FOTO: Reuniunea prefecţilor la Casa Pătrată: IPS Teofan, chemat să-i dea cu mir
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Manifestări la limita ridicolului: au plantat „Arborele prefectului“

FOTO: Reuniunea prefecţilor la Casa Pătrată: IPS Teofan, chemat să-i dea cu mir

GALERIE
Prefecti IasiPrefecti Iasi1Prefecti Iasi2Prefecti Iasi3Prefecti Iasi4
 • Prefecti Iasi
 • Prefecti Iasi1
 • Prefecti Iasi2
 • Prefecti Iasi3
 • Prefecti Iasi4
- +

Cel de-al 17-lea prefect al judeţului din 1990 încoace a celebrat, ieri, împreună cu nouă dintre predecesorii săi, Ziua Instituţiei Prefectului. Această semnificaţie a zilei de 2 aprilie a fost atribuită anul trecut prin Legea 348 şi este prima manifestare oficială de acest fel la Casa Pătrată. De fapt, „promoţia“ de prefecţi s-a reunit şi anul trecut, înainte ca legea să intre în vigoare. 

Au participat, în ordinea cronologică a ocupării funcţiei, Lucian Flaişer, Neculai Apostol, Spiridon Creţu, Nicuşor Păduraru, Dragomir Tomaşeschi, Marian Bosianu, Romeo Olteanu, Dan Cârlan şi Marian Grigoraş. Ei au ţinut un moment de reculegere pentru primul prefect, Dan Gâlea. Cei care nu au putut veni sunt Florin Vitan, Corneliu Rusu-Banu, Ioan Avarvarei, Vasile Radu Prisăcaru, Marius Bodea şi Victorel Lupu. Cu toţii au primit însă binecuvântarea ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, apoi au urmărit un „curs“ dens în informaţii istorice prezentat de directorul Arhivelor Naţionale Iaşi.

Expunerea lui Florin Cîntic a pornit de la instituirea primei forme de administraţie la Iaşi de către ruşi, în 1795, a trecut apoi prin anii 1821 şi 1848 urmărind destinul familiei Negruzzi şi încheind cu viaţa fiului mijlociu al lui Costache Negruzzzi, Iacob (1842-1932). Scriitor, dramaturg, critic literar, jurist, profesor, politician, preşedinte al Academiei Române, Iacob Negruzzi a fost „secretarul perpetuu“ al Societăţii Junimea.

De altfel, una dintre sălile de şedinţă de la Casa Pătrată, cea în care s-au reîntâlnit ieri prefecţii judeţului, îi poartă numele. Cei nouă „foşti“ au amintit câte un episod din vremea în care au ocupat biroul nr. 1 din Casa Pătrată, apoi au plantat împreună un copac ce va reprezenta în viitor Arborele Prefectului, după cum l-a numit cel aflat astăzi în funcţie, Marian Şerbescu. La manifestările de ieri au participat şi o mare parte dintre angajaţii Prefecturii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.