(FOTO) Mobilier urban unic în Iași, conceput integral de studenți în campusul Tudor Vladimirescu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

COMUNICAT DE PRESA

(FOTO) Mobilier urban unic în Iași, conceput integral de studenți în campusul Tudor Vladimirescu

GALERIE
parc T9 T10 T11 (12)parc T9 T10 T11 (1)parc T9 T10 T11 (3)parc T9 T10 T11 (10)parc T9 T10 T11 (8)
 • parc T9 T10 T11 (12)
 • parc T9 T10 T11 (1)
 • parc T9 T10 T11 (3)
 • parc T9 T10 T11 (10)
 • parc T9 T10 T11 (8)
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a inaugurat, odată cu deschiderea anului universitar, parcul dintre căminele T9 - T10 - T11, o zonă verde reabilitată complet după ce doi studenți ai universității, Georgiana Butnariu și Mihael Ionuț Furdu, au câștigat anul trecut premiul de 40.000 de lei la concursul de creativitate în dezvoltarea urbană „IAȘI FORWARD by TRANSGOR LOGISTIK”, organizat de Fundația Comunitară din Iași.

Parcul a fost transformat complet: dintr-o zonă neamenajată, unde aleile pe care mergeau studenții erau cărări bătătorite de pământ și spațiul verde era neîngrijit și neîntreținut, acum este un hub plin de viață în campus, loc de întâlnire al tinerilor. Au fost decapate aleile vechi, a fost adus terenul la nivel, s-a regândit traseul de alei ca să conecteze acum toate punctele de interes din zonă, ținând cont de drumurile studenților. A fost realizată o investiție în iluminat modern cu consum redus de energie cu becuri led, de ultimă generație, cât și într-un sistem de irigare cu senzori de ploaie, de pornire automată și de zi / noapte.

În mijlocul parcului însă stă conceptul studenților: o zonă unică în Iași de mobilier urban, amenajată din materiale de bună calitate, gândită ca o scenă înconjurată de trei zone înalte, vălurite, pe care se poate sta la mai multe niveluri sprijinit, cât și o zonă mai joasă, tip bănci.

„Ne-am gândit la conceptul acesta de spațiu care să adune un colectiv pentru că zona verde e fix lângă biroul ligilor din campus. A ieșit fix cum am vrut să iasă, am avut foarte multe variante până la cea finală, am făcut și unele compromisuri fiindcă a fost dificil de pus în aplicare, dar proiectul final este așa cum am plănuit”, a declarat Georgiana Butnariu, unul dintre studenții care a venit cu ideea proiectului.

Pe lângă cei aproape 10.000 de euro atrași de studenți, cu care s-a realizat mobilierul urban, investiția universității a mai fost de peste 25.000 de euro pentru a realizat lucrările de amenajare integrală a parcului, iar Primăria Municipiului Iași a recompensat la rândul ei inițiativa studenților amenajând integral tot parcul cu gazon.

„Cred că suntem primul caz de universitate din România unde doi studenți gândesc un proiect, se duc la un finanțator, se înscriu într-o competiție, doar ca să își înfrumusețeze campusul în care trăiesc. Și vorbim de 10.000 de euro, o sumă semnificativă. Noi nici nu am aflat, ne-au anunțat cu o zi înainte să depună proiectul și i-am sprijinit 100%. Mai mult, le-am promis că dacă vor câștiga finanțarea vom suplimenta și noi bugetul cu încă pe atât, cu 10.000 de euro, dar am ajuns să suplimentăm bugetul cu peste 30.000 pentru că a ieșit ceva foarte frumos”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Campusului „Tudor Vladimirescu”, coordonator al Direcției Servicii Studențești.

Amenajarea proiectului nu a fost simplă: lucrările de creare a mobilierului urban au fost atât de complexe încât nicio companie din țară nu a vrut inițial să se angajeze în proiect, iar cei care au ales să o facă, într-un final, din Iași, au făcut-o pentru că s-au declarat impresionați de inițiativa studenților. La proiect s-a alăturat și Cosmin Iluc, absolvent al TUIASI, care a mai amenajat în trecut cu picturi murale diferite zone degradate de la clădirile universității. De data aceasta, a acoperit doi pereți din zona parcului cu o compoziție bazată pe forme geometrice, cu inspirație folclorică.

Parcul dintre căminele T9 - T10 - T11 va rămâne ca amintire a prorectorului Cezar Oprișan, responsabil de relația cu studenții, care s-a stins din viață în urmă cu doi ani. Una dintre cele mai mari dorințe ale profesorului era ca studenții să se poată bucura de astfel de spații verzi peste tot în campus, iar Direcția Servicii Studențești și-a luat angajamentul ca, în viitor, să reabiliteze cât mai multe astfel de zone, cu mobilier urban și amenajare modernă.

De altfel, în viitorul apropiat, în parcul dintre căminele T9 - T10 - T11 se dorește crearea unui amfiteatru în aer liber atipic, unde să fie încurajat cititul, să fie o zonă de relaxare, iar după ce infecția cu virusul Sars-CoV-2 nu va mai fi un pericol sanitar, vor fi organizate seri tematice în fiecare zi din săptămână - teatru amator, film, board games sau karaoke.

Acesta este al doilea proiect de revitalizare urbană a spațiilor verzi din campus inițiat cu entuziasm de studenți și desfășurat în colaborare cu Direcția Servicii Studențești. În noiembrie 2017, în zona căminelor T3 – T4 a fost amenajată o zonă verde de recreere creată de către studenți pentru studenți. Spațiul verde a fost reabilitat și transformat complet utilizând materiale reciclate, iar zona conține bănci din bolțari cu scânduri rindeluite, zonă de ghiveci cu flori plantate în cauciucuri utilizate donate de antreprenori ieșeni, un leagăn, o masă de tenis și un mini-circuit sportiv pentru tracțiuni. Acest prim proiect a fost coordonat de studenții TUIASI: Mihaela Sîrbu, sprijinită de Georgiana Butnaru și Mihael Ionuț Furdu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.