FOTO: Povestea profesoarei din China îndrăgostită de Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

FOTO: Povestea profesoarei din China îndrăgostită de Iaşi

GALERIE
An nou Chinezesc EuroEd (6)
  • An nou Chinezesc EuroEd (6)
- +

Elevii de la Şcoala EuroEd au sărbătorit în această perioadă Anul Nou Chinezesc, o tradiţie a şcolii încă din anul 2015, când a început să fie predată aici limba chineză. Dacă, în anii trecuţi, evenimentul a putut avea o amploare mai mare, cu activităţi desfăşurate pentru ieşeni la Palas Mall, anul acesta, copiii s-au putut bucura de tradiţiile chinezeşti doar în clasă, iar o parte dintre aceştia de acasă, din faţa monitoarelor. Au însă norocul ca o profesoară din China, care predă deja în al treilea an la EuroEd, prof. Wang Mingzhongyne, să îi poarte prin tradiţiile poporului chinez. O tânără de-a dreptul îndrăgostită de Iaşi.

 

Şcoala a fost ornată cu mici felinare de hârtie roşie, cu picturi ale elevilor inspirate din cultura chineză, dar şi cu panouri colorate care explică semnificaţia unor caractere chinezeşti sau cum se citesc. „Sărbătoarea Anului nou chinezesc este o constantă în instituţia noastră de cel puţin şase ani, pentru că, în 2015, când am început să predăm limba chineză, şcoala noastră, elevii şi părinţii erau foarte puţin familiarizaţi cu componenta de cultură. Să nu mai vorbesc de limbă.

Era o mare curiozitate şi interes pentru o limbă exotică în Iaşi, o limbă care nu fusese predată aici cu atestat, la un nivel de vârstă destul de scăzut. La momentul acela şi după aceea, în continuare, până când efectul pandemiei s-a făcut resimţit, am gândit că Anul nou chinezesc este serbat în toată lumea, cu suficient de mare varietate şi cu fast. În toate minioraşele chinezeşti din toate oraşele mari se întâmplă şi dacă te duci la Londra sau New York, una dintre atracţiile oraşelor acestora îl constituie şi oraşul chinezesc”, punctează prof. Anca Colibaba, preşedinte executiv al EuroEd.

Orele de chineză, transformate într-un festival

Astfel, copiii de la EuroEd, de la toate ciclurile de învăţământ, învaţă în decursul anului atât limba chineză, dar şi elemente de cultură şi civilizaţie, care le permit acestora să înţeleagă mai bine una dintre cele mai vechi civilizaţii. Iar în jurul Anului Nou Chinezesc, din 2015, sunt organizate diferite activităţi în cadrul cărora s-au implicat atât elevii, dar şi părinţii acestora. Pe lângă activităţile mai restrânse, dedicate exclusiv copiilor şi părinţilor şcolii, EuroEd a organizat şi evenimente de o anvergură mai mare, precum China Gala, eveniment organizat la Palas Mall, unde au participat specialişti chinezi din educaţie care îşi desfăşoară activitatea în România.

Dincolo de evenimentul educaţional, EuroEd a organizat un adevărat festival în jurul acestor întâlniri, cu prezentări de modă de costume tradiţionale chinezeşti, îmbrăcate de copii, părinţi şi profesori, au prezentat muzica tradiţională, dansuri cu evantaiul, dar şi arte marţiale prezentate de invitaţi. Totodată, caligrafia chineză, pictura cu pene sau beţişoară a reprezentat o atracţie pentru cei prezenţi la festival, alături de ceremonia ceaiului şi tradiţiile care însoţesc acest protocol. În acest an, din cauza pandemiei, evenimentele nu au putut avea aceeaşi amploare, însă nu au fost întrerupte, ci s-au mutat în online în cazul elevilor care învaţă de acasă, sau în sălile de curs pentru cei din clasele primare şi din anii terminali.

A făcut din Iaşi a doua casă

Wang Mingzhongyne se află la Iaşi în cel de-al treilea an. Le predă Limba chineză prin intermediul limbii engleze tuturor elevilor de la EuroEd, de la clasa I şi până la ultima clasă de gimnaziu, iar la finalul studiilor aceştia pot obţine şi un certificat de limbă care să le ateste cunoştinţele. În acest moment, este unul dintre cei doi autori care au realizat manuale de limba chineză pentru gimnaziu, manuale care urmează să fie aprobate de Ministerul Educaţiei. Aceste resurse educaţionale au fost realizate luând în calcul cultura românească şi maniera de studiu de la noi din ţară, fiind pliate pe o programă europeană, iar de anul viitor vor fi, cel mai probabil, manualele de pe care vor învăţa Limba chineză elevii din întreaga ţară. Wang Ming, aşa cum o numesc ceilalţi profesori, nu a mai putut pleca în acest an acasă, nici măcar în vacanţe, din cauza pandemiei.

A reuşit însă în acest fel să trăiască toate obiceiurile româneşti, şi a prins şi mai mult drag de România şi de Iaşi. Vorbeşte cu entuziasm de oraş, de oameni şi tradiţiile noastre. Vorbeşte cu aceeaşi pasiune şi despre activităţile pe care le realizează cu elevii şi despre modul în care le prezintă acestora cultura chineză. „Sunt în România de trei ani, iar ceea ce mi-ar plăcea să fac împreună cu copiii, mai ales în această perioadă, sunt aspectele legate de cultură şi artă. De obicei, în decursul anului, învăţăm intensiv limba chineză, însă sunt importante şi aspectele politice, economice, dar şi culturale, tradiţiile culinare şi modul în care arată cu adevărat China”, explică Wang Mingzhongyne, adăugând că, prin realizarea unor felinare sau evantaie, copiii au posibilitatea să exerseze caligrafia, fiecare obiect având scrise diferite cuvinte în limba chineză, dar şi să le înţeleagă semnificaţia sau importanţa culturală.

Totodată, prin intermediul acestor activităţi, se doreşte ca elevii să aprecieze diversitatea culturală, să respecte obiceiurile şi culturile altor ţări şi astfel să ajungă să sărbătorească această diversitate. Aspect de care s-a putut bucura din plin în acest an şi Wang Ming, care a sărbătorit un Crăciun tradiţional românesc în această iarnă. „A fost o experienţă de neuitat pentru mine. În China sărbătorim oarecum Crăciunul, dar nu e ca aici, unde există o componentă religioasă importantă, iar experienţa este cu totul alta”, explică Wang Ming. Totodată, şi-a invitat colegii care predau în alte oraşe din România să viziteze Iaşul şi să se bucure de ceea ce poate oferi oraşul, devenind astfel un ambasador pentru Iaşi. Unul care a ajuns să ţină la oraş mai mult decât o parte dintre cei care stau de o viaţă aici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pandemos

Cătălin ONOFREI

Pandemos

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Filmuletul zilei

opinii

Răul învinge

Briscan ZARA

Răul învinge

Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

Câţi (mai) suntem?

Ciprian IFTIMOAEI

Câţi (mai) suntem?

Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mihai DORIN

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

pulspulspuls

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.