anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

COMUNICAT DE PRESA

FOTO: O săptămână plină de provocări la Şcoala Gimnazială ”Elena Cuza”

GALERIE
activitati scoala Elena Cuza
 • activitati scoala Elena Cuza
- +

Şcoala Gimnazială ”Elena Cuza” s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare în săptămâna 17 – 21 mai. În fiecare zi s-au desfăşurat evenimente provocatoare pentru elevii care au încercat să afle mai multe despre Elena Cuza şi să-i promoveze o imagine cât mai aproape de adevăr celei care a fost Prima Doamnă a României moderne.

Mesajele de omagiere sau cele adresate generaţiilor viitoare, concepute de către copii, au fost scrise pe avioane de hârtie şi lansate spre cer. Elevii şi profesorii au purtat ţinute autentice româneşti asortate cu un element turcoaz, culoarea preferată a patronului spiritual al şcolii. Totul a fost filmat şi postat pe pagina de Facebook a şcolii.

Un grup de elevi şi profesori s-a deplasat la Soleşti unde a depus coroane la mormântul Principesei Elena, comemorând-o prin lecturi despre viaţa şi activitatea acesteia. În acelaşi timp, în holul cancelariei de pe stradela Canta nr.10 s-a ţinut o ceremonie religioasă de pomenire de către un sobor de preoţi de la Biserica Sfânta Treime. Un alt moment de suflet s-a petrecut miercuri, 19 mai, când s-a creat ”Podul virtual” peste Prut între şcoală şi Instituţia Publică Gimnaziul Făleştii Noi din Republica Moldova, debutul unui parteneriat educativ între cele două unităţi şcolare.

Punctul central al săptămânii l-a reprezentat inaugurarea Muzeului în aer liber ”Elena Cuza – Doamna tuturor românilor”. Concret, orice ieşean dornic de a afla mai multe despre omul care i-a stat alături domnitorului Al. I. Cuza, va putea ”vizita” şi lectura panourile montate în exteriorul Şcolii Gimnaziale Elena Cuza. Ideea muzeului aparţine membrilor Clubului Impact ”Copiii Doamnei Cuza” care, cu sprijinul doamnei Aurica Ichim, Director al Muzeului Municipal, au avut acces la fotografii rare şi documente inedite despre Elena Cuza.

Mesajul doamnei Aurica Ichim către şcoală, elevi, cadre didactice în prag de sărbătoare ne-a emoţionat: ”Astăzi, la ceas aniversar, rog să îmi permiteţi să transmit copiilor, cadrelor didactice, conducerii Şcolii ”Elena Cuza” un sincer şi din inimă ”La mulţi ani!” şi să nu uite, oriunde s-ar duce pe această planetă, că au absolvit Şcoala Generală „Elena Cuza”! Le doresc sănătate, mult succes în activitate şi să dea Domnul ca toţi aceşti copii, oriunde vor merge, să fie mândri că sunt români!”

Clubul Impact ”Copiii Doamnei Cuza” fiinţează din anul 2019 la Şcoala Gimnazială ”Elena Cuza” şi are ca scop dezvoltarea tinerilor prin proiecte de iniţiativă comunitară. Voluntarii noştri sunt elevi din clasele gimnaziale care îşi dedică timpul, energia şi creativitatea întâlnirilor clubului, având şansa de a se implica activ în viaţa comunităţii din care fac parte. Un alt proiect iniţiat de către membrii clubului este ”IaŞi Citeşte! Azi un mesaj pe asfalt, mâine o schimbare!”, ce constă în imprimarea unor mesaje inspiraţionale, create de către elevii şcolii, în dreptul trecerilor de pietoni din cartierele Canta – Păcurari.

Doamna tuturor românilor rămâne una dintre cele mai interesante şi neobişnuite figuri ale secolului al XIX-lea, viaţa ei axându-se pe acţiuni filantropice şi culturale. S-a remarcat prin susţinerea dreptului la educaţie al femeilor, înfiinţarea şi sprijinirea financiară a unor orfelinate, azile şi spitale pentru cei nevoiaşi, eliberarea din robie a rromilor de pe moşii, crearea de burse pentru elevii merituoşi şi tinerii cărturari, implicarea activă în viaţa socială şi politică a ţării, preocuparea pentru păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural-istoric al României.

Fiecare clipă a vieţii sale a fost dedicată şi dăruită celor mulţi şi mai puţin norocoşi, încât unii nu s-au sfiit să o considere chiar sfântă.

”Omul nu vieţuieşte decât prin faptele sale!” a fost deviza care i-a condus viaţa şi pare că şi la Şcoala Gimnazială Elena Cuza, de la mic la mare, totul se desfăşoară în spiritul de compasiune şi generozitate exprimat de motto-ul ”Nouă ne pasă!”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.