anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

FOTO și VIDEO Cel mai important proiect al UMF Iași: o parcare subterană de 230 de locuri, sub Piaţa Naţiunii

GALERIE
1pp
 • 1pp
- +

Trei proiecte de 22 milioane euro. Cum va arăta zona din faţa universităţii peste 24 de luni, termenul de implementare. Celelalte două proiecte sunt la fel de ambiţioase: un "mini-spital" de urgenţă pentru studenţi şi un centru de recuperare medicală şi educaţie fizică. Acesta din urmă va consta în transformarea radicală a cantinei universităţii, situată în Copou. Instituţia va organiza şi două dezbateri publice pe această temă.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a prezentat trei proiecte pe care doreşte să le deruleze din fonduri proprii, cu valoare totală de aproximativ 22 de milioane de euro. Cel mai important dintre acestea, cu valoare de 12 milioane de euro, este intitulat „Piaţa Naţiunilor 2.0“, şi presupune modificarea întregii zone din faţa UMF Iaşi, unde va fi organizată o parcare subterană de aproximativ 230 de locuri, iar zona de la suprafaţă a fost gândită de arhitecţii Daniel Vişan şi Sebastian Săvescu ca un spaţiu deschis care să pună în evidenţă atât Universitatea, cât şi Institutul de Anatomie. În prezentarea lor, aceştia au precizat că proiectul a fost gândit să aibă în centrul acestuia şi o zonă ca o scenă pe care să se poată organiza mai multe evenimente. Termenul de definitivare este unul ambiţios: 24 de luni.

Un hectar de parcare. VEZI GALERIA FOTO

„Prin acest proiect, care este şi cel mai important, noi dorim în primul rând să valorificăm ansamblul arhitectural al universităţii, pentru că toate clădirile din ju­rul nostru sunt monumente istorice, în ca­re universitatea a investit şi a realizat lu­crări de consolidare şi de reabilitare. Ur­mă­rim, de asemenea, să realizăm o re­zolvare cât se poate de bună a situaţiei cu parcajul“, a declarat Daniela Druguş, directorul general al universităţii.

Pentru realizarea acestui proiect, arhitecţii au propus inclusiv coborârea întregii pieţe cu 3,5 metri sub nivelul Bulevardului Indepen­denţei, urmând a fi instalate lifturi cu acces direct din parcarea subterană care va fi construită către clădirea rectoratului.

Rectorul, prof.dr. Vasile Astărăstoae, a precizat că astfel doreşte să descongestioneze traficul pe străzile din jurul universităţii, în timp ce directorul general a precizat că prin acest proiect se va facilita şi o eventuală intervenţie a echipajelor de urgenţă pe strada aglomerată care ocoleşte clădirea universităţii. În acelaşi spaţiu va fi amenajat şi un muzeu al universităţii, dar şi spaţii expoziţionale, bibliotecă şi o zonă de cafetarie/ceainărie, dotată cu Internet wi-fi şi pusă la dispoziţia studenţilor pentru lectură, studiu, recreere. Investiţia presupune folo­sirea unei suprafeţe totale de 13.000 mp, dintre care 3.490 mp alocaţi spaţiilor culturale, 8.660 mp zonei de parcare şi 400 mp pentru spaţiile care asigură legătura între corpurile propuse şi cele trei corpuri al Universităţii - Corp Rectorat, Corp Prin­cipal I şi III. Noaptea, aceste legături vor fi iluminate special.

Un mini-spital de urgenţă pentru studenţi. VEZI GALERIA FOTO

La conferinţa de presă care a anunţat lan­sarea evenimentului au participat, pe lângă rector şi directorul general, şi prof.dr. Dragoş Pieptu, prorector al instituţiei de învăţământ superior precum şi prof.dr. Doina Azoicăi, decanul Facultatii de Medicina. Totodată, au fost prezenţi în sală şi primarul Iaşului, Gheor­ghe Nichita, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, care şi-au arătat sprijinul pentru proiect şi au subliniat importanţa acestuia pentru Iaşi.

Al doilea proiect important pe care doreşte să îl lanseze universitatea este Centrul de abilităţi fundamentale „Grigore T. Popa“ care să simuleze, printre altele, funcţio­narea unui spital de urgenţă.

Instituţia de învăţământ superior susţine că acesta este necesar fiindcă universitatea se confruntă cu lipsa bazelor clinice şi a spaţiilor pentru exersarea şi verificarea abilităţilor practice ale studenţilor şi rezidenţilor. Acesta se va organiza pe strada Sărărie 220, Complexul "1 Mai", pe o suprafaţă de 5.190 mp, investiţie care are o durată de implementare de 12 luni. „Ca beneficii obţinute remarcăm simularea unui ambulatoriu de spital atât ca şi configuraţie, cât şi ca dotări, inclusiv pentru medicina de urgenţă, cu dotări pentru ambulanţă şi elicopter“, au precizat repre­zentanţii universităţii.

Cel de-al treilea pro­iect constă în transformarea actualei cantine „1 Decembrie 1918“ în „Centru de re­cuperare medicală şi educaţie fizică“. Struc­tura acestui centru, cu o suprafaţă de 3.150 mp, va conţine şi patru săli de sport acoperite; două terenuri descoperite, multifuncţionale; pistă de alergare acoperită şi un bazin de înot de dimensiune medie (50 m X 25 m), o bază clinică de recuperare medicală unde studenţii de la specializarea de balneofiziokinetoterapie medicală vor putea desfăşura activităţile de studiu practice. Valoarea investiţiei este de 5 milioane de euro, cu o durată de implementare estimată între 12 şi 24 de luni.

„Vor schimba faţa Iaşului“

„Unele dintre aceste proiecte vor schimba faţa Iaşului. Deschidem astăzi o serie de conferinţe de dezbateri în care vom prezenta aceste proiecte. Aceste conferinţe nu sunt formale, pentru că vom primi feedback-ul, atât de la profesioniştii din Iaşi, cât şi de la societatea civilă. Iar aceste observaţii, aceste idei, le vom integra în acest program“, a explicat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.

Condu­cerea UMF va organiza o serie de dezbateri publice cu ieşenii pentru a discuta aceste proiecte. Prin urmare, de la ora 12, în Sala Mare a Primăriei, pe 23 ianuarie, se va organiza o dezbatere publică cu oamenii de afaceri şi specialiştii în domeniu, în timp ce, pe 28 ianuarie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu", de la ora 16, va fi o altă dezbatere, la care sunt invitaţi toţi ieşenii ce vor să participe.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Unt securizat precum coroana regală a Imperiului Britanic

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.