anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

FOTO - Nori spectaculoşi deasupra Iaşului în această dimineaţă. “O minunată îngemănare între vară şi toamnă”

GALERIE
Nori_ciudati_Iasi1
 • Nori_ciudati_Iasi1
- +

O formaţiuni spectaculoasă de nori a fost surprinsă deasupra Iaşului în această dimineaţă. Mai multe fotografii au fost postate pe reţelele de socializare.

 “Cerul este dominat de o pătură de nori stratiformi, ce acoperă cea mai mare parte a nordului Moldovei, nori autentici de toamnă. La baza acestor nori stratiformi, instabilitatea din partea inferioară a atsmoferei - determinată atât de umiditatea mare generată de ploile din zilele trecute cât şi de suprafaţa terestră caldă în urma temperaturilor ridicate de la sfârşit de septembrie - a determinat dezvoltarea unui nor Cumulus a cărui vârf s-a unit cu norii stratiformi. O minunată îngemănare între vară şi toamnă”, se arată pe pagina de Facebook-MeteoMoldova.

Norii sunt o sursă importantă de informaţie privind evoluţia vremii, de aceea este utilă cunoaşterea şi identificarea lor. În funcţie de altitudinea la care se formează, norii au aspecte şi denumiri diferite. Pornind de la etajul superior, între 4.000 şi 12.000 de metri altitudine, putem întâlni trei tipuri de nori care au prefixul cirrus („buclă de păr“), respectiv cirrostratus, cirrcumulus şi cirrus. Cirrostratus sunt acei nori care formează straturi subţiri şi înalte şi care dau impresia unui halou în jurul soarelui ori a lunii.

Cirrocumulus sunt rânduri de nori subţiri, care seamănă cu solzii unui peşte ori cu valurile unei ape.

„Au o durată de viaţă redusă, de multe ori transformându-se, datorită cristalelor de gheaţă din care sunt formaţi, în cirrostratus. Se pot forma în faţa unui front atmosferic, caz în care prevestesc înrăutăţirea vremii în circa 10 ore“, potrivit celor de la Asociaţia de ecoturism Azimut. Cel de-al treilea tip de nor de la etajul superior, cirrus, este masa de vapori lungi, subţiri şi înmănunchiaţi. Se deosebeşte de cei din etajul mijlociu prin grosimea mică, transparenţă şi structura filamentoasă, clar pronunţată, potrivit ecoazimut.ro.

La etajul mijlociu, cel între 2.000 şi 6.000 de metri, întâlnim două tipuri de nori alto- altocumulus şi altostratus. În timp ce altocumulus sunt rândurile de nor în formă de rolelungi, altostratus arată precum valurile, sunt subţiri şi gri. „Altostratus sunt formaţi prin ridicarea unor mase mari şi stabile de aer, fapt ce determină condensarea vaporilor în nori. Prevestesc schimbarea vremeii“, potrivit ecoazimut.ro. Nimbostratus este un tip de nor care se poate forma atât la etajul mijlociu, cât şi la cel inferior. Acesta are o grosime medie de 2.000 de metri, aceştia produc precipitaţii pe parcursul mai multor zile. Un alt tip de nor este cel care se dezvoltă pe verticală. Cumulonimbus sunt groşi, de culoare închisă la bază şi albi în vârf. „Din ei cad precipitaţii sub formă de averse, însoţite adesea de descarcări electrice, vijelii şi căderi de grindină“, potrivit ecoazimut.ro.

SURSA FOTO: Razvan Florin Barzic si MeteoMoldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.