizarea unei suprafeţe de 152,67 ha perdele forestiere de protecţie care protejează 50,89 km de drumuri naţionale, respectiv DN 2, DN 24, DN 24C, DN 28, DN 28A şi DN 28B“. „Este un program în derulare a Companiei de Drumuri Naţionale împreună cu Agenţia de Mediu, iar plantarea propriu-zisă a copa­cilor se va face în luna septembrie“, ne-a declarat Ovidiu Laicu, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.
 

Mai sunt proceduri de îndeplinit, respectiv licitaţii şi exproprieri, iar, pentru grăbirea creării acestor bariere naturale, Guvernul Cioloş le-a modificat, anul trecut, prin ordonanţă de urgenţă, astfel că exproprierile se fac în acest moment „pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local“.  

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.