anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

FOTO Muzeul care stă să cadă, în Tătăraşi. ”Trebuie să stau să păzesc vecinii că îmi strică acolo pereţii”

GALERIE
Muzeu privat, privire de ansamblu
  • Muzeu privat, privire de ansamblu
- +

Este un muzeu privat, al unei descendente a boierilor Ureche de la Iaşi, un stabiliment despre care „Ziarul de Iaşi” şi chiar presa naţională a mai scris în trecut

 

Muzeul privat dedicate pictoriţei de artă naivă Aurora Năforniţă stă să cadă. Sanda Năforniţă, fiica pictoriţei, spune că la starea actuală a imobilului au ajutat şi vecinii, care, încet dar sigur, ar „ajuta” ca muzeul să se surpe, unul dintre pereţi fiind „hotar” între proprietatea ei şi cea a vecinilor. Potrivit Sandei Năforniţă, care la rândul ei este pictoriţă, problemele sunt încă din 2013, existând în permanenţă şicane între ea şi vecini. Ea susţine că stă închisă în casă de frica lor şi s-a trezit cu persoane necunoscute în curte, chiar dacă poarta era încuiată, sau auzea zgomote de pe acoperiş sau bătăi în perete. A depus atunci plângeri către Poliţie, dar a renunţat când a văzut că nu sunt luate măsuri.

Muzeul dedicat Aurorei Năforniţă a fost înfiinţat la începutul anilor 2000, pe str. Spital Paşcanu nr. 24, iar de-a lungul timpului au fost realizate acolo mai multe evenimente culturale. În prezent, Sanda Năforniţă asistă însă neputincioasă la surparea muzeului privat, iar pensia de sub 1.000 de lei abia dacă îi permite să îşi asigure cele necesare, nicidecum să investească în renovarea imobilului. „Am avut mai multe evenimente acolo, iar acum trebuie să stau să păzesc vecinii că îmi strică acolo pereţii, şi stau terorizată. Unul dintre primele evenimente a fost dedicat Zilelor Europei. De când am rămas însă singură nu am mai reuşit să fac nimic. Au mai fost evenimente dedicate mamei mele, a mai fost domnul Talpalaru. Acum, pe 30 august, ar trebui să sărbătorim ziua naşterii ei. Ea este descendentă din neamul boierilor Ureche”, povesteşte Sanda Năforniţă.

Urmaşa pictoriţei Aurora Năforniţă susţine că i-au păstruns persoane şi în muzeu, unde i-au stricat diferite lucruri. Tot ce vrea în acest moment este să îşi vadă liniştită de viaţă, departe de şicanele vecinilor, şi poate să primească ajutor pentru ca toată munca în realizarea muzeului să nu se piardă în zadar. Potrivit imaginilor oferite de către Sanda Năforniţă, clădirea muzeului dedicat mamei ei se află într-o stare avansată de degradare, cu infiltraţii în acoperiş şi pereţi care mai au un pic şi se surpă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.