Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(FOTO) O frumoasă poveste despre dăruire şi dans. Doua destine remarcabile!

GALERIE
dansatori Cosmin&Bianca51dansatori Cosmin&Bianca01dansatori Cosmin&Bianca52dansatori Cosmin&Bianca90dansatori Cosmin&Bianca90
  • dansatori Cosmin&Bianca51
  • dansatori Cosmin&Bianca01
  • dansatori Cosmin&Bianca52
  • dansatori Cosmin&Bianca90
  • dansatori Cosmin&Bianca90
- +

Elevii Cosmin şi Bianca sunt cea mai promiţătoare, dar şi una dintre cele mai frumoase perechi de dansatori profesionişti ieşeni la categoria lor. Au devenit zilele trecute vicecampioni naţionali, iar în ciuda vârstei lor au un palmares absolut remarcabil. Dansul nu este însă un sport susţinut cu fonduri publice, multe din participările la competiţii fiind pe cheltuiala familiilor. Acestea nu-şi permit însă adesea sumele necesare. Cei care vor să sprijine în vreun fel aceşti doi tineri minunaţi, pot lua legătura cu „Ziarul de Iaşi“.

La începutul lunii mai, doi liceeni ieşeni, Cosmin Podariu şi Ioana Bianca Didea, de la Clubul AC.DancePlanet.ro, au devenit vicecampioni naţionali în urma uneia dintre cele mai importante competiţii de dans sportiv românesc, care a avut loc în perioada 6-7 mai, la Braşov. În cadrul „Campionatului naţional de 10 dansuri“ a fost găzduit şi „Campionatul Naţional de dansuri standard şi latino“ pentru dansatorii sub 21 de ani, unde perechea formată din cei doi a obţinut locul al II-lea. Nu este însă singura performanţă pe care au obţinut-o în ultimul timp, participând de curând şi la Concursul Internaţional de Dans Sportiv „Bacău Dance Open“, unde au concurat alături de alte 15 echipe din Moldova, Israel, Bulgaria, Italia, la două categorii, la „Rising Star“ (16-35 ani), şi unde au obţinut locul I şi la „Youth“ (16-18 ani). Mai mult, în luna martie au participat şi la o competiţie internaţională în Bulgaria, unde au ajuns tot pe podium, obţinând locul al III-lea. „Se află în cea mai frumoasă perioadă din cariera lor, acum este perioada lor de glorie. Anul acesta s-au clasat şi în finala campionatului naţional de dansuri latino-americane, sunt în componenţa lotului naţional după ce au participat la Campionatul Naţional de Dans Sportiv 2017, care a avut loc la Iaşi. Ei sunt în al doilea an pe această categorie şi deja încep să devină favoriţi. În ritmul în care au început să intre pe podium, la anul au şanse să reprezinte ţara şi pe plan mondial“, a explicat Răzvan Manole, antrenorul acestora.

Primul contact cu dansul

Cei doi formează o pereche doar de un an, însă fiecare dintre ei practică acest sport încă din copilărie, după ce au descoperit întâmplător această pasiune. Cosmin dansează de 11 ani, iar Ioana de 7 ani, întâlnindu-se şi formând o echipă prin intermediul antrenorului acestora, care îi descrie pe cei doi ca fiind perechea care reprezintă clubul. „Am început să fac dans la şase ani, prin intermediul unor prieteni de familie al căror copil făcea dans, şi am zis că vreau şi eu să merg să văd cum este. Când am ajuns în sala de dans, am rămas fascinat de ceea ce am văzut, şi i-am bătut la cap pe părinţi că asta îmi doresc şi eu să fac“, povesteşte Cosmin despre momentul în care a început să vadă dansul ca un mod de a trăi. De atunci, chiar dacă programul îi este limitat, pentru că dimineaţa merge la şcoală, mereu îşi rupe din timpul său pentru a ajunge două ore pe zi la antrenamente. De două ori pe săptămână, cei doi se întâlnesc cu antrenorul lor pentru şedinţele private, unde se lucrează intens. Dacă este vorba despre un concurs mai important, sunt nevoiţi să lipsească şi de la şcoală, însă spun că încearcă să recupereze de fiecare dată. Tinerii nu se văd făcând altceva în afară de dans, şi îşi doresc să continue şi pe viitor, cu aceeaşi pasiune, şi să devină antrenori, ajutând şi generaţiile viitoare să se remarce, aşa cum au făcut şi ei. „Chiar dacă momentan fac pictură, pe viitor tot pe ramura dansului aş merge. Fac dans de la nouă ani, când prin intermediul unei prietene care făcea dans m-am dus să văd despre ce e vorba, şi mi-a plăcut. Îmi amintesc că m-am înscris singură, iar părinţii m-au lăsat de la început să fac ce vreau, pentru că au văzut că îmi place şi pun suflet“, îşi aminteşte Ioana.

Antrenorul lor: „Au un profil atipic“

Antrenorul Răzvan Manole spune despre perechea formată de cei doi că este legată de faptul că au acea prietenie pe care nu o întâlneşti la vârsta lor prea des, şi că au un profil atipic faţă de alţi adolescenţi. „Rezistă tentaţiilor specifice vârstei şi sacrifică două ore zilnic din viaţa lor pentru a munci. De obicei, la această vârstă, sunt alte tentanţii, iar adolescenţii aleg variante mai uşoare. Mai mult, văd ca un noroc faptul că au interese comune, că sunt într-un echilibru, nu sunt nici prea prieteni, nici indiferenţi, au o prieteni ca între doi băieţi sau ca între două fete. Înţeleg că, dacă unul este la pământ şi celălalt este la fel şi lucrează ca o echipă, niciodată nu am păţit ca unuia dintre ei să îi ardă de glume şi celălalt să fie serios. Amândoi când ajung în sală sunt la fel de conştienţi care este motivul pentru care se află acolo“, a precizat antrenorul celor doi. Părinţii lui Cosmin povestesc că îi sunt acestuia alături în orice clipă, şi că îl vor susţine atât timp cât va fi nevoie. „Cosmin are toată susţinerea, nu ne vom opri nici noi. Ne place mediul în care a crescut, în care s-a dezvoltat, nu se compară cu alţi băieţi de vârsta lui, iar noi suntem mândri de el“, a menţionat Dana Podariu, mama acestuia.  Pentru că orice performanţă cere şi numeroase sacrificii, părinţii spun că vor continua să asigure toate cheltuielile necesare pentru multiplele deplasări, având în vedere că o singură participare la o competiţie poate ajunge şi la 1.000 de euro. De aceea, părinţii spun că nu ar refuza orice sponsorizare pe care ar putea-o primi, iar cei care vor să-i ajute pe tineri să-şi continue performanţa putând să apeleze la „Ziarul de Iaşi“ pentru a lua legătura cu familiile. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri