anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

FOTO Oraşul mahala: Podul Iloaiei, un deceniu de mizerie cu rang de oraş

GALERIE
foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0574foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0579foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0581foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0587foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0591foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0600foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0601foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0606foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0609foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0612foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0613foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0614foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0618foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0621foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0623foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0628foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0636
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0574
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0579
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0581
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0587
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0591
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0600
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0601
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0606
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0609
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0612
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0613
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0614
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0618
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0621
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0623
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0628
 • foto Dan Luca - podu iloaiei mahala - 0636
- +

Deşi are statut de oraş de zece ani de zile, Podu Iloaiei mai are mult până când îşi va face locuitorii să se simtă ca la oraş. În afară de zona centrală, unde sunt concentrate toate magazinele şi unde se păstrează cât de cât curăţenia, drumul european trecând prin mijlocul oraşului, restul e doar mahala. Una îngrozitor de urâcioasă, fără trotuare, fără asfalt sau măcar pietriş pe străduţe. E „mai rău ca la ţară“, după cum spun şi locuitorii. Zeci de câini comunitari, sute de pahare de plastic, de la cafelele băute în fiecare dimineaţă de „orăşenii“ care stau pe marginea drumului şi aşteptă. Aşteaptă să le facă alţii curat în faţa porţii, mai degrabă în faţa uşii, deoarece majoritatea ies din case direct în stradă, neavând loc de gard între trotuar şi perete. 

Mahalaua din Podu Iloaiei pare cel mai îngrozitor loc din judeţ în care ai putea trăi, iar pe lângă mizeria de nedescris se adaugă şi străzile cu aspect de uliţe, pline de noroi şi bălţi. Fără o pereche de ciubote de cau­ciuc, nimeni nu ar reuşi să  iasă în „oraş„ la cumpărături. Aici afacerile cu ţigări de contrabandă şi prăvăliile cu băutură sunt pe primul loc.

Ici şi colo mai găseşti câte un mic afacerist care şi-a deschis un magazin cu materiale de construcţii şi mase plastice sau un magazin alimentar. Imediat după prima curbă, la stânga, cum intri în cel mai nou oraş din judeţ dai peste singura vulcanizare din zonă. O încăpere de trei metri pe patru ce-i aparţine lui nea Vasile. „Am deschis această afacere acum 15 ani, dar nu mai merge. Trăim de pe azi pe mâine, nu sunt clienţi. Eu sunt din Iaşi, fac naveta zilnic aici, am copii mari care au plecat şi ei în Italia la muncă. Ce sa facă aici? E foarte greu, mai ales într-un oraş mic ca acesta. Numai pentru gunoi mi s-a cerut patru milioane, e un întreg scandal pe tema aceasta“, spune Vasile resemnat.

La câteva case spre centrul mahalalei, Daniel stă la gard. Priveşte căruţa cu bălegar care tocmai  trece. Întrebat dacă se simte orăşean în oraşul său, acesta începe să zâmbească. „Nu, nu mă simt orăşean, mai ales când plouă. Se face o apă pe străzile astea, sunt probleme cu canalizările. Noi plătim taxe de oraş, dar stăm ca la ţară. Aş vrea să se schimbe ceva, să fie locuri de muncă pentru tineret că nu ai unde să te angajezi. Eu din toamnă îmi caut loc de muncă, mi-am dus CV-urile peste tot şi la fabrica de dale, şi la abator, la firmele de tâmplărie PVC...Aş căuta şi la Iaşi de muncă, dar trebuie să fac naveta în alt oraş şi să fiu la ora 6-7 acolo şi ar veni să mă trezesc de la 4. Aşa nu am cum, vreau să lucrez la mine în oraş„, spune Daniel Bălăceanu, în vârs­tă de 23 de ani. Spune că are noroc, încă stă cu părinţii.

Trotuarul cu pavele, un vis frumos

La câţiva metri mai departe, locuitorii de etnie rromă stau la taclale şi în mijlocul străzii, printre bălţi şi gunoaie. La prima uliţă se găsesc şi două containere de gunoi, probabil goale, deoarece gunoiul stă întins pe stradă. Ei se plâng de condiţii, dar de fapt trăiesc în propria mizerie. Dintre cei care au copilărit în mahalaua din Podu Iloa­iei, unii au plecat la muncă în străinătate ca să scape. O parte s-au întors însă tot acolo.

Un astfel de caz este şi Claudiu, care are tot 23 de ani. S-a întors din Grecia, şi-a cumpărat casă lângă casa părintească, iar peste o lună pleacă iar. „Aici mă simt ca la ţară, nu pot spune că locuiesc în oraş, deşi adresa de pe buletin aşa spune. Am luat casa vecinilor pentru că părinţii sunt bătrâni şi trebuie să am grijă de ei, să stau lângă ei. Când o să ma întorc iar o dărâm pe asta veche şi îmi fac alta nouă. Aş vrea şi eu măcar trotuare cu pavele prin faţa casei“, spune Claudiu rezemat de peretele unui magazin.

Nici Dumitru nu e mulţumit de mahalaua în care stă. Oprit pe drum şi întrebat dacă se simte ca la oraş ori ca la ţară, acesta ne lămureşte pe scurt: „Eu nu ştiu carte“. Însă chair şi fără carte, Dumitru îşi doreşte o stradă pe care să funcţioneze canalizarea ca să nu i se mai inunde curtea când plouă ori când se topeşte zăpada. De peste stradă o femeie începe să strige că sunt mai mulţi câini decât copii. Şi pe bună dreptate, căci nici nu am ajuns la calea ferată în cealaltă parte că s-a şi strâns după noi o turmă de patrupede. „Aduc aici la noi câini şi din Iaşi, i-am văzut noi şi-am spart maşina“, spune un tânăr desprinzându-se dintr-un grup.

Aici oamenii fără loc de muncă nu prea au ce face toată ziua, stau în drum, fumează, povestesc şi mai că nu s-ar da din faţa maşinilor care sunt în trecere prin mahalaua lor. Podu Iloaiei a fost numit oraş pe 12 octombrie 2005, iar acum 25 de ani aici era organizat cel mai mare târg de animale din zonă. Gloria de altădată însă s-a dus şi odată cu ea şi civilizaţia din zonă. 

În locul mahalalei de astăzi au fost magazine evreieşti 

Edilii îşi amintesc că au fost alte vremuri când această zonă era un târg înfloritor. „Acolo au fsot magazinele evreieşti, oamenii veneau la târg şi-şi vindeau animalele apoi îşi cumpărau de la magazine tot ce aveau nevoie. Legat de subiect, eu am doar drumul judeţean care leagă Podu Iloaiei de Popeşti, care este reabilitat. L-am plombat, deoarece asfaltarea costă foarte mult. De restul problemelor se ocupă cei de la consiliul local, vorbiţi la primărie“, a explicat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Acea stradă, odată plină de mărfuri face legătura cu gara. În spatele gării, zeci de case din chirpici s-au ridicat ca din pământ în ultimii ani, formând un „cartier“ mărginaş al oraşului. Aici noroiul este şi mai mare, câinii şi mai mulţi. Şi de multe ori, parteneri de joacă ai copiilor. Există însă şi oameni care locuiesc în satele de lângă oraş, iar copii lor sunt neviţi să facă naveta la şcolile din Podu Iloaiei. „Copilul meu merge la şcoală zilnic, prin aceste noroaie, deşi se presupune că merge prin oraş. Primarul nu face nimic“, spune un bărbat nervos, fără să se oprescă din drumul său. 

„Lucrăm acum la un proiect, am terminat cam 45%“

Contactat cu privire la această problemă, a zonei urbane care parcă este desprinsă dintr-o aşezare din lumea a treia, primarul Constantin Istrate ne-a spus că vor exista schimbări de imagine în acea zonă pe proiecte europene.

„Lucrăm acum la un proiect, am terminat cam 45% din ceea ce aveam pe hârtie şi include şi acea zonă. Acum se lucrează acolo la canalizare, a început de mulţi ani, pe fonduri europene. Se va trage cu timpul şi gaz şi apă curentă însă trebuie amenajat şi drumul judeţean, anul trecut s-au făcut plombări. Probabil vor interveni şi cei de la Apavital să desfunde canalizările. Vrem să investim anul acesta în trotuare, iluminatul public deja există iar zona va arăta cu siguranţă altfel. Ei şi-au mai făcut şi singuri unele lucrări, au stricat şi nu au mai făcut la loc, de când au început să plece peste hotare. Avem un mediator din partea rromilor, de ieri acesta a început să-şi facă treaba, fiind prima lui zi de muncă şi cred că o să ne înţelegem cu ei“, a declarat Constantin Istrate, plin de optimism.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.