anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

(FOTO) Mobilizare regională la Apele Române pentru curățarea Bahluiului de poluarea de la Fortus

GALERIE
bahlui poluare fortus 3bahlui poluare fortusbahlui poluare fortus 4
 • bahlui poluare fortus 3
 • bahlui poluare fortus
 • bahlui poluare fortus 4
- +

Angajații Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad lucrează în continuare pentru a stopa poluarea produsă de societatea Fortus SA.

Din ultimele date, sursa poluatoare a fost sistată de către Fortus prin izolarea punctelor de scurgere cu materiale absorbante.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a suplimentat forţele şi mijloacele de intervenţie cu personal, dar şi cu materiale absorbante (material granular, rulouri, lavete, baraje absorbante) de la celelalte Sisteme de Gospodărire a Apelor (Botoşani, Vaslui şi Galaţi).  În cursul zilei de astăzi vor fi prezente şi două echipaje de la A.B.A. Siret, dotate cu materiale şi mijloace de intervenţie, care vor acţiona în aval pod Nicolina. 

„S-au stabilit 4 puncte principale de intervenţie, care să fie întărite suplimentar faţă de ziua precedentă: 1. Râu Nicolina, amonte de confluenţa cu râul Bahlui; 2. Râu Bahlui, la pod Holboca; 3. Râu Jijia, la pod Chipereşti; 4. Râu Jijia, la pod Moreni, amonte de confluenţa cu râul Prut. Totodată, pe întreg sectorul se intervine cu material granular absorbant, cu lavete, perne şi rulouri absorbante pentru colectarea poluantului şi pentru capturarea ulterioară a materialelor administrate pe suprafaţa apei. Există zone de staţionare a peliculei. Între cele patru puncte principale de intervenţie, a fost continuată  şi acțiunea de împrăștiere a 850 kg de material absorbant pe suprafața apei, în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor. Până la această oră s-a intervenit cu  8000 de pad-absorbante, 12 role absorbante, 1100 bucăţi de covor absorbant, 120 perne absorbante, dar şi cu alte materiale folosite pentru stoparea poluărilor accidentale”, au transmis reprezentanții instituției.

La intervale de 12 ore sunt prelevate probe pentru analize de laborator, pe toate cursurile de apă afectate (Nicolina, Bahlui și Jijia), inclusiv în zona de frontiera a râului Prut, la confluența cu Jijia, și la 2 km aval de aceasta. Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă, au conchis reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.