anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 07.12.2022

FOTO - Moartea Buciumului: un uriaş proiect imobiliar va bloca intrarea în oraş

GALERIE
Blocuri italian
 • Blocuri italian
- +

Un proiect imobiliar de amploare este în avizare în aceste zile la Primărie. Noul ansamblu rezidenţial, propus de oameni de afaceri italieni, va avea un impact major asupra celei mai problematice intersecţii din oraş: Bucium - Poitiers - Trei Fântâni. În apropierea acestui punct fierbinte din traficul ieşean, unul care deja exasperează miile de ieşeni din mai multe zone precum Bucium sau Vişani, sunt propuse 17 blocuri de locuinţe (10 etaje), un mall, 3 clădiri cu funcţiuni mixte (5 etaje), 14 vile şi o parcare subterană. Proiectul nu este încă public, dar „Ziarul de Iaşi” a consultat mai multe documente aferente şi vă prezintă noul proiect în exclusivitate.

 

Investiţia oamenilor de afaceri italieni presupune 17 blocuri de locuinţe de 10 etaje fiecare, un mall, 3 clădiri cu funcţiuni mixte de câte 5 etaje, 14 vile, dar şi o parcare subterană. Surse ale „Ziarului de Iaşi” spun că investiţia a fost estimată la peste 100 milioane euro. Planul urbanistic a trecut un prim hop la Primărie: investitorul a obţinut avizul de oportunitate.

„Proiectul va fi propus spre dezbatere în luna februarie, atunci când şi beneficiarul va fi în ţară - acesta şi-a exprimat dorinţa de a fi prezent atunci când va avea loc dezbaterea”, a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga, întrebat despre stadiul actual al avizării investiţiei. Proiectul a fost iniţiat de firma Italimob Construzioni SRL, patronată de oameni de afaceri de italieni, dar surse ZDI spun că există negocieri pentru ca investiţia să aibă, în final, un alt beneficiar.

Complex desfăşurat pe o suprafaţă de peste 13 hectare

Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) încă nu a fost făcut public de către Primărie, dar ZDI a intrat în posesia mai multor documente care arată amploarea investiţiei. Italienii deţin un teren de 133.400 mp pe str. Trei Fântâni, la circa 2 km de intersecţia cu şoseaua Bucium. Amplasamentul se întinde până spre strada Trei Izvoare şi, mai departe, spre străzile Grigore T. Popa şi Dealul Bucium. Potrivit avizului de oportunitate emis de către Primărie, terenul a fost împărţit în patru unităţi teritoriale de referinţă: spaţiu verde public (6.670 mp), birouri şi spaţii comerciale (43.005 mp), locuinţe colective (56.630 mp) şi o zonă de servicii (27.095 mp). Cele 17 blocuri cu 10 etaje vor găzdui câteva mii de apartamente, iar complexul va mai cuprinde 14 vile, 3 clădiri mixte, un mall şi o parcare supraterană sub zona spaţiului verde.

„Lucrările de construire ale drumurilor sau acceselor din incintă, lucrările de construire ale reţelelor interne de utilizare (apă, canalizare, gaze, electricitate, termice etc.) şi lucrările de racordare ale reţelelor interne la reţelele publice edilitare prin extindere vor fi finanţate de către utilizatori”, se arată în avizul de oportunitate. Pentru a respecta normativele locale, complexul ar trebui să fie deservit de aproape 3.000 de locuri de parcare.

Din documentele analizate de ZDI rezultă că investiţia totală se ridică la aproape 115 milioane euro, 14 milioane euro fiind fondurile aferente achiziţiei terenului. În schimb, construcţia întregului complex ar urma să genereze costuri de aproape 80 milioane euro, ceilalţi bani fiind necesari pentru avize şi taxe, realizarea infrastructurii şi conectarea la utilităţi, amenajarea spaţiului verde, alături de diverse cheltuieli neprevăzute.

Primele controverse

Din planşele aferente proiectului reiese că spaţiul verde (cu parcarea subterană) va fi amenajat la deschiderea terenului spre strada Trei Fântâni, iar, pe măsură ce se înaintează spre liziera pădurii sunt prevăzute centrul comercial, blocurile, clădirile de birouri şi vilele. Locuinţele individuale vor fi amenajate spre zona străzii Grigore T. Popa.

Potrivit surselor ZDI, proiectul urbanistic a stârnit deja controverse în rândul vecinilor din jurul complexului, având în vedere în special problemele care se vor isca din punct de vedere al circulaţiei rutiere. ZDI a încercat ieri să-i contacteze pe asociaţii firmei Italimob Construzioni SRL, dar fără succes.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

Lucian DÎRDALA

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

În stilul consacrat al summit-urilor desfăşurate sub egida Consiliului European, se va încerca afişarea unei solidarităţi încurajatoare între membrii UE şi partenerii lor din sud-estul Continentului.

opinii

Umbra Regelui

Florin CÎNTIC

Umbra Regelui

Pe 5 decembrie tocmai am comemorat cinci ani de când Mihai I, ultimul monarh constituţional al României, ne-a lăsat mai singuri. După ură viscerală şi bocete ipocrite la catafalc a venit şi vremea uitării împotriva căreia nu putem lupta decât activând memoria scurtă. Ca de exemplu:

Arteziana Balenă din Puşkin

Radu PĂRPĂUȚĂ

Arteziana Balenă din Puşkin

Generaţii şi generaţii de studenţi, care au făcut facultatea în Copoul Iaşilor, desigur că ştiu ce este aceea Balena: fântâna arteziană din campusul Titu Maiorescu (zis de cei mai vechi Puşkin sau, cum zicea o... tovarăşă cu multe fuste - Puşchiu), având conturul unei balene sau, în fine, al unui peştoaice, din părculeţul de lângă căminele de fete de aici. 

Atât de rar - César Franck

Alex VASILIU

Atât de rar - César Franck

La 10 decembrie se vor împlini două secole de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori - César Franck. Aderenţa sa la tehnicile de scriitură clasice şi romantice, inventivitatea, ardenţa emoţională, frumuseţea temelor melodice impresionând instantaneu, imprimându-se definitiv în memorie sunt calităţi ce i-au asigurat autorului francez succesul în timpul vieţii şi pe parcursul timpului.

pulspulspuls

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Ehehei, unde-s vremurile când, ca să intri la facultatea de drept, mâncai pe pâine manualele de gramatică a limbii române? 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.