Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Crimă din gelozie între adolescenţi

FOTO: Olimpică UCISĂ în parcul Copou după planul DIABOLIC al prietenului gelos

GALERIE
fata ucisa copou (1)fata ucisa copou (2)Diana Gugulica (1)eduard perju criminal copou (1)parcsmurd
  • fata ucisa copou (1)
  • fata ucisa copou (2)
  • Diana Gugulica (1)
  • eduard perju criminal copou (1)
  • parc
  • smurd
- +

Cum e posibil ca o fată în agonie să moară, după ce a fost strangulată de prieten, totul ziua în amiaza mare, în cel mai cunoscut parc din oraş? Poliţia Locală are o explicaţie pentru lipsa patrulelor în acelaşi loc în care nu de mult s-au furat statui: toţi oamenii legii erau la meci, la stadion. Secţia 2 Poliţie (Păcurari - Copou) are şi aceasta 9 patrule la stradă în toată aria de acţiune. Fata putea fi reanimată dacă ar fi fost găsită în câteva minute după ce agresorul i-a strâns colierul de plastic şi a plecat. E vorba de un colier autoblocant, de genul celor cu care se prind capacele la roţi, şi care nu pot fi decât tăiate. Profesorii Liceului „Cantemir“, la care învăţa fata de 16 ani, sunt în stare de şoc: au numai cuvinte de laudă despre această elevă olimpică la Română. Agresorul era în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „M. Sturza“, fiind corigent la două obiecte. Nu era însă un elev violent sau cu probleme peste medie, spune directorul. Psihologii spun că filmele violente şi mediul familial ar putea fi responsabile de gestul criminal. Filmul grozăviei, cu reacţii de la apropiaţi şi specialişti:

Scene îngrozitoare sâmbătă du­pă-amiază în Parcul Copou din Iaşi, acolo unde o adolescentă de 16 ani a fost găsită fără suflare de o femeie care se plimba prin zonă. Ieşeanca a sunat la 112, iar la faţa locului a ajuns un echipaj SMURD în scurt timp. Medicii au găsit adolescenta lângă o bancă din parc, având în jurul gâtului un colier de plastic de genul celor cu care se prind capacele de la roţi.

Minora a fost resuscitată mai multe zeci de minute, însă, în cele din urmă, medicii au fost nevoiţi să constate decesul. La faţa locului au ajuns în scurt timp criminalişti, procurori şi reprezentanţi ai Institutului de Medicină Legală. Autorităţile ofe­reau, încă de sâmbătă seara, ca prin­cipală ipoteză varianta crimei. Nu excludeau însă nici posibilita­tea unei sinucideri, infirmată ulterior de probele adunate.

Crimă din gelozie

Sâmbătă seara, părinţii minorei găsite fără suflare în Parcul Copou, Diana Elena G., au fost escortaţi de Poliţie la IML, acolo unde şi-au recunoscut fiica. Autorităţile au stat de vorbă şi cu o prietenă de minorei şi au aflat că aceasta îşi dăduse întâlnire, în jurul orei 15.30, cu iubitul ei, un băiat de 16 ani, Eduard Perju, elev la Cole­giul Tehnic „Mihail Sturza“ din Iaşi. Diana şi Eduard erau îm­pre­ună de mai multă vreme, însă, în ultima perioadă, fata a luat decizia de a-l părăsi şi a început să se vadă cu un alt licean.

Anchetatorii au ajuns la casa lui Eduard Perju, din localitatea Horpaz, încă de sâm­bătă noaptea, acesta negând categoric implicarea sa în crimă. Ulte­rior, pus faţă în faţă cu probele, minorul a recunoscut fapta şi a detaliat planul diabolic pe care l-a conceput pentru a-şi ucide iubita.

Potrivit autorităţilor, în ziua res­pectivă, Diana a mers alături de o colegă la un curs de engleză intensivă, susţinut la Liceul Teoretic „Di­mitrie Cantemir“ din Iaşi, unitate la care fata era elevă în clasa a IX-a. După curs, fata a fost invitată de Eduard Perju în Parcul Copou. Cei doi s-au aşezat pe o bancă din spatele parcului, mai puţin frec­ventată, acolo unde au stat de vorbă câteva minute. Ulterior, Eduard i-a spus fetei că i-a pregătit o surpriză şi a rugat-o pe aceasta să se întoarcă cu spatele pentru a-i pune un colier la gât. Acela a fost momentul în care adolescentul a prins colierul de plastic la gâtul fetei şi a strâns cu putere. Tipul de colier folosit este de genul celor care, odată strânse, nu se mai pot desface decât prin tăiere. După ce fata a început să se sufoce, adolescentul a plecat din parc şi a mers spre casă.

Eduard Perju a fost au­diat ieri-dimineaţă mai multe ore de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Carmina Pascal, procuror-şef al acestei unităţi de Parchet, a declarat ieri că mobilul crimei a fost gelozia. Eduard Perju urma ieri să fie internat la Insti­tutul de Psihiatrie „Socola“, acolo unde va fi expertizat psihic. Lu­cian Burlea, ma­nagerul acestei unităţi, ne-a precizat ieri că astfel de expertize se realizează în zilele de marţi şi joi, cel mai probabil în cazul lui Perju expertizarea ur­mând a avea loc în cursul acestei săptămâni.

Eleva, olimpică la română

Profesorii Dianei se declară consternaţi de crima comisă şi spun că fata a fost o elevă foarte bună, care era mereu printre primii de sub premianţi, având semestrul trecut me­dia 9. „Fetiţa aceasta era o copilă bună la învăţătură. Oricine şi-ar dori astfel de copil la şcoală, face parte din rândul celor pe care poţi să te bizui. Mă surprinde că acest copil extrovertit, volubil, voios, a putut să ajungă într-o astfel de companie. Era mereu cooperantă, cu mânuţa sus, şi nu avea obiecte la care nu învăţa. Avea peste tot medii de 8, 9 şi 10“, a declarat Anca Dimitru, directoarea Liceului „D. Cantemir“ din Podu Roş.

Conform profesorilor şi apropia­ţilor, Diana participase pe 20 februarie la Olimpiada de Limba româ­nă, faza judeţeană, unde a obţinut o menţiune. Chiar în ziua în care aceasta a fost ucisă în Parcul Co­pou, fata participase la o serie de cursuri de limbă engleză intensivă la şcoala ei, de unde s-a dus direct în parc ca să se întâlnească că Eduard Perju. Aceasta era la una dintre cele mai avansate clase de ştiinţe sociale, cu specializarea engleză intensiv. Şi diriginta clasei la care era fata susţine că Diana era o elevă cu rezultate foarte bune la învăţătură, care se pregătea mereu şi era silitoare, fiind o fată „cu un profil psihologic foarte frumos, o fată veselă, inimoasă, care se implica în activitatea şcolii, în cea din clasă“, susţine diriginta Irina Iorgan.

Aceasta a spus că la nivelul clasei nu se ştia nimic despre Eduard P. şi despre relaţia pe care o avea tânăra cu el, însă a existat un moment ciudat. Fata, care avea doar trei absenţe pe tot semestrul trecut, a făcut pe 24 februarie, de Dragobete, trei absenţe nemotivate, şi nici nu a venit ca de obicei la dirigintă să le discute joi, când a avut loc ora de dirigenţie.

„Este adevărat că a avut aceste absenţe, nu ştiu dacă au vreo legătură cu nenorocirea care s-a întâmplat, e adevărat că au fost pe 24 februarie şi înseamnă că a lipsit toată ziua, iar joi la dirigenţie nu mi-a spus nimic şi nici eu nu am verificat. Părinţii ei sunt oameni absolut normali, nu am putut să îi remarc negativ în niciun fel, prin absolut nimic. Sunt oameni care veneau la şedinţele cu părinţii, se interesau de fată în mod firesc, mi-a atras atenţia tatăl ei, fiindcă semăna foarte mult cu ea“, a adăugat diri­ginta.

Directoarea liceului a precizat că va avea loc un consiliu profesoral luni, pentru a se stabili ce măsuri va lua unitatea de învă­ţământ, fiind luat în calcul inclusiv o zi de doliu la nivelul şcolii.

Directorul Colegiului Tehnic „Mihail Sturza“, Ştefan Chichi­rău, a precizat că a vorbit cu diri­gintele clasei lui Eduard Perju, şi că acesta i-a spus că elevul „nu s-a remarcat prin comportament excesiv şi nu a fost agresiv“. Eduard are două corigenţe şi nota scăzută la purtare din cauza numărului de absenţe, dar acestea au fost toate în linia clasei în care băiatul învăţa, o clasă normală şi „cuminte“ după cum descrie directorul.

„Situaţia la învăţătură nu este una tocmai bună, are două corigenţe pe primul semestru. Sunt în stare de şoc, doar am organizat atâtea activităţi cu ei, am vorbit chiar şi săptămâna trecută cu ei activitatea violentă, consumul de etnobotanice, absen­ţele, a fost şi Poliţia de proximitate. Nu am aflat prea multe de la părinţi, mama de abia putea să vorbească. Probabil a fost o cădere psihică“, a declarat directorul.

De ce nu era picior de poliţist în Parc?

Poliţiştii comunitari spun că au dus toate patrulele spre stadion, la meci. Secţia 2 Poliţie (Păcurari - Copou) are şi ea 9 patrule în toată zona. De ce în parc nu există nici măcar o cameră de luat vederi?

Printre ultimele persoane care au văzut-o în viaţă pe tânăra ucisă în Parcul Copou s-a numărat şi un poliţist local aflat în patrulare în zonă, alături de un alt coleg. Potrivit directorului adjunct al Poliţiei Locale, Georgel Grumeza, agentul a observat doi tineri pe banca din apropierea locului crimei, cu 30 de minute înainte de timpul presupus al faptei (ora 16). „Erau doi tineri care stăteau pe o bancă. Nu a existat niciun indiciu că între aceştia ar fi o stare conflictuală. Nu a existat o ceartă, nu a fost o altercaţie. Probabil, poliţistul va fi audiat ca martor“, a spus Grumeza.

Acesta a susţinut că patrula Poliţiei Locale a părăsit Parcul Copou la ora 15.30, pentru a se îndrepta spre stadionul „Emil Alexandrescu“, unde era programat, de la ora 18, meciul CSMS Iaşi - Gaz Metan Mediaş, zona fiind considerată „cu risc“. „Poliţia Locală are o patrulă în zona Copou, respectiv Parcul Copou, Parcul Expoziţiei şi străzile limitrofe. A fost introdusă acum doi ani, după incidentul cu busturile. Patrula e permanentă, 24 din 24 de ore, în trei schimburi“, a mai declarat Grumeza.

Acesta a menţionat că, după preluarea apelului la 112, odată cu poliţiştii naţionali la locul faptei a ajuns şi un echipaj al Poliţiei Locale, dislocat din zona Codrescu. „Este necesar un sistem de supraveghere în Parcul Copou, noi avem camere doar pe bulevardul Carol I în trei zone: la Fundaţie, Universitate şi Agronomie“, a mai precizat Grumeza.

Crima din Copou a stârnit o revoltă în mediul online, ieşenii criticând modul în care este organizat planul de patrulare. Unii dintre cititorii „Ziarului de Iaşi“ au susţinut că nu au mai văzut de mult timp patrule de poliţişti în parc şi au subliniat că aceştia au, în prezent, mai multe atribuţii în domeniul rutier decât cel care ţine de ordinea şi siguranţa publică.

Poliţiştii se apără şi spun că, potrivit planului de acţiune la nivel municipal, Iaşul este împărţit în 25 sectoare de siguranţă publică cu 135 de zone de patrulare care intră în competenţa Poliţiei Municipale, iar în cele mai multe dintre acestea sunt echipaje mixte cu poliţiştii locali. Pe hârtie, în Copou, una din zonele de patrulare a poliţiştilor este Parcul Copou - str. Şipotel - str. Belvedere - str. T. Cozma - str. Văscăuţeanu - al. Copou - bd. Carol I - str. Vicol - str. Fagului. Parcul face parte din sectorul de siguranţă Copou arondat Secţiei 2 Poliţie, sector care conţine 9 zone de patrulare şi care, teoretic, sunt păzite de tot atâtea patrule.

În cât timp putea fi salvată Diana

Ea ar fi avut nevoie urgentă de tăierea colierului, ce nu poate fi rupt cu mâna liberă. Fata de 16 ani putea fi salvată, însă pentru asta trebuia să se acţioneze în câteva minute de la incident, şi numai tăind acel colier de plastic autoblocant pe care ucigajul l-a strâns şi a plecat. După cum explică specialiştii urgentişti şi criminalişti, colierul de plastic care i-a fost strâns în jurul gâtului i-a blocat la scurt timp căile respiratorii, şi atunci, spun medicii, tânăra a intrat în stop cardio-respirator. Chiar dacă a fost resuscitată de către echipajul SMURD, ajutorul a venit mult prea târziu.

„Vorbim de ordinul minutelor. A intrat în stop şi necesita resuscitare. Pentru că modificările se instalează extrem de rapid, efectele sunt brutale, violente, mai ales de la acel colier, care din câte ştiu este autoblocant, iar în câteva minute apar nişte modificări cu pierderea cunoştinţei. În câteva minute, în mod cert a devenit inconştientă de la hipoxie. Faptul ca ea nu a fost descoperită atunci şi să se acţioneze, şansele pacientei au fost practic nule. Este probabil cea mai violentă crimă din ultimii ani“, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iaşi.

Potrivit site-ului specializat criminalistic.ro, asfixia mecanică are patru faze până la deces:

- faza preasfixică - 1 min.: simptome predominant cerebrale şi de hiperreactivitate cardiorespiratorie. Faza durează până la un minut, fiind urmată de pierderea cunoştinţei;

- faza convulsionată - 1-2 minute: dispnee expiratorie, absenţă a reflexelor, incontinenţă sfincterială, iar din cauza convulsiilor în timpul acestei faze subiectul se poate lovi de obiecte, poate apărea la suprafaţa apei etc.

- faza asfixică propriu-zisă - 5-7 min: dominată de sistarea aproape în totalitate a funcţiilor cardio-pulmonare. Faza corespunde stării de moarte aparentă, o reanimare putând fi încă eficientă.

- faza terminală: survine odată cu încetarea activităţii cordului, după moartea creierului, activitatea cardiacă putându-se menţine de la 5-10 min. până la 30-60 min. Se cunosc chiar cazuri de naşteri de copii vii până la o oră de la spânzurarea mamei.

Psihiatri: Copilul criminal, posibil afectat de filme violente şi de mediul familial

În privinţa comportamentului băiatului de 16 ani care a recurs la un asemenea gest, specialiştii spun că este posibil ca el să fi acţionat dintr-o gelozie exagerată. „Este vorba de un grad de psihopatie cu devianţă comportamentală care poate genera stări de gelozie extreme, stări de gelozie patologică, cu tendinţe de răzbunare. El avea suspiciuni, vedea că fata este căutată şi de alţi băieţi, iar toată gelozia băiatului era bazată pe nişte suspiciuni de infidelitate, şi asta este cu atât mai patologică, pentru că nu e bazată pe ceva concret. El probabil cocheta mai de mult cu ideea comiterii gestului respectiv, care se dovedeşte absurd din mai multe puncte de vedere. Reacţiile de gelozie exagerată ar trebui să ridice semne de întrebare mai ales pentru partener“, a precizat dr. Călin Scripcaru, medic specialist psihiatrie.

El a mai spus că, în astfel de cazuri, în general agresorul recurge la sinucidere, „pentru că autorul realizează consecinţele faptei comise. Deci el îşi dă seama că nu mai are viitor, practic. Este o persoană cu viitor compromis. Dar, fiind tânăr, probabil agresorul nu s-a gândit la toate aceste aspecte, sperând că va mai fi vreo şansă“, a adăugat medicul.

Totodată, mediul în care creşte un asemenea copil îl influenţează direct. Dacă provine dintr-o familie dezbinată, în care tatăl agresează fizic mama sau copiii, atunci respectivul individ dezvoltă un spirit de posesiune, de proprietate faţă de persoana de lângă el sau faţă de partener, „în care investeşte sentimente. Pentru că baiatul acesta justifică: el a iubit-o, a investit iubire, dar de fapt nu a primit ceea ce trebuia, ci din contra, poate nu a primit iubirea cu aceeaşi măsură“, a conchis dr. Scripcaru.

Iar prin acest mediu, copiii ajung să îşi piardă valorile, după cum explică psihologii. „Iar când îşi pierd valorile, ce putem în loc? Copiii sunt influenţaţi de mediu, sunt multe filme sau jocuri violente, iar toţi copiii omoară la un moment dat un animal, dar asta nu îi face criminali. Se dezvoltă în schimb acel instinct morbid, pe care îl avem toţi. Problema nu e însă la copil, e mai mult la cei din jurul său“, a conchis psihologul Mihaela Ghircoiaş.

Ionuţ BENEA, Cătălin HOPULELE, Lucia AMORĂRIŢEI, Alex ANDREI

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri