Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(FOTO) Noul centru pentru refugiaţi de la Timişoara, cel mai mare din lume

GALERIE
refugiati1refugiati
  • refugiati1
  • refugiati
- +

Un nou centru pentru refugiaţi a fost construit la Timişoara, chiar lângă cel care funcţiona deja, la eveniment fiind prezent şi ministrul de Interne, Marcel Vela. Acesta a subliniat că este vorba despre o investiţie realizată din fonduri europene. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Migranţi este cel mai mare centru de acest fel din lume.

”Nu este neapărat o inaugurare pentru că el este deja operaţional din 4 decembrie. Am dorit împreună cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne să-l vizităm pentru a vedea condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea.Este o realizare deosebită, un centru pentru 200 de refugiaţi, un centru care are că şi concepţie, structura şi dotări, pe valoarea celor care se ocupă în acest domeniu de tot ce înseamnă migraţie şi refugiaţi este cam unic în lume. Este o investiţie din fonduri europene şi va fi la dispoziţia celor care tranzitează România, stau aici o perioada, pentru că în drumul lor de refugiere din ţările din care au plecat spre alte state trebuie parcurse câteva etape necesare tuturor celor care doresc să se mute în alte state din lume, fie că vorbim de Canada sau state din Europa", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Centrul are parter şi două nivele şi pe fiecare nivel pot fi cazate 100 de persoane.

 "În prezent, aşa cum aţi aflat, clădirea a fost amenajată pe fonduri europene şi cei 200 de refugiaţi care vor fi cazaţi în centru beneficiază de anumite servicii oferite de partenerul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi. Pe fiecare nivel avem posibilitatea de a caza până la 100 de refugiaţi în Centrul de Tranzit astfel că fiecare etaj este dotat cu băi, bucătării să îşi poată prepară sau servi hrană, camere individuale până la 8 locuri, la fel există posibilitatea de a fi puşi pe familii, soţ,soţie, minori. O zona de agreere şi facilităţi pentru refugiaţi de a ciuti cărţi, a umblă peninternet, de a lua legătură cu persoane din alte state sau de unde au plecat. În plus au o zona de recreere a copiilor, unde se fac activităţi educative, unde învaţă limba engleză, sunt organizate activităţi culturale. Că şi posibilitate aceştia pot să iasă în oraş însoţiţi de angajaţi ai UNHR-ului cu aprobare prealabilă şi pentru nevoi medicale imediate care să pună în pericol viaţă refugiatului" a declarat Gabriel Vasilescu, directorul centrului de refugiaţi din Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Migranţi acesta este cel mai mare centru de refugiai din lume.

 "Ne aflăm la centrul de tranzit în regim de urgenţă din Timişoara, singurul centru de trazit din lume cu capacitate de 200 de locuri. Au fost investite sume de bani de la Uniunea Europeană, o acţiune specifică a Fondului de Imigraţie şi Integrare. Ne aflăm în continuare în posibilitatea cu acordul tripartit pe care îl avem în implementare între Înaltul comisariat ONU pentru Imigranţi şi Organizaţia Mondială privind migraţie. Având o capacitate de 200 de locuri, în prezent avem cazate 16 persoane, în 22 decembrie să vină alte 22 de persoane şi începând cu anul 2021, în conform cu prevederile acordului tripartit, urmând să umplem întreagă capacitate la nivelul Centrului de Tranzit în regim de Urgenţă. Vor fgi cazatio refugiaţii care sutn aduşi în România cu Acordul Tripartit, cu Înaltul comisariat ONU pentru refugiaţi şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale privind Migraţia pe o perioada de 6 luni urmând să fie prelungită succesiv perioada cu încă 6 luni. Persoane care sunt evacuate în regim de urgenţă având în vedere situaţia din ţările lor de origine" a declarat comisarul şef de Poliţie Florin Medrega, inspector general al Inspectoratului General pentru Migranţi din cadrul MAI.

 În acest moment, în noul centru pentru refugiaţi sunt cazate 16 persoane.

 "Suntem operationali din 4 decembrie, dar centrul a fost înfiinţat din 2008 prin acordul Tripartit între Guvernul României, Organizaţia Internaţională a Migraţiei şi UNHCR, capacitate de 200 de locuri. În prezent sunt 16 refugiaţi cazaţi, vor ajunge un grup pe 22 decembrie. Din cauza COVID şi a restricţiilor de zboruri internaţionale nu au putut să ajungă mai devreme mai mulţi refugiaţi, dar până în dată de astăzi peste 3000 de persoane au fost evacuate în centrul de tranzit de urgenţă din Timişoara. Sunt persoane din Eritreea, Sudan, Sirtia, ţări de război, sau din ţări în care viaţă lor e în pericol şi au nevoie de protecţie internaţională", a declarat Elena Băluţă, reprezentant al Centrului de Tranzit în regim de urgenţă Timişoara.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri