FOTO „Seara Valorilor“ a adus reînceperea lucrărilor la Palatul Culturii

marți, 14 octombrie 2014, 18:27
3 MIN

Anunţul a fost făcut de Victor Ponta, care este şi ministru al Culturii.

Spectacolul „Seara Valorilor“ a debutat ieri cu un anunţ important pentru Iaşi. Premierul Victor Ponta, care asigură interimatul la Ministerul Culturii, a anunţat că a deblocat finanţarea pentru lucrările la Palatul Culturii.

GALERIA FOTO I

Ultima etapă din proiectul de restaurare mai avea nevoie doar de semnătura ministrului Culturii, în condiţiile în care lucrările sunt contractate de mai bine de trei luni. Acestea au o valoare de 15,4 milioane de euro şi trebuiau să înceapă de luna trecută. „Vreau să recunosc în această seară că nu sunt doar prim-ministru, am şi o altă calitate. Dintr-o întâmplare fericită sau nefericită, m-a descoperit domnul primar şi sunt ministru al Culturii. Azi, împreună cu primarul municipiului, am putut să repornim şi să asigurăm toată finanţarea pentru finalizarea restaurării Palatului Culturii şi cred că Iaşul merită un Palat al Culturii. Vorbeam şi cu domnul Caramitru înainte să înceapă acest eveniment şi eram de acord că ar trebui să punem în Constituţie ca întotdeauna ministrul Culturii să fie şi prim-ministru că în felul acesta găseşte bani pentru cultură“, a declarat Victor Ponta, care a primit în dar şi un tablou cu Palatul Culturii. Acesta a participat la întreg spectacolul organizat aseară de municipalitate, fiind însoţit de Daciana Sârbu şi miniştrii Rovana Plumb şi Daniel Constantin.

GALERIA FOTO II

„Seara Valorilor“ a fost montată pe scena Teatrului Naţional de către Opera ieşeană, iar primarul Gheorghe Nichita a fost amfitrionul spectacolului, alături de actriţa Daniela Nane. „Apreciindu-i pe cei care au valoare, nu facem altceva decât să cinstim oraşul, să-i dăm vizibiltiate şi notorietate. Astăzi arătăm cât de bogaţi suntem şi cât de bogaţi putem să fim. Aceşti oameni cu deplină moralitate, consecvenţi prinicipiilor de echitate, de dreptate, de adevăr trebuie aşezaţi în vârful piramidei valorice a comunităţii locale. De ani buni încerc împreună cu dumneavoastră ca într-adevăr să formăm împreună ieşeni buni, dar şi buni români“, a dechis primarul spectacolul.

GALERIA FOTO III

Cei doi prezentatori au acordat şapte categorii de premii, primul fiind oferit elevilor olimpici. Tinerii care au primit distincţii sunt Aura Elena Amironesei, Alexandra Constantin, Ioana Adelina Filip, Bianca Ilaşcu, Cătălina Ivaşcu, Corina Gurulea, Alexandra Pătrău, Elena Niţă, Maria Stamouli, Iulia Hristea, Laura-Andreea Ştreangă, Vlad Tuchiluş şi Robert Antohi. Premiul Pogor a revenit scriitorilor Ioan Holban, Constantin Parascan şi Valeriu Stancu, iar premiul de excelenţă în domeniul cultural-artistic a fost înmânat lui Jeno Bartos, pentru activitatea artistică şi pedagogică şi către Florin Faifer, pentru activitatea în domeniul criticii dramatice. Primăria a mai acordat premiul pentru implicarea în proiectele comunităţii Fundaţiei Solidaritatea şi Speranţa, precum şi premiul de excelenţă în afaceri către compania Continental Automotive România, filiala din Iaşi, aceeaşi care a purtat lungi negocieri cu municipalitatea să închirieze Centrul Tehnologic Regional şi s-a retras în cele din urmă. De asemenea, premiul „Vanda Condurache“ a mers către Otilia Bălinişteanu, redactor la ziarul „Lumina“. Spectacolul s-a încheiat cu înmânarea titlurilor pentru noii cetăţeni de onoare ai Iaşului. Profesorul Daniel Condurache, medicul Adrian Streinu-Cercel şi actorul Ion Caramitru au primit pe rând distincţia oferită de primarul Gheorghe Nichita.

Spectacolul de aseară a avut şi câteva momente artistice. Soliştii Cristina Grigoraş, Simona Titieanu, Ana Maria Donose, Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată, Florentina Onică, Maria Macsim Nicoară, Jean Kristof Bouton, Andrei Fermeşanu, Octavian Dumitru, Florin Guzgă, Andrei Apreotesei şi contratenorul Daniel Bîrlescu au interpretat arii celebre sub bagheta dirijorului Adrian Morar de la Opera Naţională Română Cluj-Napoca. La finalul evenimentului, trupa Gran Gala Flamenco din Barcelona a oferit un spectacol în premieră naţională.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii