Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO - Singurul centru de vaccinare din mediul rural deschis ieri era aproape gol

GALERIE
vaccin Covid
  • vaccin Covid
- +

La centrul organizat în clădirea cabinetelor medicale din satul Chicerea au fost imunizate doar patru persoane. Oficial, aici ar urma să fie vaccinate aproximativ 60.000 de persoane din nouă comune arondate. Una dintre explicaţii: afişările nereale din platforma de înscriere.

 

În singurul centru de vaccinare anti-COVID din mediul rural din judeţ, prima zi a etapei a doua din campania de vaccinare a început cu foarte puţini pacienţi imunizaţi. Ieri, la centrul organizat în clădirea cabinetelor medicale din satul Chicerea, comuna Tomeşti, au fost imunizate doar patru persoane care s-au programat pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, iar la ora 12.00 deja era finalizat întreg procesul.

Aici ar urma să fie vaccinate aproximativ 60.000 de persoane din nouă comune arondate, fiind vorba despre persoane care se încadrează în etapa a II-a de vaccinare, adică pacienţi cu boli cronice, persoane cu vârsta de peste 65 de ani şi personal din domenii esenţiale de activitate. Astfel, pentru că dintr-un singur flacon pot fi extrase şase doze de vaccin Pfizer BioNTech şi pentru a nu le irosi, echipa din centrul de vaccinare a trebuit să găsească cui să administreze şi celelalte două doze.

„Au fost patru pacienţi programaţi prin platformă, iar ca să nu pierdem celelalte două doze am vaccinat pe unul dintre medicii din echipă, care făcea parte oricum din persoanele care trebuiau imunizate, şi am mai chemat un pacient cu boală cronică ce era programat pe data de 21 ianuarie - l-am sunat şi i-am zis să vină astăzi. Acest centru a apărut pe platformă în cursul zilei de sâmbătă (n. red. 16 ianuarie) undeva pe la ora 13.00-14.00, şi cred că lumea nu a avut timp să se programeze. De exemplu, mâine (n.r. - marţi, 19 ianuarie) este programat un singur pacient conform listei de programări trimisă de STS. Când am încercat eu duminică seara să îmi programez un pacient, îmi arăta că aş avea 39 de locuri libere din 60, asta însemnând că ar fi 21 de persoane programate. De fapt, erau doar două. Nu ştiu care este explicaţia”, a precizat dr. Mona Iacob, medic de familie în comuna Tomeşti şi coordonator al centrului de vaccinare.

Într-o zi, la acest centru s-ar putea imuniza 60 de persoane, adică câte cinci pacienţi pe oră, având în vedere că programul zilnic este de la ora 8.00 la 20.00. În acest moment echipa medicală a centrului este formată din doi medici de familie şi trei medici legişti, din echipa centrului putând să facă parte medici din orice specialitate. Pe lângă aceştia, sunt şi şapte asistente medicale şi şase registratori medicali.

Coordonatorul centrului, dr. Mona Iacob, a explicat că pentru asigurarea turelor necesare ar mai fi nevoie de medici, dar că se găseşte foarte greu personal medical dornic să facă parte din echipă. Unii spun că este o responsabilitate şi o bătaie de cap în plus, iar alţii susţin că plata pentru această activitate nu este suficientă. Conform Ordonanţei de Urgenţă pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 un medic este plătit cu 90 de lei pe oră, un asistent medical, cu 45 de lei pe oră, iar un registrator, cu 20 de lei pe oră.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri