FOTO - Proiectul soţilor Nedea a ajuns la 10 ani de la prima ediţie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

FOTO - Proiectul soţilor Nedea a ajuns la 10 ani de la prima ediţie

Visul unor profesori, dus la îndeplinire de peste 100 de elevi

GALERIE
Nedea3
  • Nedea3
- +

Proiectul profesorilor ieşeni Nina şi Mircea Nedea, prin care ajută copii din medii defavorizate, care nu şi-ar permite meditaţii, să se pregătească pentru examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a ajuns la a X-a generaţie care a susţinut examenul. 

Şi ca o încununare a acestui succes, singurul candidat care a luat nota 10 la testul de admitere la intrarea la Facultatea de Medicină Generală a fost chiar un absolvent al proiectului SAPED (Studii Aprofundate pentru Elevi Defavorizaţi). Ieri, la Colegiul „Negruzzi” a avut loc bilanţul la 10 ani al proiectului, în urma căruia peste 130 de copii din medii defavorizate au ajuns studenţi la UMF.

Celebrarea unei bucurii comune

În sala de ceremonii a Colegiului „Negruzzi” este o bucurie atât de contagioasă încât te-ai aştepta, dintr-un moment în altul, să apară un tort cu şapte etaje de după o cortină, urmat de un alai întreg de nuntă. Este, de fapt, un buchet de bucurii, iar prima este a elevilor care au dat duminică testul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, asaltaţi de presă, de profesori ai colegiului şi de tot felul de necunoscuţi pentru ei, care vor să le strângă mână şi să-i felicite.

Este bucuria revederii a studenţilor de la UMF şi a rezidenţilor, absolvenţi ai programului, care-i privesc pe tinerii lor colegi zâmbind. Este bucuria finanţatorilor mai mult sau mai puţin anonimi, a susţinătorilor proiectului din partea Asociaţiei „Alexandru Ioan Cuza”, a tuturor profesorilor implicaţi. Dar cea mai mare bucurie dintre toate este a soţilor Nina şi Mircea Nedea, care privesc adunarea de zeci de tineri, profesori şi parteneri ca pe o mare reuniune de familie, la 10 ani de când s-a născut proiectul ce poartă astăzi numele de SAPED - Studii Aprofundate pentru Elevi Defavorizaţi.

Teodora a încununat reuşita a X-a generaţii cu un 10

„Nu mi-aş fi permis meditaţii dacă nu era acest proiect”. Cuvintele Teodorei Agavriloaie atârnă greu în urechile celor din jur. Când singurul elev care a luat nota 10 la examenul de admitere la Medicină Generală crede că are nevoie de meditaţii, cuvintele jucăuşe ale secretarului de stat Sorin Ion, venit să împartă diplome, sună de parcă ar fluiera în biserică. Victoria Teodorei este cu atât mai mare cu cât vine în contextul în care provine dintr-o familie unde lucrurile nu au mers aproape niciodată conform planurilor. Cu şase fraţi şi cu condiţii foarte grele din punct de vedere financiar, Teodora s-a ambiţionat să facă singură tot ce este nevoie pentru a putea intra la medicină. A fost visul ei dintotdeauna, povesteşte fata, şi spune că dacă n-ar fi făcut parte din proiectul soţilor Nedea nu crede că s-ar fi descurcat din punct de vedere psihic.

Cititi si: Cine este tânăra care a obţinut singurul 10 de la examenul de admitere de la UMF

„Psihic, mi-a fost cel mai greu, mă temeam, pentru că am avut momente grele în ultima perioadă, nu eram stăpână pe mine, nu mai aveam încredere în mine, dar am avut suportul necesar şi sprijinul profesorilor mei, cadre didactice excepţionale. Probabil că m-aş fi descurcat să învăţ de una singură, dar suportul psihic nu aş fi avut de unde să îl am. Încă nu realizez ce înseamnă să fiu singurul 10 de la Medicină, este prea mult pentru mine, dar mă bucur şi sper să nu fie o presiune prea mare”, povesteşte Teodora. Îşi dorea încă din clasa a VII-a să dea la medicină, chiar dacă recunoaşte că nu ştia exact despre ce era vorba. Spune însă că a luat decizia şi „m-am aruncat înainte cu toată fiinţa mea”.

Soţii Nedea ar fi vrut să devină medici, dar n-au avut condiţii materiale

„Pregătim elevi pentru a deveni medici, avem o emoţie teribilă pentru momentele pe care le trăiesc. Emoţii pentru aceşti copii care, în final, au dovedit că se poate atunci când nici ei nu credeau că se poate. Totdeauna am gândit pozitiv şi eu, şi soţul meu. Suntem firi optimiste, am trecut prin încercări asemănătoare, încercări prin care factorii sociali, conjuncturile sociale, cultura familiei, personalitatea părinţilor, fac ca să existe copii care să nu aibă şanse reale în concursul de admitere pentru medicină în special, care este o facultate elitistă”, spune şi Nina Nedea.

Povestea soţilor Nedea a fost spusă de mai multe ori: au ajuns să facă acest proiect, cu prima ediţie în 2011, fiindcă la rândul lor au fost tineri din familii fără posibilităţi, care ar fi vrut să se pregătească pentru a intra la Medicină, dar nu au avut resursele financiare. Ulterior, după ce aproape că au dat uitării această parte a trecutului lor, s-a ivit şansa să îi ajute pe copiii în care s-au regăsit, zeci de ani mai târziu. Iar cifrele proiectului, în cei 10 ani, impresionează: din 274 de copii înscrişi în proiect, în urma unor testări iniţiale, pentru a le determina nivelul de pregătire, au rămas 132. Toţi aceştia au reuşit să intre la facultate, 95 dintre ei prima dată când au dat examenul, restul în anii următori.

Până acum sunt 69 de absolvenţi, 65 dintre ei fiind rezidenţi în medicină, doi kinetoterapeuţi şi doi au terminat asistenţă medicală. Lucrează atât în România, cât şi în străinătate, în ţări precum Germania, UK sau Danemarca. „Sunt copii foarte necăjiţi, extrem de capabili, care nu trebuie să se piardă în aceste lucruri pământeşti. I-am recuperat, zicem noi, ei s-au recuperat prin proiect, astfel încât astăzi avem peste 65 de medici absolvenţi ai Facultăţii de Medicină. Bilanţul îl facem acum, dar continuăm proiectul până când nu va mai fi nevoie de noi sau nu vom mai putea”, a spus Mircea Nedea. La finalul întâlnirii, pornind de la pupitru cu braţele pline de diplome, plachete, premii, în catifele groase sau tăblii strălucitoare, profesorul s-a oprit în faţa promoţiei de tineri de anul acesta, le-a pus pe toate jos şi le-a strigat râzând: „Vedeţi ce se întâmplă dacă munciţi?” 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.