Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO: Săptămâna diversităţii la Iaşi s-a încheiat cu focuri de artificii

GALERIE
aspect de la festival, cu evreii pe scenaDeputat Veiner si prof dr. Radauceanugrecii in festivalromii in festivalul de la Iasi
  • aspect de la festival, cu evreii pe scena
  • Deputat Veiner si prof dr. Radauceanu
  • grecii in festival
  • romii in festivalul de la Iasi
- +

Cel puţin pentru o săptămână, Iaşul s-a dovedit a fi un oraş cosmopolit. Festivalul interetnic "Săptămâna diversităţii la Iaşi", organizat de Primăria municipiului Iaşi, a atras ca un magnet etnii de o mare varietate culturală. 

În ultima zi a festivalului au urcat pe scenă romii, evreii şi grecii. Formaţia "Pro Roma", formată din zece persoane, a abordat muzică lautărească, de petrecere, muzică românească şi un potpuriu de muzică instrumentală, vioara, acordeonul, trompeta, ţambalul şi inegalabilul port tradiţional ţigănesc transmiţînd publicului o parte din emblematica cultură romă.

După feeria de decibeli a romilor, a urmat o ceremonie cu mult fast. Doctor Aurel Vainer, Deputat şi Preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a înmânat diploma şi placheta "Prieteni ai Comunităţilor Evreieşti din România". Au fost premiaţi ieşenii: prof. dr. Dumitru Rădăuceanu, scriitor Ion N. Oprea, ing Gheorghe Samoilă şi comandor Mihai Batog-Bujeniţă. A urmat un recital de muzică "klezmer", susţinut de formaţia "Nigun"  a Comunităţii Evreieşti din Iaşi, care a alternat ritmul melodios cu verva săltăreaţă şi tristeţea nesfârşită.

Mult aşteptatul program artistic al grecilor a închetat feeric seara. Lumina reflectoarelor, care evidenţia şi mai bine edificiile culturale din apropierea Palatului Culturii, precum şi vigoarea tradiţiei elene transpusă pe scenă, te duceau cu gândul spre templul culturii europene: Acropele! Pe ritmuri  de "klarino", "violi" sau "lavouto", ansamblul elen "Orfheus" a adunat ropote de aplauze şi i-a determinat pe spectatori, fie că erau ieşeni, armeni, ruşi, ucraineni, evrei sau romi, să susţină ritmul nemuritorul "sirtaki", care evidenţiază cel mai bine spiritul grec. Seara s-a încheiat cu lansări de lampioane şi baloane umplute cu heliu. În dimineaţa aceleiaşi zile, ca o concluzie a tuturor evenimentelor din cadrul festivalului, a fost organizat un workshop intitulat "Cunoaşterea reciprocă a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice minorităţilor din Iaşi". La final, Primăria municipiului Iaşi a acordat "Diplome de excelenţă în domeniul cultural" partenerilor proiectului şi comunităţilor implicate în festival.

Atelier de tradiţii şi inovaţii culinare, o zi dedicată poeziei etnice şi o  expoziţie cu fotografii document

Ziua poeziei etnice, sugestiv intitulată "Ieri, nu demult", s-a bucurat de o largă audienţă în rândul ieşenilor şi a comunităţilor minoritare din Iaşi. S-a recitat, în limba română şi/sau maternă a etniilor participante, din Eminescu, Kafis, Nicolae Păun, Comitas sau Esenin. Ziua poeziei a debutat cu un îndemn la toleranţă şi interculturalitate lansat de scriitorul şi poetul Adi Cristi, moderatorul acestui moment liric.

Etalând mărturii ale unor vremuri trecute, reprezentate de fotografii document cu Iaşul de altă dată, expoziţia de fotografie istorică organizată marţi, la muzeul universităţii ieşene a reunit ca invitaţi profesori de marcă din mai multe generaţii. Pe simeze, au fost expuse 12 postere cu informaţii şi fotografii istorice unicat, cum ar fi cea cu Râpa Galbenă, zonă în care încă nu se construise vreo clădire, şcoala de fii de militari, Liceul Internat din Iaşi sau Uzina şcolii Normale "Vasile Lupu". Expoziţia este o invitaţie la toleranţă şi multiculturalitate, minorităţile fiind bine reprezentate pe simeze. Unice sunt fotografiile cu Biserica Armenească "Sfânta Maria" sau cele cu sinagogile "Măcelarilor", "Eli Merr" şi cea din Târgu Cucului, singura din Iaşi care a dăinuit veacurilor.

"Atelierul de tradiţii şi inovaţii culinare" s-a desfăşurat în sala Mare a Complexului de Agrement Ciric. Au fost preparate bucate după reţete tradiţionale ale minorităţilor participante la festival, fiecare comunitate având alocată câte o masă, tip bufet suedez. Cu acest prilej a fost lansată cartea de bucate "Afinităţi gastronomice minoritare", tipărită în 100 de exemplare. Cartea a fost prezentată de scriitorul Bogdan Ulmu, care a scris şi prefaţa.

Spectacole de teatru jucate în premieră naţională

Actorii Companiei de teatru "Syncret" şi-au încheiat stagiunea ieşeană, urmând să mai suţină două spectacole în proiect, la Botoşani şi Suceava şi apoi, ca invitaţi, la Festivalul de teatru de animaţie de la Cluj, Pentru că, joi, ploaia începuse deja, ultimul spectacol "Fereastra" s-a jucat în parcarea de sub pasarela care duce din Podu Roş în Nicolina. Feriţi de ploaie, spectatorii au trăit momente unice, ca într-un film de Emir Kusturica.

Marţi seara, într-o hală a RATP Iaşi a avut loc premiera spectacolului "Ultima ţigară a lui Fondane", pus în scenă de regizorul Octavian Jighirgiu, după un text de Cătălin Mihuleac. Spectacolul propune un teatru documentar, ce reconstituie, într-o manieră artistică, atmosfera primei jumătăţi a sec.XX: societatea civilă, mediul educaţional, lagărele de concentrare.

Festivalul "Săptămâna diversităţii la Iaşi face parte din proiectului "Istoria minorităţilor - o abordare cultural artistică a diversităţii", iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" şi Asociaţia "Pro Roma". Proiectul este finanţat în totalitate printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia "Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural".

Leonard Cănănău

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri