anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

(FOTO) Povestea stejarului din Iași care l-a impresionat pe președintele Emmanuel Macron

GALERIE
foto DAN LUCA - General Berthelot - 2454cadou macron2cadou macron3cadou macron4cadou macron1
 • foto DAN LUCA - General Berthelot - 2454
 • cadou macron2
 • cadou macron3
 • cadou macron4
 • cadou macron1
- +

Istoricul ieşean Sorin Iftimi a publicat în 2014 o scrisoare deschisă în care spune povestea stejarului plantat de generalul Berthelot la Iaşi şi simbolistica acelui moment istoric.

„La 31 mai 1927, generalul Henri Ma­thi­as Berthelot a revenit la Iaşi, cu zece ani după eroicul 1917, pentru a fi omagiat ca mare prieten al României. Ceremonia a avut loc în vechea Piaţă a Primă­riei (locaţia de astăzi), unde ge­neralul francez a primit defilarea trupelor române şi a plantat cu mâna sa un stejar în vârstă de 10 ani, evocator al eroicului an 1917. Stejarul şi bustul gene­ralului, amplasat aici, în faţa Institutului «Notre Dame de Sion» (unde funcţionase şi un spi­tal militar francez la 1917). Din punct de vedere urbanistic, bustul şi stejarul lui Berthelot făceau parte din ceea ce era o­dinioară Piaţa Primăriei (atunci când vechea clădire a Primă­riei se afla pe locul Teatrului). Piaţa aceasta poate fi scoasă din uitare şi pusa în valoare prin cele câteva elemente care încă se mai păstrează, din vechiul an­sam­blu (Casa Balş 1805, statuia lui Miron Costin, 1888 s.a.). Ele­mentul de greutate al peisajului urban era dat de Casa Balş, recent restaurată (Corpul vechi al Filarmonicii). Aceasta restaurare părea a fi punctul de înce­put în recuperarea acestei Pieţe. Ce a urmat a anulat însă această posibilitate… Piaţa era individualizată prin preţiosul pavaj din bazalt negru, atât de caracteristic vechiului oras - capitala. Scoa­terea acestui pavaj şi contopirea piaţetei în aria mai largă a Pietonalului «Stefan cel Ma­re» a fost o iniţiativă cu totul ne­po­trivită, care a răpit ceva din far­­mecul vechiului Iaşi, din «par­fumul» acelei locaţii. Perso­na­litatea vechii Pieţe, individua­li­tatea sa, era completată de a­min­tirea vechilor ceremonii pu­bli­ce care aveau loc în această pia­ţă civică. Stejarul şi bustul ge­neralului Berthelot alcătuiesc un «loc de memorie» împreună“, scrisoare deschisă a istoricului ieşean Sorin Iftimi, 2014.

FOTO: Cadoul primit de Macron de la Iași

CITEȘTE ȘI Ştiţi unde se află Stejarul Veronicăi Micle?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.