Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO: Noapte de groază în Castelul Bran. Doi frați au dormit în sicirie de lux și au fost întâmpinaţi de un stră-strănepot al scriitorului Bram Stoke

GALERIE
castel bran
  • castel bran
- +

Doi fraţi din Canada, Tami şi Robin Varma, au petrecut noaptea de Halloween în Castelul Bran, după ce au câştigat un concurs organizat de un cunoscut site internaţional specializat în rezervări turistice. Cei doi au dormit în ”sicrie de lux, căptuşite cu catifea”, amplasate în presupusa criptă a lui Dracula. 

Castelul Bran a fost astfel închiriat pentru o noapte, pentru prima dată după anul 1948, celor doi turişti canadieni, care au câştigat o competiţie insolită organizată de Airbnb, o platformă online americană dedicată rezervărilor turistice, scrie news.ro
 
Câştigătorii concursului au fost invitaţi să petreacă noaptea de Halloween în Castelul Bran, ei fiind întâmpinaţi de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului Bram Stoker.
 
 
Platforma de rezervări turistice Airbnb le-a asigurat biletele de avion câştigătorilor acestui concurs insolit. Oaspeţii au avut permisiunea de a explora întregul castel, toate cele 57 de camere ale sale şi ”labirintul de coridoare iluminate cu felinare, ungherele înfiorătoare şi scările care scârţâie”, după bunul lor plac.
 
Cei doi au luat cina la castel, printre preparatele pregătite pentru ei numărându-se tocana de pui cu paprika - acelaşi preparat pe care Jonathan Harker, protagonistul romanului ”Dracula”, îl primeşte în carte, înainte ca invitaţii să meargă să doarmă în sicriele lor.
 
Oaspeţii au fost rugaţi să nu aducă cu ei usturoi, nici obiecte impregnate cu miros de usturoi sau bijuterii din argint. De asemenea, invitaţii au fost rugaţi să nu plaseze niciodată obiecte în forma unor cruci şi să nu îşi facă selfie-uri în faţa oglinzilor.
 
 
Castelul Bran, amplasat în Munţii Carpaţi, la graniţa dintre Transilvania şi Ţara Românească, este o uriaşă fortăreaţă medievală. Se crede că l-a inspirat pe Bram Stoker atunci când a scris romanul ”Dracula”.
 
Castelul Bran este asociat, de asemenea, cu Vlad Ţepeş, domnitorul valah care l-a inspirat pe romancierul britanic atunci când a creat personajul vampirului Dracula.
 
Deşi nu a fost stăpânul castelului, se crede că Vlad Ţepeş ar fi petrecut o scurtă perioadă la Bran în timpul unei călătorii în Transilvania. De asemenea, se spune că domnitorul valah ar fi fost întemniţat în Castelul Bran timp de două luni în 1462 după ce a fost capturat de unul dintre rivalii săi, regele Ungariei.
 
Iniţial, Castelul Bran a fost construit pentru a funcţiona ca o fortăreaţă militară, fiind amplasat pe înălţimile muntoase de pe drumul care leagă două privincii istorice româneşti - Transilvania şi Ţara Românească.
 
 
După Primul Război Mondial, castelul a fost donat reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă pentru rolul jucat de fosta suverană în procesul de unire a Transilvaniei cu ţara-mamă.
 
Regina Maria l-a lăsat moştenire prin testament celei mai mici dintre fiicele sale, principesa Ileana. În 1948, castelul a fost confiscat de regimul comunist din România.
 
În 2006, după mulţi ani de la prăbuşirea regimului comunist, Castelul Bran a revenit proprietarului de drept, Dominic de Habsburg, fiul principesei Ileana. Dominic de Habsburg, născut pe 4 iulie 1937, este arhitect şi locuieşte la New York.
O companie românească administrează în prezent castelul, care este deschis publicului larg pentru vizite ghidate, însă niciun turist nu şi-a petrecut noaptea în fortăreaţa de la Bran după ce Dominic de Habsburg şi familia sa au fost exilaţi din România.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri