Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO Nu mai e nevoie să taie nimeni teii din Iaşi: se usucă singuri. „E copac santinelă“

GALERIE
tei iasi (1)tei iasi (2)
  • tei iasi (1)
  • tei iasi (2)
- +
Suntem în toiul unui fenomen bizar care se întâmplă în fiecare vară la Iaşi, dar parcă în această vară mai mult ca oricând. Tot mai mulţi copaci arată încă din luna iulie ca toamna târziu. Cei mai afectaţi sunt taman arborii care sunt, într-un anume fel, chiar simbolul Iaşului: teii. „Teiul este copacul santinelă“, spunea regretatul dendrolog Ionel Lupu, cu referire la poluare. Primăria a adoptat un acord cu USAMV pentru a stabili ce este de făcut.

„Avem o situaţie la nivelul municipiului Iaşi: cedează foarte multă vegetaţie viguroasă. Numai în Copou am identificat 143 de arbori de peste 50 de ani complet uscaţi“, a remarcat şi primarul Mihai Chirica, în prima parte a ultimei şedinţe de Consiliu Local.

El a spus că situaţia semnalată de locuitori de pe Şoseaua Moara de Foc, situaţie de care „Ziarul de Iaşi” a scris însă în fiecare din ultrimii ani, este prezentă şi în alte zone.

Primarul i-a invitat pe consilieri să completeze în acest sens un proiect de hotărâre aflat deja pe ordinea de zi, privind aprobarea unui acord de colaborare cu Universitatea Agronomică. Obiectul acordului este „colaborarea părţilor în vederea promovării şi susţinerii activităţilor urbane din Municipiul Iaşi în scopul creşterii calităţii mediului“, se precizează în proiectul votat unanim de cei prezenţi.

USAMV „se angajează să facă toate demersurile necesare pentru a oferi expertiză pentru starea de sănătate a plantelor din zonele verzi“ ale oraşului, se arată în documentul menţionat.

Subiectul atins în treacăt la întrunirea aleşilor locali este de fapt unul cronic. În fiecare miez de vară, tot mai devreme de la un an la altul, pentru mulţi copaci din oraş pare să fi venit toamna. E suficient să vă uitaţi mai ales la cei plantaţi pe marginea străzilor ca să vedeţi frunze ruginii - totuşi nu chiar ca în plină toamnă, ci dinspre conturul frunzelor către nervura principală. Cu doi ani în urmă, frunzele multor tei s-au uscat şi au început să cadă spre sfârşitul lunii august, iar anul trecut, fenomenul era vizibil încă de la finele lunii iulie. Aşa cum relatam şi la acea vreme, primarul municipiului şi Agenţia de Protecţie a Mediului tocmai anunţau o scădere a numărului de depăşiri a indicatorilor de poluare din oraş.

Trafic redus, străzi spălate mai des

Şi mai curios este că frunzele arse pe care le vedem zilele acestea au apărut după luni de zile în care traficul auto din oraş a scăzut pe fondul restricţiilor impuse de răspândirea pandemiei de Covid-19. Prin urmare, o primă concluzie ar fi că nu doar poluarea din aer contribuie la uscarea copacilor.

Profesorul Silviu Gurlui, cunoscut activist şi apărător al unui mediu curat, ne declara anul trecut că acei copaci care s-au uscat sau au început să dea semne că suferă „sunt un scut contra a ceea ce e pe stradă: poluanţi, ingrediente din mixturile asfaltice, lipsa apei. Dacă, din aer, frunzele sunt atacate de acizi şi surfactanţi (substanţe folosite la obţinerea detergenţilor, n.r.), rădăcinile primesc, iarna, apa rezultată din topirea zăpezii amestecate cu sare, aruncată de pe stradă pe marginea trotuarelor“.

Pe de altă parte, în acest an Municipalitatea a intensificat programul de dezinfectare din cauza pandemiei. Pe străzile, trotuarele şi aleile care nu sunt încadrate ca spaţii verzi se folosesc dezinfectanţi pe bază de hipoclorit de sodiu, precizează Biroul de Presă al Primăriei. Acest tip de intervenţii completează programul normal de spălare a străzilor, trotuarelor şi aleilor cu apă şi, după caz, detergent, se precizează într-o ultimă informare primită la redacţie.

Salcâmii s-au adaptat, alţi copaci nu

Dacă profesorul Costel Samuil, de la USAMV, ne asigura că nu precipitaţiile consistente provoacă uscarea timpurie a frunzelor, directorul Laurenţiu Ivan, de la Servicii Publice, ne-a spus că fenomenul este cunoscut şi că, într-adevăr, el devine vizibil din timpul verii. „În special la tei se întâmplă acest lucru şi, în mai mică măsură, la castani - expuşi în cea mai mare parte a Europei la afecţiuni care se accentuează în urma ploilor abundente. Salcâmii şi alte specii de arbori plantaţi în Iaşi nu sunt afectaţi în niciun fel“, ne-a mai spus Laurenţiu Ivan.

El a ţinut să precizeze că nu este vorba de uscarea completă a copacilor îngălbeniţi înainte de vreme. Teiul este un copac sensibil la schimbări climatice şi la factorii de poluare.

Într-un articol preluat de ziarul nostru cu ceva timp în urmă, regretatul dendrolog ieşean Ionel Lupu sublinia calitatea de „santinelă“ a acestui arbore. „În unele ţări occidentale a fost stabilit un program de analize fizico-chimice ale frunzelor vătămate prin poluare (arsuri), recoltate de la aşa-numiţii «arbori santinelă» sau «arbori bioindicatori». Acest procedeu de monitorizare a poluării atmosferice este de 15 ori mai ieftin decât cel clasic“, iar „teiul argintiu se pretează foarte bine pentru îndeplinirea acestui rol“, afirma el.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri