Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO și VIDEO Record de prezenţă la Ziua Naţională: 10.000 de ieşeni au venit la paradă

GALERIE
parada Ziua Nationala Iasi
  • parada Ziua Nationala Iasi
- +

Dacă în urmă cu zece ani erau câteva zeci de oameni, ieri s-a stabilit un adevărat record de prezenţă. Cele mai aşteptate momente au fost defilarea militară şi tradiţionala fasole cu cârnaţi.

Ziua Naţională a scos mii de ieşeni în stradă. Dacă în alţi ani, la manifestările ocazionate de ziua de 1 Decembrie erau prezenţi doar câteva sute de ieşeni, ieri, jandarmii estimau prezenţa la peste 10.000 de participanţi. Tot spre deosebire de alţi ani, la Iaşi nu a fost prezent niciun ministru şi nu a fost făcută nicio promisiune electorală.

Vremea relativ frumoasă şi parada militară cu tehnică de luptă au contribuit din plin la succesul manifestărilor. „Au fost oameni pe Cuza Vodă, până la intersecţia cu I.C. Brătianu, iar pe Ştefan cel Mare cam de la blocul Gulliver, până la blocul Tarom. Totul a decurs normal, fără incidente. A fost un moment, la începutul defilării, când lumea s-a înghesuit pe carosabil, pentru a fi cât mai aproape de coloana militară, ceea ce ar fi putut reprezenta un pericol, fiind vorba şi de mulţi copii. Oamenii au fost însă de înţeles şi s-a putut asigura desfăşurarea fără probleme a evenimentului“, a declarat Mihai Cojo­cariu, purtătorul de cuvânt al Inspec­toratului Judeţean de Jandarmi.

VEZI GALERIA FOTO I

Manifestările de ieri au debutat cu un concert folcloric de aproximativ o oră, pe scenă urcând Laura Lavric, Maria Ghinea, Petrică Mâţu Stoian, ca şi interpreţii basarabeni Nicolae Glib şi Zenaida Julea. La concert au asistat aproximativ 1.000 de ieşeni, Piaţa Unirii fiind mai mult goală. În schimb, încă dinainte de ora 9.00, pe Cuza Vodă, dar mai ales pe Ştefan cel Mare, a început să se strângă publicul interesat de parada anunţată pentru ora 10,45. În momentul apariţiei oficialităţilor, pe traseul parăzii şi în piaţă se strânseseră peste 5.000 de ieşeni.

VEZI GALERIA FOTO II

Partea oficială a manifestărilor a debutat cu citirea unui fragment din discursul ţinut de Vasile Goldiş la Alba Iulia, în 1918, urmată de serviciul religios. Deşi era aşteptată prezenţa ÎPS Teofan, mitropolitul nu a mai participat la Te Deum. În discursul său, prefectul Dan Cârlan a amintit de cei 1,1 milioane de români, soldaţi şi civili care şi-au pierdut viaţa în timpul primului război mondial, până la realizarea Unirii. Dis­cursul preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, a reluat tema auto­străzii, prezentă şi în discursul de anul trecut, acesta amintind şi de drumul european al Republicii Moldova, în urma alegerilor legislative de duminică. „Unirea trebuie să fie fizic în viaţa fiecăruia dintre noi. După ce secole Carpaţii ne-au fost pavăză şi coloană vertebrală a naţiunii, azi se comportă ca un obstacol. Azi, mai mult ca oricând, este necesar ca naţia să se unească şi în infrastructură, nu numai în cuget şi simţiri“, a spus Adomniţei. Ul­timul discurs, cel al primarului Gheor­ghe Nichita, a fost întâmpinat cu un „huo“ izolat din public. Nichita a vorbit în discursul său despre unire prin construirea de punţi între bogaţi şi săraci sau între tineri şi bă­trâni.

Depunerea coroanelor, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, a durat mai puţin de 10 minute, la moment participând doar reprezentanţii Prefecturii, CJ, Primăriei, Consulatului Republicii Moldova la Iaşi şi garnizoanei. Coroanele din partea partidelor politice au fost depuse discret, înainte de începerea manifestărilor.

Cel mai aşteptat moment al mani­festărilor de ieri a fost defilarea, care a cu­prins 10 detaşamente de infanterie, în frunte cu „Lupii negri“, poliţişti, jandarmi, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau ai SMURD. Acestea au fost urmate de 7 transportoare auto blindate şi autovehicule de intervenţie ale Poliţiei, Jan­darmeriei sau SMURD. Coloana a fost încheiată de autovehicule ale Peni­tenciarului.

Odată cu încheierea parăzii, mulţi ieşeni au părăsit Piaţa Unirii, alţii alegând să rămână fie pentru a asista la continuarea concertului folcloric, fie pentru a se îndrepta spre strada Alexandru Lăpuşneanu, unde municipalitatea a oferit tradiţionala masă compusă din fasole şi cârnaţi. În urma mulţimii, trecătorii au început să smulgă cocardele tricolare prinse de brazii din piaţă. (Alex ZĂNOAGĂ)

-----

7.500 de porţii de fasole s-au topit în mai puţin de două ore

VEZI GALERIA FOTO

Cele peste 7.500 de porţii de fasole şi cârnaţi pregătite de Primărie s-au epuizat în aproximativ o oră şi jumătate. Bucătăresele din cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară s-au pregătit cu peste 20 de oale cu fasole şi cu cârnaţi pe care le-au preparat cu mult timp înainte. „Începând de ieri (duminică) dimineaţă am pregătit fasolea, am pus-o la umflat, am pregătit legumele, le-am călit, şi azi-noapte pe la ora 2 jumătate am venit la serviciu şi am început să le punem la fiert. Întâi am fiert fasolele şi apoi am adăugat celelalte legume, condimente şi cârnaţii care dau ultimul gust. Noi am făcut 100 de kilograme de fasole“, ne-a declarat Marciana Tiba, bucătăreasă de la Cantina de Ajutor Social.

După ce toate pregătirile au fost puse la punct, primul grup de oameni care aştepta la coadă a fost lăsat să „năvălească“ la ospăţ. Ieşenii s-au aşezat la rând cu mult înainte de finalizarea manifestărilor din Piaţa Unirii, astfel că la ora 11 aşteptau deja în jur de 400 de persoane. Acestea au fost organizate în grupuri de câte 30 şi s-a evitat astfel îmbulzeala. Mai mult, oamenii au stat la coadă doar 10 minute până să ajungă să-şi ridice porţia de fasole cu cârnaţi, majoritatea apreciind ritmul în care a mers coloana.

Ieşenii au lăudat şi mâncarea pregătită de bucătărese. Unii s-au grăbit să mănânce fierbinte fasolea şi s-au îngrămădit în zona amenajată cu mese de către municipalitate din faţa fostului sediu Romtelecom, iar alţii au luat caserolele cu mâncare acasă. În ciuda aprecierilor, au fost şi persoane care s-au declarat nemulţumite de porţiile prea mici şi insuficiente pentru a se sătura. În schimb, nimeni nu a refuzat cârnaţii pregătiţi separat de bucătărese pentru persoanele care nu postesc sau paharul de vin oferit odată cu porţia de fasole. „Foarte bună mâncarea, ne place. Am venit şi anul trecut pentru paradă, iar cea de acum ne-a impresionat“, ne-a spus una dintre persoane, care tocmai ce-şi terminase porţia de mâncare. Zona din jurul „ospăţului“ s-a umplut în scurt timp de mizerie şi gunoaie, după ce mulţi ieşeni nu au strâns în urma lor. (Gabriela TOMA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri