(FOTO) Mobilier urban unic în Iași, conceput integral de studenți în campusul Tudor Vladimirescu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

COMUNICAT DE PRESA

(FOTO) Mobilier urban unic în Iași, conceput integral de studenți în campusul Tudor Vladimirescu

GALERIE
parc T9 T10 T11 (12)parc T9 T10 T11 (1)parc T9 T10 T11 (3)parc T9 T10 T11 (10)parc T9 T10 T11 (8)
 • parc T9 T10 T11 (12)
 • parc T9 T10 T11 (1)
 • parc T9 T10 T11 (3)
 • parc T9 T10 T11 (10)
 • parc T9 T10 T11 (8)
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a inaugurat, odată cu deschiderea anului universitar, parcul dintre căminele T9 - T10 - T11, o zonă verde reabilitată complet după ce doi studenți ai universității, Georgiana Butnariu și Mihael Ionuț Furdu, au câștigat anul trecut premiul de 40.000 de lei la concursul de creativitate în dezvoltarea urbană „IAȘI FORWARD by TRANSGOR LOGISTIK”, organizat de Fundația Comunitară din Iași.

Parcul a fost transformat complet: dintr-o zonă neamenajată, unde aleile pe care mergeau studenții erau cărări bătătorite de pământ și spațiul verde era neîngrijit și neîntreținut, acum este un hub plin de viață în campus, loc de întâlnire al tinerilor. Au fost decapate aleile vechi, a fost adus terenul la nivel, s-a regândit traseul de alei ca să conecteze acum toate punctele de interes din zonă, ținând cont de drumurile studenților. A fost realizată o investiție în iluminat modern cu consum redus de energie cu becuri led, de ultimă generație, cât și într-un sistem de irigare cu senzori de ploaie, de pornire automată și de zi / noapte.

În mijlocul parcului însă stă conceptul studenților: o zonă unică în Iași de mobilier urban, amenajată din materiale de bună calitate, gândită ca o scenă înconjurată de trei zone înalte, vălurite, pe care se poate sta la mai multe niveluri sprijinit, cât și o zonă mai joasă, tip bănci.

„Ne-am gândit la conceptul acesta de spațiu care să adune un colectiv pentru că zona verde e fix lângă biroul ligilor din campus. A ieșit fix cum am vrut să iasă, am avut foarte multe variante până la cea finală, am făcut și unele compromisuri fiindcă a fost dificil de pus în aplicare, dar proiectul final este așa cum am plănuit”, a declarat Georgiana Butnariu, unul dintre studenții care a venit cu ideea proiectului.

Pe lângă cei aproape 10.000 de euro atrași de studenți, cu care s-a realizat mobilierul urban, investiția universității a mai fost de peste 25.000 de euro pentru a realizat lucrările de amenajare integrală a parcului, iar Primăria Municipiului Iași a recompensat la rândul ei inițiativa studenților amenajând integral tot parcul cu gazon.

„Cred că suntem primul caz de universitate din România unde doi studenți gândesc un proiect, se duc la un finanțator, se înscriu într-o competiție, doar ca să își înfrumusețeze campusul în care trăiesc. Și vorbim de 10.000 de euro, o sumă semnificativă. Noi nici nu am aflat, ne-au anunțat cu o zi înainte să depună proiectul și i-am sprijinit 100%. Mai mult, le-am promis că dacă vor câștiga finanțarea vom suplimenta și noi bugetul cu încă pe atât, cu 10.000 de euro, dar am ajuns să suplimentăm bugetul cu peste 30.000 pentru că a ieșit ceva foarte frumos”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Campusului „Tudor Vladimirescu”, coordonator al Direcției Servicii Studențești.

Amenajarea proiectului nu a fost simplă: lucrările de creare a mobilierului urban au fost atât de complexe încât nicio companie din țară nu a vrut inițial să se angajeze în proiect, iar cei care au ales să o facă, într-un final, din Iași, au făcut-o pentru că s-au declarat impresionați de inițiativa studenților. La proiect s-a alăturat și Cosmin Iluc, absolvent al TUIASI, care a mai amenajat în trecut cu picturi murale diferite zone degradate de la clădirile universității. De data aceasta, a acoperit doi pereți din zona parcului cu o compoziție bazată pe forme geometrice, cu inspirație folclorică.

Parcul dintre căminele T9 - T10 - T11 va rămâne ca amintire a prorectorului Cezar Oprișan, responsabil de relația cu studenții, care s-a stins din viață în urmă cu doi ani. Una dintre cele mai mari dorințe ale profesorului era ca studenții să se poată bucura de astfel de spații verzi peste tot în campus, iar Direcția Servicii Studențești și-a luat angajamentul ca, în viitor, să reabiliteze cât mai multe astfel de zone, cu mobilier urban și amenajare modernă.

De altfel, în viitorul apropiat, în parcul dintre căminele T9 - T10 - T11 se dorește crearea unui amfiteatru în aer liber atipic, unde să fie încurajat cititul, să fie o zonă de relaxare, iar după ce infecția cu virusul Sars-CoV-2 nu va mai fi un pericol sanitar, vor fi organizate seri tematice în fiecare zi din săptămână - teatru amator, film, board games sau karaoke.

Acesta este al doilea proiect de revitalizare urbană a spațiilor verzi din campus inițiat cu entuziasm de studenți și desfășurat în colaborare cu Direcția Servicii Studențești. În noiembrie 2017, în zona căminelor T3 – T4 a fost amenajată o zonă verde de recreere creată de către studenți pentru studenți. Spațiul verde a fost reabilitat și transformat complet utilizând materiale reciclate, iar zona conține bănci din bolțari cu scânduri rindeluite, zonă de ghiveci cu flori plantate în cauciucuri utilizate donate de antreprenori ieșeni, un leagăn, o masă de tenis și un mini-circuit sportiv pentru tracțiuni. Acest prim proiect a fost coordonat de studenții TUIASI: Mihaela Sîrbu, sprijinită de Georgiana Butnaru și Mihael Ionuț Furdu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.