anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

COMUNICAT DE PRESA

FOTO: Parcul Copou va fi reabilitat în urma unei investiţii de 26 de milioane de lei

GALERIE
Parcul Copou
  • Parcul Copou
- +

În şedinţa de astăzi, 30 iunie, Consiliul Local al Municipiului Iaşi a adoptat în unanimitate o hotărâre de aprobare a indicatorilor tehnico-economici şi devizului general privind investiţia „Restaurare şi reabilitare Grădina Copou”.

 

Investiţia în valoare de 26.200.000 de lei, cu TVA, va presupune reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucţia foişorului fanfarei cu o capacitate mai mare, reorganizarea compoziţiei obiectelor de artă şi restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiştilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coşuri de gunoi, mese de şah etc.), înfiinţarea unui Teatru de Vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemelor de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat şi computerizat, înfiinţarea unei peluze rezistente la călcare şi umbrire, modernizarea sistemului de iluminat funcţional şi arhitectural, completarea lipsurilor vegetale.

Parcul Copou va fi reabilitat

Printre noutăţile aduse de Hotărârea Consiliului Local se numără extinderea oglinzilor de apă, de la 542 la 1.089 metri pătraţi (inclusiv crearea unui deck de lemn de 374 de metri pătraţi), desfiinţarea aleilor din asfalt şi refacerea acestora, pe o suprafaţă totală de 33.520 de metri pătraţi, cu dalaje din piatră cubică, plăci şi înierbate (pe o suprafaţă de 1.653 metri pătraţi), extinderea teraselor Muzeului „Mihai Eminescu” şi Casei de Cultură „Mihai Ursachi” şi, nu în cele din urmă, extinderea spaţiului de joacă de la 336 la 1.498 metri pătraţi.

Suprafaţa totală a terenului pe care vor fi făcute aceste intervenţii este de 101.100 metri pătraţi, din care suprafaţa spaţiului verde va fi de 61.889 metri pătraţi. În legătură cu unele speculaţii nefondate în ceea ce priveşte o aşa-zisă reducere a suprafeţei spaţiilor verzi în urma lucrărilor menţionate, este important de înţeles că, aşa cum primarul Mihai Chirica a explicat în cadrul şedinţei, nu este vorba de nicio reducere a spaţiului verde, ci de o inventariere iniţială greşită a Grădinii Copou, în sensul că în inventarul iniţial unele elemente (o parte dintre serele Palatului Copiilor, terenurile pe care se aflau grupurile sanitare şi alte facilităţi administrative, inclusiv containerele de cazare pentru muncitori şi câteva magazii) figurau, în mod greşit, drept spaţii verzi. Altfel spus, suprafeţele de spaţii verzi vor rămâne cel puţin la fel de mari, însă noua inventariere va fi una precisă.

„Subliniez faptul că nu se va lua niciun metru pătrat din spaţiile verzi existente care sunt acoperite cu arbori, extinderea oglinzilor de apă în zone unde nu există arbori, eliminarea totală a asfaltului şi triplarea suprafeţei spaţiului de joacă. Mai mult, în măsura în care viitorul proiect tehnic de execuţie a lucrărilor va permite, vom încerca să extindem şi mai mult spaţiile verzi existente faţă de prevederile Hotărârii Consiliului Local peste diverse construcţii administrative şi serele didactice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

De altfel, Hotărârea Consiliului Local a fost adoptată cu un amendament propus de consilierul independent Andrei Postolache, amendament conform căruia, în situaţia în care un arbore va trebui eliminat, în locul acestuia vor fi plantaţi alţi patru copaci. În completarea acestui proiect, Primăria Municipiului Iaşi va reabilita şi Monumentul Regulamentului Organic (Obeliscul cu lei), expertiza tehnică a acestuia fiind făcută în 2018.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri în Europa

Lucian DÎRDALA

Alegeri în Europa

În ultimele săptămâni am avut ocazia să ne reacomodăm cu procesele electorale, în câteva state-membre ale Uniunii Europene. Este vorba de cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Franţa, scrutinul parlamentar din Croaţia, turul decisiv de la prezidenţialele poloneze şi, în fine, votul pentru legislativele regionale din Galicia şi Ţara Bascilor (Spania).

Filmuletul zilei

opinii

Cultura de supermarket

Florin CÎNTIC

Cultura de supermarket

Tsunamiul de RIP1-uri care a invadat Facebookul odată cu trecerea în veşnicie a talentatului şi prolificului compozitor de muzică de film, Ennio Morricone, mi-a readus în minte graniţa fragilă care separă arta autentică de entertainment.

Instant (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Instant (II)

Pe fereastră aud slujba de la biserică. Preotul se roagă pentru poporul român. Foarte bine. Dar se roagă separat şi pentru „conducătorii noştri”, pentru „mai marii oraşelor şi satelor”. Oare de ce? Înţeleg, aşa e protocolul. Dar protocolul e prost, de urzeală bizantină.

Precariatul

Ioan MILICĂ

Precariatul

Din categoria cuvintelor aflate în uz fără a fi prinse în dicţionarele limbii române actuale, vă  invit să ne oprim asupra unui neologism plastic şi sugestiv pentru vremurile în care trăim: precariat. 

pulspulspuls

Vă mai amintiţi ce spunea nea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un mic şpil!

Vă mai amintiţi ce spunea nea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un mic şpil!

Caricatura zilei

Prelungire

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.