Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO: Povestea tristă a femeii care a murit lângă fetița care încerca să o încălzească

GALERIE
casa familiei mardare (1)casa familiei mardare (2)casa familiei mardare (3)casa familiei mardare (4)casa familiei mardare (5)familia mardareincendiu familia mardare
  • casa familiei mardare (1)
  • casa familiei mardare (2)
  • casa familiei mardare (3)
  • casa familiei mardare (4)
  • casa familiei mardare (5)
  • familia mardare
  • incendiu familia mardare
- +

În urmă cu opt ani îşi pierduse două fete într-un incendiu.

Iulia Mardare, femeia care a fost găsită moartă în casă, alături de ea fiind fiica sa de trei ani care o mângâia, trăia în condiţii greu de imaginat. Ieşeanca şi concubinul său locuiau de aproape 10 ani într-o anexă a Muzeului „Petru Poni“, o încăpere rece şi întunecată în care nu au ajuns niciodată lumina, apa şi gazul.

La cinci minute de centrul oraşului, familia femeii decedate trăia în 2017 în condiţii de Evul Mediu. În sărăcie cumplită, într-o casă care abia se mai ţine să nu cadă, cu lucrurile depozitate în pungi şi atârnate prin copaci, cu uşa legată cu sârmă de un lacăt ruginit. În curte, toaleta improvizată atârnă pe o parte.

Locul în care-şi duceau viaţa cei doi concubini împreună cu fiica lor de trei ani se află la câţiva metri de trei instituţii cunoscute din oraş: Muzeul „Petru Poni“, Colegiul „Mihai Eminescu“, Facultatea de Bioinginerie de la UMF Iaşi. Cu toate astea, nimeni nu a sesizat Direcţia de Asistenţă Comunitară şi nici Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în legătură cu starea jalnică în care familia îşi duce existenţa, la fel cum niciun asistent social nu le-a trecut pragul să vadă dacă au ce pune pe masă.

Oa­menii din apropiere care au cunoscut-o pe Iulia Mardare au povestit ieri că era o femeie retrasă. După tragedia din 2009 în care familia şi-a pierdut două fetiţe într-un incendiu, femeia abia dacă mai ieşea din casă. Doar după naşterea ultimei fetiţe, în vârstă de trei ani, Iulia Mardare a fost văzută mai des.

„Noi o cunoaştem de mai mulţi ani pentru că aici venea şi mai cumpăra câte ceva de mân­care. Din câte ştiu, numai tatăl fetei lucra şi mai aveau alocaţia ei, altfel, niciun alt ajutor. Nu ştiu cum au rezis­tat frigului toată iarnă dacă ei acolo n-au căldură, n-au nimic“, a spus o vânzătoare de la un magazin alimentar din spatele Colegiului „Mihai Eminescu“.

Ca să poată ieşi la stradă, familia trecea zilnic prin curtea Muzeului „Petru Poni“, însă niciodată nu s-au plâns angajaţilor de aici că le este greu.

„Iulia Mardare locuia aici legal. Mama ei are acte pe acea anexă, fiindu-i lăsată moştenire de familia savantului Petru Poni. Femeia trecea prin curte când mergea în oraş, ne saluta şi atât. În locuinţă nu este lumină sau alte utilităţi. Noi, în ziua de luni nu avem program şi nu ştim ce s-a întâmplat“, a arătat Oana Florescu, muzeograf.

Un alt angajat al muzeului a povestit că, uneori, concubinul îşi cerea voie să ia apă de la un robinet din curtea casei memoriale, fără să ceară un alt ajutor.

„Cine ştie ce viaţă duceau acolo. Noi nu aveam treabă cu ei. Aveau cheie de la poartă, intrau şi ieşeau când aveau nevoie, dar fără să ne dea detalii. Domnul lucrează zilnic şi ieşea mereu din curte, dar ea nu ieşea deloc. Foarte rar o vedeam mergând în oraş. Un coleg mai vechi mi-a spus că după incendiul de acum câţiva ani ea s-a retras complet. A intrat în depresie şi probabil asta a măcinat-o“, a povestit angajatul.

Iulia Mardare, în vârstă de 40 de ani, a fost găsită moartă în casă de concubinul său luni seara. Când echipajul SMURD a ajuns la locul solicitării, fetiţa de trei ani familiei îşi mângâia mama şi încerca să o încălzească.

În urmă cu opt ani, în aceeaşi locuinţă, două fetiţe ale celor doi ieşeni erau găsite de medici intoxicate cu monoxid de carbon. Copilele de patru şi şapte ani erau îmbrăţişate sub o plapumă, iar părinţii plecaţi cu un alt copil la spital. Ieşeanca mai are doi copii de îngrijirea cărora se ocupă bunicul matern din Răducăneni, tatăl victimei.

„Aceşti doi copii ai victimei, o fată şi un băiat, sunt în plasament familial din 2003. Fata este născută în 1999, iar băiatul, în 1995. Ei sunt evaluaţi periodic de asistenţii sociali, la ultima întâlnire, tânărul spunându-le acestora că intenţionează să plece la muncă în străinătate“, a precizat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC.

VEDEȚI ȘI:

CUTREMURĂTOR! O fetiţă de 3 ani îşi mângâia mama care murise de frig în Copou

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri