(FOTO) Şantierul Cantemir: de la şase luni de lucrări la una singură
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Un foarte circulat bulevard din Iaşi nu va mai sta închis jumătate de an

(FOTO) Şantierul Cantemir: de la şase luni de lucrări la una singură

GALERIE
Cantemir14Cantemir16Cantemir19Cantemir20Cantemir26Cantemir28Cantemir30Cantemir32Cantemir33Cantemir34Cantemir35Cantemir36
 • Cantemir14
 • Cantemir16
 • Cantemir19
 • Cantemir20
 • Cantemir26
 • Cantemir28
 • Cantemir30
 • Cantemir32
 • Cantemir33
 • Cantemir34
 • Cantemir35
 • Cantemir36
- +

După ce „Ziarul de Iaşi“ şi opinia publică au reacţionat vehement la anunţarea termenului de 6 luni pentru reabilitarea celui mai scurt bulevard din Iaşi - Cantemir, Primăria şi constructorul şi-au redistribuit activitatea. În scurt timp, bulevardul va fi redat circulaţiei, la circa o lună de la deschiderea şantierulu. Firma care lucrează a temporizat însă lucrările la fosta linie de tramvai Podu Roş - Podul de Piatră, care va fi transformată în stradă, acolo nefiind o urgenţă.

Lucrările de asfaltare a bulevardului Cantemir se apropie cu paşi repezi de finalizare. Cu toate că, iniţial, doar câţiva muncitori fuseseră dislocaţi în zonă, în ultimele săptămâni, numărul acestora a crescut semnificativ, iar lu­crarea a avansat foarte mult. În primă instanţă, termenul de execuţie era de şase luni, dar proiectul va fi gata mai devreme. Însă mobilizarea de pe bd. Cantemir a muncitorilor Viarom SA a lăsat pustiu şantierul de pe Splai Bahlui mal drept, unde acelaşi constructor şi-a adjudecat licitaţia. Lucră­rile au început greoi în zonă, iar, după dezafectarea liniilor de tramvai, şan­tie­rul pare părăsit, singurul semn că proiectul va continua fiind prezenţa uti­lajelor. Pe anul în curs, pe Splai Ba­hlui ar urma să fie executate lucrări doar pe tronsonul Podul de Piatră - Podu Roş. Astfel, va fi realizată o nouă stradă în locul liniilor de tramvai, iar şos. Naţională va fi reabilitată, cele două urmând să fie sensuri unice, cu direcţii opuse, nefiind încă stabilită direcţia fiecăruia. Refacerea Splaiului va continua pe malul drept al Ba­hlu­iului până la Podul Sf. Ioan, următorul pos peste Bahlui după cel din Metalurgie. De remarcat că, în 2015, Primăria a stabilit un termen de execuţie de şase luni pentru întregul proiect, dar prima licitaţie a fost anulată. Ulterior, termenul a crescut la doi ani. Proiectul Splaiului a fost lansat încă de la începutul anului 2015, dar Primăria a întârziat implementarea lui şi din cauza unor contestaţii la lici­taţiile organizate.

A fost asfaltat parţial

În schimb, pe bd. Cantemir, Viarom a grăbit lucrările şi a început, de câteva zile, şi turnarea asfaltului. Până ieri după-amiază, bulevardul era asfaltat pe ambele sensuri de mers pe porţiunea cuprinsă de la intersecţia cu bd. Nicolae Iorga şi până la intersecţia cu aleea Decebal. Şi pe celelalte două tronsoane ale bulevardului s-a turnat asfalt, iar lucrările sunt în curs de finalizare. De remarcat că, încă de la începutul lucrărilor, în nicio clipă nu a fost închisă circulaţia pe bulevard. Iniţial, era stabilit ca traficul să fie oprit parţial, în funcţie de necesităţi. Unii locuitori ai zonei îşi arătau ieri unele nemulţumiri că au fost scoşi toţi trandafirii din scuarul care separă cele două sensuri ale bulevardului. „Sperăm totuşi să amenajeze scuarul rămas“, a spus un pensionar. Ambele sensuri de mers ale bulevardului au fost lărgite cu câte 50 cm fiecare şi, cel mai probabil, Primăria nu va mai permite parcarea în spic, ci doar parcare laterală, în ideea în care pentru trafic ar putea rămâne loc de două benzi pe fiecare sens.

Se impun exproprieri

Un alt locuitor le-a transmis auto­rităţilor că bd. Cantemir ar trebui ex­tins până spre strada Palat, prin lăr­girea stradelei Sf. Andrei. Acesta a susţinut că interesul public impune exproprieri în zona de lărgire, unul dintre proprietarii de teren fiind chiar familia consilierului local Florin Boca (PSD). Compania Rafant, fondată de sora sa, vrea să construiască la intersecţia Splai Bahlui mal stâng - stradela Sf. Andrei locuinţe colective şi spaţii de birouri. Recent, firma a demolat casele de pe proprietatea sa, iar unii locuitori au crezut că Primăria pre­găteşte extinderea bulevardului Can­temir. „Este necesar ca băncile ce vor fi repartizate acestui bulevard să fie fixate în beton pentru a pune capăt jafului existent“, a mai spus ieşeanul. Tot acesta a atras atenţia că foarte mulţi copaci aflaţi de-a lungul bulevardului sunt uscaţi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.