FOTO: O mascaradă: Primarul a inaugurat cu fast Monumentul Eroilor. Apoi s-au pus schele, că e de lucru

sâmbătă, 19 iunie 2021, 01:50
5 MIN
 FOTO: O mascaradă: Primarul a inaugurat cu fast Monumentul Eroilor. Apoi s-au pus schele, că e de lucru

Primarul Mihai Chirica a transformat inaugurarea Monumentului Eroilor din Galata într-o farsă. Constructorul a dat jos schelele pentru festivităţile de pe 11 iunie, anunţate de mai mult timp de Chirica. După ceremonia militară, resfinţire şi discursurile oficiale, le-a pus la loc şi s-a apucat iar de treabă. Municipalitatea susţine că schelele au fost montate din nou pentru că a cerut o soluţie "inovativă" şi lucrările s-au prelungit.

 

Cacealma la inaugurarea Mausoleului Eroilor din Iaşi, de pe Calea Galata! Cu toate că lucrările au fost recepţionate în urmă cu o săptămână, imediat după ce a plecat primarul Mihai Chirica, muncitorii au amplasat din nou schelele şi s-au apucat de lucru. Ieri, muncitorii lucrau de zor la edificiul care a fost recepţionat în urmă cu o săptămână. Pe 11 iunie, autorităţile municipiului Iaşi, în prezenţa primarului Mihai Chirica şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, au recepţionat lucrările. La evenimentul organizat cu mare fast au luat parte atât militari, cât şi IPS Teofan, Arhiepiscop al Iaşului şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care a săvârşit o slujbă de sfinţire.

Primarul a mers pe data de 11 iunie şi a tăiat panglica însă a fost nemulţumit de faptul că lucrările nu ar fi fost finalizate la timp. Edilul ar fi cerut să fie demontate schelele pentru a putea fi organizat evenimentul deja programat. Ieri, la o săptămână de la "recepţia" monumentului anunţată de către Primăria Iaşi pe site-ul instituţiei, jurnaliştii "Ziarul de Iaşi" au mers la faţa locului şi au găsit schelele montate, iar muncitorii la faţa locului. La vederea reporterilor "Ziarului de Iaşi", care au făcut fotografii, muncitorii prezenţi pe şantier au încercat să se facă nevăzuţi.

Pe schelele amplasate în jurul monumentului istoric puteau fi observaţi muncitori pe fiecare nivel care efectuează lucrări de consolidare atât la interior, cât şi la exterior. La sol, cu ajutorul uneltelor din dotare, unii muncitori amestecau ciment şi tăiau diverse materiale necesare lucrărilor. Jurnaliştii "Ziarului de Iaşi" au stat de vorbă, preţ de câteva minute, cu unul dintre muncitorii aflaţi în faţa mausoleului. Din discuţie au reieşit câteva detalii interesante cu privire la lucrări. "Încă se fac lucrări de consolidare atât la interior, cât şi la exterior. Nu pot estima cât ar mai dura până terminăm", este răspunsul oferit de bărbat.

Recepţie cu fast

Fotografiile realizate ieri arată fără echivoc faptul că lucrările executate de asocierea dintre firmele Conest SA şi Proganex 2005 SRL nu ar fi fost finalizate până la data în care s-a făcut recepţia. Proiectul de reabilitare şi consolidare a monumentului istoric din Galata are o valoare de 2.681.756 de lei, cu tot cu TVA, sumă în care a fost inclusă şi proiectarea.

Lucrările de reabilitare au început la data de 1 iunie 2020. Aflat într-o stare avansată de degradare, reabilitarea monumentului a fost aprobată printr-o hotărâre de Consiliu Local, cu numărul 334/2018. Proiectul a fost inclus în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi şi a beneficiat de o finanţare de 2.000.000 de lei din partea Ministerului Culturii, prin intermediul Programului Naţional Centenar, diferenţa fiind suportată din bugetul local al municipiului.

De ce se lucrează în continuare? Ce spune Primăria

Contactat de jurnaliştii "Ziarului de Iaşi", Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iaşi, a oferit o explicaţie cu privire la lucrările care se efectuau ieri la Monumentul Eroilor din Galata, deşi au fost recepţionate în urmă cu o săptămână. "Monumentul Eroilor din Galata a fost inaugurat vineri, 11 iunie, lucrările de reabilitare fiind finalizate din punct de vedere constructiv şi arhitectural. În vederea conservării lucrărilor s-a procedat la utilizarea unei soluţii de impermeabilizare, care presupune un tempo între 15 şi 30 de zile între aplicări. Din cauza ploilor frecvente din ultima perioadă nu a putut fi aplicat un tempo de 15 zile, astfel încât s-a ales soluţia de 30 de zile.

În vederea demarării procedurilor de recepţie tehnică a lucrărilor s-a procedat la aplicarea celorlalte soluţii de impermeabilizare, ceea ce a presupus şi montarea unei schele uşoare, fără alte intervenţii structurale sau arhitecturale. Menţionăm că este vorba despre o soluţie inovativă solicitată de Primăria Municipiului Iaşi pentru a creşte durata de viaţă a lucrărilor de reabilitare. Această soluţie şi-a demonstrat utilitatea la multe alte clădiri-monument din Europa de Vest şi va fi utilizată şi în municipiul Iaşi la monumente istorice şi alte clădiri care suportă lucrări de reabilitare", a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga.

Monumentul a fost proiectat de Henri Coandă

Monumentul Eroilor din Galata a fost ridicat în cinstea celor care au căzut la datorie. În anul 1928, Mitropolitul Pimen Georgescu, generalul Iacob Zadik, vicepreşedintele Societăţii "Cultul Eroilor", şi primarul Iaşului, Osvald Racoviţă, s-au sfătuit cu privire la locul în care urma să fie ridicat mausoleul şi a fost ales Dealul Galata, unde se afla şi Centrul Corpului 1 Armată.

Monumentul a fost proiectat de inginerul Henri Coandă, fiind construit între anii 1929 şi 1930, fiind format dintr-un osuar deasupra căruia se înalţă un obelisc proiectat pe trei niveluri dispuse în retragere. Mausoleul adăposteşte osemintele a circa 6.000 de eroi, adunate din 15 localităţi aflate în apropiere de Iaşi, unde anterior au fost stabilitate locaţii pentru refacerea unităţilor Corpului 1 Armată, comandat de generalul Nicolae Petală. Interiorul Monumentului Eroilor a fost pictat de Ioan Bălău, iar în anul 1997 a fost restaurat de Iulian Albu şi Ciprian Stratulat, după care a fost resfinţit în noiembrie 1999.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii