FOTO - Moartea Buciumului: un uriaş proiect imobiliar va bloca intrarea în oraş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

FOTO - Moartea Buciumului: un uriaş proiect imobiliar va bloca intrarea în oraş

GALERIE
Blocuri italian
 • Blocuri italian
- +

Un proiect imobiliar de amploare este în avizare în aceste zile la Primărie. Noul ansamblu rezidenţial, propus de oameni de afaceri italieni, va avea un impact major asupra celei mai problematice intersecţii din oraş: Bucium - Poitiers - Trei Fântâni. În apropierea acestui punct fierbinte din traficul ieşean, unul care deja exasperează miile de ieşeni din mai multe zone precum Bucium sau Vişani, sunt propuse 17 blocuri de locuinţe (10 etaje), un mall, 3 clădiri cu funcţiuni mixte (5 etaje), 14 vile şi o parcare subterană. Proiectul nu este încă public, dar „Ziarul de Iaşi” a consultat mai multe documente aferente şi vă prezintă noul proiect în exclusivitate.

 

Investiţia oamenilor de afaceri italieni presupune 17 blocuri de locuinţe de 10 etaje fiecare, un mall, 3 clădiri cu funcţiuni mixte de câte 5 etaje, 14 vile, dar şi o parcare subterană. Surse ale „Ziarului de Iaşi” spun că investiţia a fost estimată la peste 100 milioane euro. Planul urbanistic a trecut un prim hop la Primărie: investitorul a obţinut avizul de oportunitate.

„Proiectul va fi propus spre dezbatere în luna februarie, atunci când şi beneficiarul va fi în ţară - acesta şi-a exprimat dorinţa de a fi prezent atunci când va avea loc dezbaterea”, a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga, întrebat despre stadiul actual al avizării investiţiei. Proiectul a fost iniţiat de firma Italimob Construzioni SRL, patronată de oameni de afaceri de italieni, dar surse ZDI spun că există negocieri pentru ca investiţia să aibă, în final, un alt beneficiar.

Complex desfăşurat pe o suprafaţă de peste 13 hectare

Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) încă nu a fost făcut public de către Primărie, dar ZDI a intrat în posesia mai multor documente care arată amploarea investiţiei. Italienii deţin un teren de 133.400 mp pe str. Trei Fântâni, la circa 2 km de intersecţia cu şoseaua Bucium. Amplasamentul se întinde până spre strada Trei Izvoare şi, mai departe, spre străzile Grigore T. Popa şi Dealul Bucium. Potrivit avizului de oportunitate emis de către Primărie, terenul a fost împărţit în patru unităţi teritoriale de referinţă: spaţiu verde public (6.670 mp), birouri şi spaţii comerciale (43.005 mp), locuinţe colective (56.630 mp) şi o zonă de servicii (27.095 mp). Cele 17 blocuri cu 10 etaje vor găzdui câteva mii de apartamente, iar complexul va mai cuprinde 14 vile, 3 clădiri mixte, un mall şi o parcare supraterană sub zona spaţiului verde.

„Lucrările de construire ale drumurilor sau acceselor din incintă, lucrările de construire ale reţelelor interne de utilizare (apă, canalizare, gaze, electricitate, termice etc.) şi lucrările de racordare ale reţelelor interne la reţelele publice edilitare prin extindere vor fi finanţate de către utilizatori”, se arată în avizul de oportunitate. Pentru a respecta normativele locale, complexul ar trebui să fie deservit de aproape 3.000 de locuri de parcare.

Din documentele analizate de ZDI rezultă că investiţia totală se ridică la aproape 115 milioane euro, 14 milioane euro fiind fondurile aferente achiziţiei terenului. În schimb, construcţia întregului complex ar urma să genereze costuri de aproape 80 milioane euro, ceilalţi bani fiind necesari pentru avize şi taxe, realizarea infrastructurii şi conectarea la utilităţi, amenajarea spaţiului verde, alături de diverse cheltuieli neprevăzute.

Primele controverse

Din planşele aferente proiectului reiese că spaţiul verde (cu parcarea subterană) va fi amenajat la deschiderea terenului spre strada Trei Fântâni, iar, pe măsură ce se înaintează spre liziera pădurii sunt prevăzute centrul comercial, blocurile, clădirile de birouri şi vilele. Locuinţele individuale vor fi amenajate spre zona străzii Grigore T. Popa.

Potrivit surselor ZDI, proiectul urbanistic a stârnit deja controverse în rândul vecinilor din jurul complexului, având în vedere în special problemele care se vor isca din punct de vedere al circulaţiei rutiere. ZDI a încercat ieri să-i contacteze pe asociaţii firmei Italimob Construzioni SRL, dar fără succes.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Ce-a lipsit după cerneală

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X