FOTO Nu mai e nevoie să taie nimeni teii din Iaşi: se usucă singuri. „E copac santinelă“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

FOTO Nu mai e nevoie să taie nimeni teii din Iaşi: se usucă singuri. „E copac santinelă“

GALERIE
tei iasi (1)tei iasi (2)
  • tei iasi (1)
  • tei iasi (2)
- +
Suntem în toiul unui fenomen bizar care se întâmplă în fiecare vară la Iaşi, dar parcă în această vară mai mult ca oricând. Tot mai mulţi copaci arată încă din luna iulie ca toamna târziu. Cei mai afectaţi sunt taman arborii care sunt, într-un anume fel, chiar simbolul Iaşului: teii. „Teiul este copacul santinelă“, spunea regretatul dendrolog Ionel Lupu, cu referire la poluare. Primăria a adoptat un acord cu USAMV pentru a stabili ce este de făcut.

„Avem o situaţie la nivelul municipiului Iaşi: cedează foarte multă vegetaţie viguroasă. Numai în Copou am identificat 143 de arbori de peste 50 de ani complet uscaţi“, a remarcat şi primarul Mihai Chirica, în prima parte a ultimei şedinţe de Consiliu Local.

El a spus că situaţia semnalată de locuitori de pe Şoseaua Moara de Foc, situaţie de care „Ziarul de Iaşi” a scris însă în fiecare din ultrimii ani, este prezentă şi în alte zone.

Primarul i-a invitat pe consilieri să completeze în acest sens un proiect de hotărâre aflat deja pe ordinea de zi, privind aprobarea unui acord de colaborare cu Universitatea Agronomică. Obiectul acordului este „colaborarea părţilor în vederea promovării şi susţinerii activităţilor urbane din Municipiul Iaşi în scopul creşterii calităţii mediului“, se precizează în proiectul votat unanim de cei prezenţi.

USAMV „se angajează să facă toate demersurile necesare pentru a oferi expertiză pentru starea de sănătate a plantelor din zonele verzi“ ale oraşului, se arată în documentul menţionat.

Subiectul atins în treacăt la întrunirea aleşilor locali este de fapt unul cronic. În fiecare miez de vară, tot mai devreme de la un an la altul, pentru mulţi copaci din oraş pare să fi venit toamna. E suficient să vă uitaţi mai ales la cei plantaţi pe marginea străzilor ca să vedeţi frunze ruginii - totuşi nu chiar ca în plină toamnă, ci dinspre conturul frunzelor către nervura principală. Cu doi ani în urmă, frunzele multor tei s-au uscat şi au început să cadă spre sfârşitul lunii august, iar anul trecut, fenomenul era vizibil încă de la finele lunii iulie. Aşa cum relatam şi la acea vreme, primarul municipiului şi Agenţia de Protecţie a Mediului tocmai anunţau o scădere a numărului de depăşiri a indicatorilor de poluare din oraş.

Trafic redus, străzi spălate mai des

Şi mai curios este că frunzele arse pe care le vedem zilele acestea au apărut după luni de zile în care traficul auto din oraş a scăzut pe fondul restricţiilor impuse de răspândirea pandemiei de Covid-19. Prin urmare, o primă concluzie ar fi că nu doar poluarea din aer contribuie la uscarea copacilor.

Profesorul Silviu Gurlui, cunoscut activist şi apărător al unui mediu curat, ne declara anul trecut că acei copaci care s-au uscat sau au început să dea semne că suferă „sunt un scut contra a ceea ce e pe stradă: poluanţi, ingrediente din mixturile asfaltice, lipsa apei. Dacă, din aer, frunzele sunt atacate de acizi şi surfactanţi (substanţe folosite la obţinerea detergenţilor, n.r.), rădăcinile primesc, iarna, apa rezultată din topirea zăpezii amestecate cu sare, aruncată de pe stradă pe marginea trotuarelor“.

Pe de altă parte, în acest an Municipalitatea a intensificat programul de dezinfectare din cauza pandemiei. Pe străzile, trotuarele şi aleile care nu sunt încadrate ca spaţii verzi se folosesc dezinfectanţi pe bază de hipoclorit de sodiu, precizează Biroul de Presă al Primăriei. Acest tip de intervenţii completează programul normal de spălare a străzilor, trotuarelor şi aleilor cu apă şi, după caz, detergent, se precizează într-o ultimă informare primită la redacţie.

Salcâmii s-au adaptat, alţi copaci nu

Dacă profesorul Costel Samuil, de la USAMV, ne asigura că nu precipitaţiile consistente provoacă uscarea timpurie a frunzelor, directorul Laurenţiu Ivan, de la Servicii Publice, ne-a spus că fenomenul este cunoscut şi că, într-adevăr, el devine vizibil din timpul verii. „În special la tei se întâmplă acest lucru şi, în mai mică măsură, la castani - expuşi în cea mai mare parte a Europei la afecţiuni care se accentuează în urma ploilor abundente. Salcâmii şi alte specii de arbori plantaţi în Iaşi nu sunt afectaţi în niciun fel“, ne-a mai spus Laurenţiu Ivan.

El a ţinut să precizeze că nu este vorba de uscarea completă a copacilor îngălbeniţi înainte de vreme. Teiul este un copac sensibil la schimbări climatice şi la factorii de poluare.

Într-un articol preluat de ziarul nostru cu ceva timp în urmă, regretatul dendrolog ieşean Ionel Lupu sublinia calitatea de „santinelă“ a acestui arbore. „În unele ţări occidentale a fost stabilit un program de analize fizico-chimice ale frunzelor vătămate prin poluare (arsuri), recoltate de la aşa-numiţii «arbori santinelă» sau «arbori bioindicatori». Acest procedeu de monitorizare a poluării atmosferice este de 15 ori mai ieftin decât cel clasic“, iar „teiul argintiu se pretează foarte bine pentru îndeplinirea acestui rol“, afirma el.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.