joi, 30.06.2022
Copii din Ucraina, voluntari români, bucătari olandezi şi traducători din Republica Moldova s-au “îmbarcat” pe Arca lui Noe pentru două ateliere de gătit, pretextul ideal pentru a le oferi micuţilor refugiaţi de la Egros o zi de joacă şi învăţare în natură. Despre ce a însemnat pentru ei o zi de relaxare în natură, a rezumat Viktoria, mama a doi din cei 20 de copii de la Egros care şi-au petrecut o parte din weekend la ferma socială Arca lui Noe din Bârnova: “Să vezi atât de mulţi oameni fericiţi să te ajute, asta ne-a şocat. Locuim fără plată, voluntarii organizează actiuni ca să ne distreze. E... un miracol. E ca o vacanţă, în care în fiecare zi trăim. Respirăm. Dormim”.
Voluntarii din Vama Sculeni au fost cei care i-au pus pe toţi protagoniştii în legătură. Ei sunt cei care s-au organizat încă de la începutul războiului din Ucraina într-un grup de suport pentru refugiaţi. I-au întâmpinat în vamă, când veneau speriaţi şi obosiţi, i-au îndrumat către cazări şi ţin legătura cu cei care au ales să-şi continuie drumul, până când aceştia ajung la destinaţie. Iar pentru cei rămaşi în Iaşi le organizează şi activităţi de relaxare.
Oana Strugariu este una dintre voluntarele care s-au aflat în Vama Sculeni încă din primele zile de război, şi merge în vamă ca la lucru, când trebuie să intre “în tură”, după un program clar stabilit.
Dar, explică ea, “voluntarii din Vama Sculeni se ocupă nu doar de ce se întâmplă în vamă, încercăm să facem activităţi cu refugiaţii care sunt în Iaşi. Una dintre activităţi este aici, la Arca lui Noe. Doi bucătari veniţi din Olanda îi învaţă pe copiii ucraineni să gătească. În unul dintre aceste ateliere vor învăţa să facă brioşe, în altul vor face sendvişuri”.
Olandezul Harry: Venim aici de 9 ani
Chiar la intrarea în parcul fermei, pe o terasă, Harry, unul din cei doi bucătari olandezi invitaţi să le arate copiilor cum pot pregăti uşor gustări sau deserturi delicioase, aşeza într-un cuptor câteva tăvi cu brioşe, al căror miros de prăjitură avea să se întindă ademenitor peste dealuri.
Cât s-au copt brioşele, Harry a povestit: “Venim de nouă ani aici, am ajutat copii cu dizabilităţi, apoi am început să dăm lecţii – eu de patiserie, Simon de gătit – la şcoala Ion Holban. Ajungem în februarie, mai, septembrie şi noiembrie, stăm câte două săptămâni şi dăm lecţii de gătit. Cu Corona, din păcate, copiii pe care îi pregăteam au terminat şcoala şi nu i-am mai văzut. Aveam şapte elevi şi toţi şapte şi-au găsit de lucru în restaurant”.
Pe partea stângă, pe o altă terasă a parcului, rusa, ucraineana, engleza, româna şi olandeza se amestecau într-o zarvă plăcută, în tandem cu sosul remoulade, proaspăt preparat pe masa de camping.
Iar, Simon, cel de-al doilea bucătar olandez, explica unui alt grup cum se fac sendvişurile din somon şi capere. Liudmila, din Odessa, compara Iaşul cu oraşul ei natal, în vreme ce Nazar, student în Iaşi, venit tot din Odessa, îi traducea spusele din rusă sau ucraineană: “E foarte frumos Iaşul, de o lună locuiesc aici. Copiii merg la şcoală şi eu lucrez online, remote, sunt angajată la o bancă din Ucraina. Doar că e mult mai calm, mai liniştit decât Odessa. Şi marea nu ajunge până aici. E frumos, dar vrem acasă”.
„Am obosit. Ne întoarcem acasă”
Curând, copiii au abandonat gătitul, mamele au rămas “la cratiţă”, câteva fetiţe ademeneau pisicile cu felii de castraveţi tăiate fin, iar câţiva voluntari săritori se antrenau la trambulină. La mică distanţă de ei, Viktoria îşi supraveghea fetiţa, în timp ce mărturisea că a luat deja calea înapoi spre Dnipro, Ucraina.
Nu ştie ce va face mâine, nu ştie când va ajunge acolo, nu ştie ce va găsi acolo, dar a obosit de pribegie: „E cea mai frumoasă zi de când am ajuns, copiii noştri sunt aici împreună, se joacă, zâmbim, e un loc frumos, care ne dă energie. Suntem în România de două luni, dar vrem să pornim din nou la drum. Pentru că nu ştim ce va fi mâine, familia noastră a hotărât să se întoarcă acasă. Am stat în Oneşti, dar am obosit. Sunt mai multe reguli aici şi viaţa e foarte diferită de viaţa noastră din Ucraina înainte de război. Am avut o oprire de o noapte în Negreşti, ca să ne odihnim, dar apoi maşina mi s-a stricat, copilul s-a îmbolnăvit, mama s-a îmbolnăvit. Aşa că ne-am oprit aici. Dar să vezi atât de mulţi oameni care sunt ferciţi să te ajute, asta ne-a şocat: nu plătim pentru cazare, voluntarii organizează actiuni ca să ne distreze. E... un miracol. E ca o vacanţă. În fiecare zi trăim. Respirăm. Dormim. E ca un tratament de recuperare”.
Atelierul de gătit s-a încheiat cu o masă plină de gustări la care s-au aşezat, uniţi pe Arca lui Noe, ucraineni, români, moldoveni şi olandezi.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ieşeni prinşi cu ajutorul poliţiştilor de la Rutieră cu 160 de grame de cocaină
Evaluare Naţională: Ce schimbări s-au înregistrat în urma afişării rezultatelor finale
Judeţul Iaşi este sub avertizare de cod portocaliu de caniculă. Şase judeţe sunt în cod roşu
Percheziţii în Iaşi într-un caz de obţinere ilegală de fonduri publice
După ce a bombardat un mall plin de oameni, Putin susţine că Rusia nu are nici o responsabilitate
Relaxare si confort - alege consumabile hoteliere potrivite pentru bunăstarea turiștilor! (P)
Three Arrows Capital, importantul fondul de hedging pentru criptomonede, a intrat în lichidare
LIVE - Conferinţa de prezentare a proiectelor de dezvoltare din zona Palas
Simona Halep joacă astăzi în turul doi la Wimbledon cu Kirsten Flipkens
Pfizer şi BioNTech vor începe testarea pe oameni a unui nou vaccin împotriva COVID-19
Evaluarea Naţională 2022: Astăzi vor fi prezentate rezultatele după soluţionarea contestaţiilor
(VIDEO) Trotinetele au devenit un chin în traficul din Iaşi. 33 de accidente de când au apărut
Spitalul de Neurochirurgie suferă de o „anomalie” a legii. Acum se află sub tratament
Tânăr condamnat la 28 de ani de închisoare după ce a ucis în bătaie un bătrân de 90 de ani
Ştiaţi că un fotbalist din generaţia de aur s-a mutat de ceva timp la Iaşi? Va antrena Miroslava
Un milion de euro pentru aplicaţii în „cloud” la Universitatea Tehnică
În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi
Şcoală de vară pentru dezvoltare personală la Colegiul Pedagogic
Şase ani cu executare pentru un lung şir de infracţiuni la Codul Rutier
FOTO Găsiți bufnița în această imagine? Camuflaj natural perfect
Iaşi: 7 vagoane ale unui tren au deraiat. Circulaţia feroviară, întreruptă pe ruta Paşcani-Iaşi FOTO
Radu Mihail, liderul senatorilor USR, îl ironizează pe Florin Cîţu: Adevărata echipă câştigătoare
Ciucă: Vom aproba astăzi suspendarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni
Irakul înregistează un prim mort de holeră. Ultima epidemie de amploare a avut loc în 2016
Incendiu la un bloc de patru etaje din Paris: cel puţin nouă răniţi, inclusiv doi grav
Tânăr din Argeş, reţinut în urma unei relaţii de concubinaj cu o adolescentă de 14 ani
Un bărbat a fost reţinut după ce a furat 800 de lei de la o prostituată
Ponturi pentru a avea o pensie decentă. Ce reguli trebuie să urmaţi
Ministerul lui Cseke Attila foloseşte ilegal trei autoturisme de la Cadastru
Cosmin PAȘCACioloş a văzut prea mult la filme |
Codrin Liviu CUȚITARUExpatriaţii |
Alin ANDRIEȘDespre contagiunea financiară |
Florin CÎNTIC„Războiul sfânt” al rasei |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.