anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

(FOTO) Prefectul apasă pe acceleraţie. Au fost abordate mai multe probleme ieri, la Colegiul prefectural

GALERIE
1234567
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
- +

La Colegiul prefectural de ieri au fost abordate mai multe probleme care le-au scăpat autorităţilor locale: autorizaţiile de funcţionare pentru şcoli, accesul pe terenurile lor de sport în perioada vacanţei şi prezenţa medicilor de familie în mediul rural.

În plină vacanţă şi în plin sezon al concediilor, prefectul adoptă un ton ferm în perspectiva începerii anului şcolar 2017-2018. Marian Şerbescu a cerut la Colegiul prefectural de ieri ca, „la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean, să existe o colaborare continuă în ceea ce priveşte verificările făcute la unităţile de învăţă­mânt, pentru autorizaţiile de funcţionare necesare în viitorul an şcolar“.

Un subiect interesant şi de actualitate - mai ales că există o propunere în acest sens şi la Consiliul Local, dar care e „ţinută la sertar“ - este cel al deschiderii terenurilor de sport ale şcolilor pentru tineri pe perioada vacanţei. Prezent la şedinţa de ieri, Bogdan Bârzoi, inspector general adjunct al IŞJ, a explicat că, în acest moment, nu există personal suficient pentru a asigura paza şi siguranţa celor care ar utiliza terenurile. Ţinând cont că în alte judeţe acest lucru a fost posibil, Şerbescu a cerut găsirea unei soluţii şi pentru terenurile de sport din curtea şcolilor ieşene.

Un alt subiect a fost cel al prezenţei medicilor de familie în mediul rural. „Avem două comune fără niciun medic de familie, Ion Neculce şi Costeşti“, a spus prefectul. Directorul DSP, Liviu Stafie, a adăugat că la Movileni, comună cu 3.000 de lo­cuitori, e o situaţie similară: un singur medic, care nu poate să acopere toată zona. Există şi cazuri în care medicii de familie vin la cabinetele din mediul rural doar două ore pe zi sau două zile pe săptămână. Şeful DSP a explicat că legea impune un număr minim de 800 de pacienţi arondaţi fiecărui medic. Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a admis că sunt 3-4 comune mici care au probleme, dar că numărul minim de pacienţi/ medic a fost coborât în acest cazuri la 600. „Dacă există o localitate cu mai puţin de 600 de suflete şi are nevoie de medic, acesta îşi poate deschide cabinet acolo cu avizul Comisiei mixte“, a precizat Radu Ţibichi. El a adă­ugat că, pe plan local, trebuie asigurate nişte facilităţi pentru medicul respectiv, cum ar fi un dispensar şi un loc de cazare. „Va trebui să găsim, împreună cu autorităţile locale, soluţii pentru atragerea medi­cilor în aceste zone“, a conchis prefectul. 

În cadrul aceleiaşi şedinţe, directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare, Vasile Gaboran, a prezentat o informare privind situaţia creată la Heleşteni de albinele care au ucis până acum un om şi au rănit alţi doi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.