FOTO: Regulile pandemice, călcate în picioare în frunte cu protopopul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Semnal de alarmă: dacă asta se întâmplă acum, ce va urma de Paşti?

FOTO: Regulile pandemice, călcate în picioare în frunte cu protopopul

GALERIE
slujba Botosani protopop Petru Fercal1
  • slujba Botosani protopop Petru Fercal1
- +

Peste 120 de oameni în biserică fără nicio regulă de protecţie respectată, la o slujbă oficiată de un protopop! Oficialii Mitropoliei s-au arătat dezamăgiţi vizavi de o astfel de slujbă în care orice regulă pandemică a fost călcată efectiv în picioare. „Este excepţia care confirmă regula. Avem şedinţe permanent, avem discuţii“, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de Paşti, o slujbă ţinută în sânul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea de a putea impune respectarea măsurilor de siguranţă. Pe 18 aprilie, în a cincea duminică din postul mare, protopopul de Botoşani, Petru Fercal, alături de un sobor de preoţi, a ţinut o slujbă la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ unde nu s-a respectat nicio măsură de protecţie în contextul pandemiei COVID-19. Conform inclusiv scrierilor de pe platforma Mitropoliei - doxologia.ro, în interiorul bisericii au fost 85 de enoriaşi şi 25 de membri ai corului.

„Avem nevoie să ne sprijinim unii pe alţii ca să trecem peste încercările vremurilor. Dacă adunăm vârstele, cunoştinţele, culturile sănătoase, care sunt în măsură să orienteze spiritul uman spre veşnicie, atunci putem spune că n-au murit în zadar moşii şi strămoşii noştri“, a spus, conform doxologia.ro, protopopul Petru Fercal în faţa celor adunaţi.

Doar că, în faţa sa, cei 100 de oameni stăteau îngrămădiţi, fără să aibă nici 10 centimetri unul faţă de celălalt, doar cinci sau 10 dintre ei purtau măşti, şi aceştia făceau parte din echipa cu care s-a prezentat la biserică primarul comunei.

Mai mult, după finalizarea slujbei Paraclisul Maicii Domnului, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o agapă, unde au stat la masă, fără măşti, în timp ce mai multe formaţii corale au prezentat „un program de cântări folk şi de cântări patriotice“.

Spaţiul este clar foarte mic, doar unul dintre coruri având 25 de membri care se abia încăpeau printre mesele pline cu enoriaşi.

Mitropolia: „Un moment absolut regretabil“

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat un punct de vedere de la pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Acesta s-a arătat dezamăgit de decizia luată la nivel local, de a nu respecta regulile, şi a insistat asupra faptului că este o excepţie şi nu regula în ceea ce priveşte activitatea bisericilor în pandemie.

„Este mai mult decât regretabil ceea ce s-a întâmplat. Din punctul nostru de vedere este excepţia care confirmă regula. Avem şedinţe permanent, avem discuţii purtate pe grupuri de WhatsApp la nivel de protopopiat: preoţii sunt îndrumaţi mereu să vegheze să se respecte regulile şi cu siguranţă în cea mai mare parte se şi respectă aceste lucruri. Considerăm că este un caz izolat, am şi intervenit de altfel în acest caz, şi asta ne ajută să fim mai vigilenţi pe viitor. Este un moment absolut regretabil“, a declarat pr. Constantin Sturzu.

Acesta a declarat că speră ca la slujba de Înviere lucrurile să fie mult mai uşor de gestionat fiindcă slujbele vor fi în aer liber şi îndeamnă credincioşii să poarte mască de protecţie şi să respecte distanţa de siguranţă. „Sper să nu mai avem astfel de momente“, a completat pr. Constantin Sturzu.

La scurt timp după ce am solicitat un punct de vedere de la Mitropolie şi după ce pr. Sturzu ne-a anunţat că a vorbit şi cu protopopul de Botoşani, fotografiile cu marile adunări de oameni au dispărut de pe doxologia.ro şi de pe pagina de Facebook a parohiei. Mai mult decât atât, au dispărut şi postările făcute cu ocazia zilei de duminică, cât şi distribuirile unor articole din presa locală din Botoşani care vorbeau elogios despre posibilitatea credincioşilor de a se ruga în biserică. Inclusiv pe o bună parte dintre site-urile locale din Botoşani au fost şterse ştirile despre slujba care a avut loc pe 18 aprilie. „Ziarul de Iaşi“ a salvat dinainte fotografiile publicate pe doxologia.ro şi pe pagina de Facebook a parohiei, în care se observă cum nu s-a respectat nicio regulă de protecţie sanitară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

Alexandru LĂZESCU

De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

Procedeele, dezvăluite recent, prin care a fost discreditată timp de aproape un an şi jumătate o teorie de bun simţ, aceea că virusul care a provocat pandemia ar fi putut proveni de la Laboratorul de Virusologie din Wuhan, ilustrează corupţia din domenii ştiinţifice cu mare miză financiară şi maniera în care „ştiinţa” a fost politizată.

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre parabole

Nichita DANILOV

Câte ceva despre parabole

Am trăit într-o lume parabolică. Într-o comunitate închisă. Prizoniera propriilor dogme. O lume în care predomina elementul religios. Am trăit într-o lume în care Evul Mediu era la el acasă. Dogmele şi cutumele unei astfel de lumi mi s-au imprimat adânc în suflet, încă din fragedă copilărie.

Sociologia teatrală şi critica vie

Dana ȚABREA

Sociologia teatrală şi critica vie

Două chestiuni din volumul al doilea de Teatru în diorame, semnat de Miruna Runcan, oglindind perioada comunistă dintre anii 1965 şi 1977, care reprezintă, în opinia autoarei, intervalul cel mai suportabil existenţial şi de efervescenţă teatrală din zbuciumata istorie a comunismului românesc, merită să fie supuse atenţiei: investigaţia sociologică asupra teatrului a lui Pavel Câmpeanu în contextul în care facultăţile şi institutele de cercetare sociologică fuseseră închise şi dezbaterea cu privire la actul critic.

O scrisoare din RFG

Michael ASTNER

O scrisoare din RFG

Prin aprilie, la Amnaş fiind, am găsit într-un dulap o scrisoare veche primită de ai mei de la soţia unuia dintre fraţii lui tata, scrisoare scrisă şi trimisă după ce fuseseră în vizită în România. Pe cât de banală pare, pe tot atât de interesantă este totuşi această relativ scurtă misivă venită din Republica Federală Germania, deci din Germania de Vest. Iat-o:

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.