Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO: SCANDAL! La Grajduri localnicii fac greva foamei pentru a fi scoşi din noroi

GALERIE
noroi grajduri carbunari (1)noroi grajduri carbunari (2)noroi grajduri carbunari (3)noroi grajduri carbunari (4)noroi grajduri carbunari (5)noroi grajduri carbunari (6)noroi grajduri carbunari (7)
  • noroi grajduri carbunari (1)
  • noroi grajduri carbunari (2)
  • noroi grajduri carbunari (3)
  • noroi grajduri carbunari (4)
  • noroi grajduri carbunari (5)
  • noroi grajduri carbunari (6)
  • noroi grajduri carbunari (7)
- +

Edilul şef din Grajduri este acuzat de oameni că nu a pietruit câteva drumuri din comună. Un consilier a intrat în greva foamei pentru că din satul Cărbunari nu se mai poate ieşi cu maşina. Un alt consilier îl acuză pe primarul Zamfirache, care a migrat la PSD, că banii primiţi pe „trădare“ i-a folosit pentru lucrări în bătaie de joc. Zamfirache se apără şi susţine că va reface drumurile când va permite vremea.

Cel mai longeviv primar ie­şean, Constantin Zamfirache de la Grajduri, ales în funcţie ime­diat după revoluţie, şi-a ridicat sătenii în cap după ce nu a putut rezolva problema unor drumuri săteşti care sunt blocate de noroaie. Con­silierul local independent din satul Cărbunari, Claudiu Iuraşcu, a intrat în greva foamei, ală­turi de alţi trei consăteni, după ce primarul Zamfirache nu a reuşit să repare drumul comunal care face legătura între sat şi drumul de asfalt care duce spre centrul co­munei.

„Oamenii mă trag pe mine la răspundere, pentru că ei m-au ales. În 2012, domnul primar a avut doar 10 voturi de la Cărbunari şi i-a ameninţat pe oameni că nu le mai repară niciun drum, şi asta se vede clar, este impracticabil drumul. Avem o bătrână care face dializă şi trebuie să caute permanent căruţă ca să străbată cei patru kilometri de noroi, că o ambulanţă nu poate să intre. Singurul magazin alimentar din sat nu poate fi alimentat, iar copiii trebuie să meargă pe jos prin noroi până la şcoală deoarece nici microbuzul şcolar nu intră“, s-a plâns Cla­udiu Iuraşcu.

După ce în ultimele zile a tot fost ameninţat cu plân­geri şi greva foamei, primarul Zamfirache a dus marţi o maşină de piatră pentru a nivela două mici porţiuni de drum, dar cum a plouat, mai tare s-a surpat drumul.

„Am tot sperat că voi scăpa de cizme şi voi putea merge la Iaşi ca un om normal“

După discuţia cu reporterii „Ziarului de Iaşi“ şi protestatarii, edilul din Grajduri a mai „făcut rost“ de o maşină de piatră şi a dus-o la baza drumului, de unde urmează să fie transportată în locurile cele mai periculoase. La îndemnul localnicilor, reporterii au încercat să urce cu maşina până în sat, însă după o porţiune de 200 de metri maşina a rămas împotmolită.

„Eu am discutat zilele tre­cute şi cu Claudiu, dar cred că nu a înţeles, probabil pentru el a început campania electorală mai devreme. Noi avem în custodie 150 metri cubi de piatră pentru satul Cărbunari, dar este foarte puţin faţă de cât este nevoie. Eu pot să o împrăştii acum, dar cum vor trece maşinile o vor da la o parte. Am început ieri să punem o maşină, dar mai rău facem, ar trebui să fie vreme mai bună“, a încercat o explicaţie primarul.

La auzul acestor explicaţii, unul dintre protestatarii din Cărbunari a intervenit, amintindu-i edilului că problema drumului comunal nu este „de ieri, de azi“, ci de când este el primar. „Domnule primar, în 26 de ani nu aţi intervenit ni­ciodată serios ca să rezolvaţi problema, în alte sate s-a putut, unde aţi avut voturi. Am tot sperat că voi scăpa de cizme şi voi putea merge la Iaşi ca un om normal, nu să-mi iau cizme până în Bordea şi să mă schimb când ajung la asfalt. De asta am intrat noi în Uniunea Europeană?“, s-a plâns săteanul.

După circa 40 de minute de ceartă, cu argumente şi contraargumente mai mult sau mai puţin fondate, cele două părţi au ajuns la o oarecare înţelegere, neacceptată însă în totalitate de consilierul reclamant. „Eu nu fac asta de capul meu, oamenii care m-au pus în consiliu mie îmi sar în cap. Mi-a zis dom’ primar că va duce nişte maşini de piatră momentan şi că pot merge să verific, dar dacă mă duce iar cu zăhărelul, continui greva şi dorm în primărie. Colegii mei pot pleca acasă dacă vor, eu nu mai cred până nu văd“, a ameninţat Claudiu Iuraşcu.

De partea cea­lal­tă, primarul a recunoscut că satul Cărbunari nu a beneficiat de aceleaşi investiţii ca centrul de comună, spre exemplu, dar spune că nici localnicii nu au fost cei mai buni platnici la bugetul local. „Se ştie problema de la noi cu bugetul local, ar trebui să avem încasări de milioane de lei, dar se încasează extrem de puţin, mare parte din debit provenind de la cartierul de romi în care sunt multe palate şi maşini scumpe. Dar şi la Cărbunari se colectează foarte puţin, sunt localnici care nu au plătit de 5-6 ani, şi atunci de unde bani de pietruiri?“, s-a întrebat Zamfirache.

„Banii ăştia au fost preţul trădării“

Cazul drumului comunal din Cărbunari nu este singular în Grajduri, în prezent edilul având probleme cu un alt consilier local din opoziţie, Dumitru Lozbă. Acesta afirmă că ultima alocare de fonduri pentru pietruirea drumurilor comunale de către Con­siliul Judeţean a fost gestionată defectuos de edil şi clientela sa politică. În fapt, anul trecut, co­muna Grajduri a primit peste 123.000 lei din bugetul de stat pentru pietruirea drumurilor, ca urmare a trecerii edilului de la PNL la PSD prin Ordonanţa de Urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea.

„Banii ăştia au fost preţul trădării, iar eu cred că nu au fost folosiţi cum trebuie. Din informaţiile pe care am reuşit să le scot până acum, s-au plătit constructorului 107.000 lei cu TVA pentru trei drumuri săteşti: unul de un kilometru în Graj­duri, unul de 450 m în Pădureni şi unul de 1.800 m în Poiana, dar au fost pietruite în bătaie de joc. La drumul care mă interesează pe mine, din Grajduri, mi-a zis primarul că mai are 80 de metri cubi de piatră concasată, sunt curios dacă aşa e. Normal, aia trebuia pusă prima oară, ca să împăneze pământul, aşa au pus o piatră deloc potrivită, care deja sare de pe drum în şanţ când trec maşinile. La Grajduri doar pe 400 m s-a împânzit piatră, deşi dru­mul are un kilometru. Am făcut vizite şi la celelalte două dru­muri, se vede la fel, parcă nu s-a pus“, a spus Dumitru Lozbă.

Consilierul a mai spus că primarul a avut un management defectuos şi, dacă ar fi modernizat cum trebuie măcar un drum în fieare an, acum nu s-ar fi confruntat cu astfel de probleme. „A cârpit pe unde a putut şi în anul următor iar era necaz. Drumurile din satele comunei sunt scurte, doar cel de la Poiana e mai lung, dacă lua unul anual şi îl făcea cum trebuie, în cei 26 de ani de când e primar rezolva toate drumu­rile“, a completat Lozbă.

Repor­terii „Ziarului de Iaşi“ au făcut o vizită la unul din cele trei drumuri, din satul Grajduri, iar cantitatea de piatră abia poate fi zărită pe unele porţiuni, asta în condi­ţiile în care trebuia să aibă o grosime de 12 cm, potrivit calculelor din proiectul tehnic. De asemenea, în proiect era stipulată o cantitate de piatră concasată, cea mai potrivită pentru astfel de drumuri, însă nu există nici urmă de aşa ceva pe drumurile menţionate.

În apărarea sa, edilul din Grajduri spune că proiectul nu e finalizat şi că nu ştie detalii din proiect. „Mai avem 80 de metri cubi de piatră în custodie, o vom transporta când se încălzeşte. Nu ştiu ce piatră s-a folosit, pot discuta zilele astea cu dirigintele de şantier şi vedem, eu ştiu că s-a respectat proiectul“, a încercat o explicaţie Constantin Zamfirache. Câştigătoarea licitaţiei a fost fir­ma SC Vam Sofi Trans SRL, de­ţinută de Vlad Ionuţ Andrei (33 de ani) şi Marilena Popovici (42 de ani).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri