Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO și VIDEO "Grădină zoologică umană", la Oslo, amenajată pentru a combate rasismul din Norvegia

GALERIE
Congo VillageCongo villageCongo-villageHuman zoo 1914 Foto theguardian.comhuman-zoo Foto npr.orgNorway Human Zoo Foto rt.comNORWAY-RACISM-HUMANZOO Foto cyprus-mail.comOsloOslo01Oslo02Oslo03
  • Congo Village
  • Congo village
  • Congo-village
  • Human zoo 1914 Foto theguardian.com
  • human-zoo Foto npr.org
  • Norway Human Zoo Foto rt.com
  • NORWAY-RACISM-HUMANZOO Foto cyprus-mail.com
  • Oslo
  • Oslo01
  • Oslo02
  • Oslo03
- +

Doi artişti au amenajat într-unul dintre cele mai elegante parcuri din Oslo expoziţia "Congo Village", în care 80 de persoane sunt închise într-o "grădină zoologică umană", cu scopul de "a eradica amnezia colectivă a norvegienilor în privinţa rasismului", informează Reuters.

Repunând în scenă o expoziţie similară din 1914, artiştii Lars Cuznor şi Mohamed Ali Fadlabi spun că Norvegia, una dintre cele mai bogate naţiuni din lume, cu reputaţia unei ţări înclinate spre toleranţă, a început în ultimii ani să îşi suprime intoleranţa doar în jurul zilei sale naţionale, celebrată în fiecare an pe 17 mai.

Expoziţia "Congo Village" - care, în urmă cu 100 de ani a prezentat triburi africane, a atras 1,4 milioane de vizitatori în decurs de patru luni - va beneficia de această dată de sprijinul unor voluntari, care au acceptat să participe la acest proiect, trăind într-o "grădină zoologică umană", amenajată sub forma unor colibe asemănătoare acelora dintr-un sat din regiunea subsahariană.

"Norvegienii şi-au promovat această imagine a unei societăţi post-rasiale şi s-au convins, pe plan intern, că au o societate bună şi tolerantă", a declarat, vineri, artistul Lars Cuznor, de origine suedezo-canadiană. "Este un brand major de ţară care se autoperpetuează, dar aceasta este o imagine falsă", a adăugat el.

Expoziţia, finanţată din fonduri guvernamentale, şi-a deschis porţile cu doar câteva zile înainte ca Norvegia să sărbătorească, sâmbătă, împlinirea a 200 de ani de la adoptarea Constituţiei sale, o zi care va fi marcată prin numeroase parade organizate în întreaga ţară. Participanţii poartă costume tradiţionale şi steaguri ale Norvegiei.

"17 mai este ziua în care te simţi cel mai «străin» şi, totodată, ziua în care rasismul iese la suprafaţă, prin dezbateri ce vizează dreptul oamenilor de a-şi purta propriul costum sau de a flutura steaguri care nu sunt norvegiene", a declarat Mohamed Ali Fadlabi, care are origini sudaneze.

"Norvegienii s-au simţit superiori în 1914 şi continuă să o facă şi acum prin intermediul propriei lor imagini de popor bun", a adăugat el.

Art Norway, agenţia guvernamentală care a participat la finanţarea expoziţei, consideră că aceste manifestări ridică o serie de întrebări despre rasism şi despre dominaţia culturală.

"Expoziţia poate fi privită ca un monument al pierderii memoriei colective despre o parte ruşinoasă din istoria noastră şi ca o platformă de discuţii despre acest eveniment istoric, în contrast cu Norvegia de astăzi", afirmă reprezentanţii acestei agenţii.

Exppoziţia, al cărei cost de organizare a fost de 1,4 milioane de coroane norvegiene (240.000 de dolari), a generat dezbateri aprinse în spaţiul online despre ipoteza potrivit căreia Norvegia este o ţară rasistă, aşa cum sugerează organizatorii evenimentului.

Cu un PIB de 100.000 de dolari pe persoană, Norvegia este una dintre cele mai bogate ţări din lume şi cheltuie aproximativ 5 miliarde de dolari din veniturile obţinute din petrol pe ajutoare oferite străinilor.

Norvegia este, totodată, una dintre primele ţări din lume care au legalizat căsătoriile gay, iar cele mai multe sondaje arată că trei sferturi din populaţia ţării se declară în favoarea imigraţiei, considerând că imigranţii au o contribuţie pozitivă pentru dezvoltarea Norvegiei.

Imaginea ei de naţiune tolerantă a fost serios testată în 2011, când un norvegian ultranaţionalist a asasinat 77 de persoane, în majoritate adolescenţi aflaţi într-o tabără de vară, într-un masacru îndreptat împotriva imigranţilor musulmani. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri