(FOTO) Singurul jandarm preot se împarte între slujbele la biserică și “luptele” de stradă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

(FOTO) Singurul jandarm preot se împarte între slujbele la biserică și “luptele” de stradă

GALERIE
preot jandarmpreot jandarm1preot jandarm2preot jandarm3
 • preot jandarm
 • preot jandarm1
 • preot jandarm2
 • preot jandarm3
- +

Iustinian Cotojman, din Târgu Jiu, este și preot, și jandarm, iar timpul și-l împarte între slujbele la biserica din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Tudor Vladimirescu” din Gorj și misiunile operative, la care nu vrea să renunțe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iustinian Cotojman are 41 de ani, este jandarm din 2006, iar din luna februarie 2018 a devenit preot onorific. Când nu îmbracă uniforma militară, Iustinian Cotojman oficiază slujbe religioase la biserica din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Gorj sau la bisericile din județ, la invitația preoților. Îmbrăcat în straie preoţeşti, jandarmul Iustinian Cotojman susține că este pregătit să oficieze slujbe, alături de alţi preoţi, însă nu va renunța nici la Jandarmerie. Acesta a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, din Craiova, în 2016.

"Jandarmeria pentru mine este o instituție foarte importantă și nu renunț la Jandarmerie. Voi săvârși slujbele religioase orânduite de Biserica Ortodoxă Română, în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj și pe toată regiunea Olteniei, la invitația preoților, cu aprobarea Mitropoliei Olteniei. Părinții mei au fost oameni credincioși și mi-am dorit de când eram mic să devin preot, datorită faptului că am fost mai săraci, zece frați. Tatăl meu a fost cetățean de onoare al localității Roșia de Amaradia și a făcut două case și a crescut zece copii. Eu am fost al nouălea copil, pentru că mama nu a dorit să facă avorturi, acestea sunt păcate strigătoare la cer. Tata spunea că am ieșit eu binecuvântarea lui Dumnezeu. De aceea mi-au pus numele Iustinian, pentru a mă face preot să mă rog pentru toată lumea", spune Iustinian Cotojman, jandarmul preot. Preotul și-a dorit să îmbrace hainele preoțești de când a absolvit liceul, însă nu a reușit să promoveze examenul la Facultatea de Teologie, astfel că s-a angajat ca electrician, în anul 1994, la o firmă din Târgu-Jiu. După câțiva ani, acesta a lucrat la transporturi de bunuri și valori la o bancă din municipiu, iar din 2006 a fost încadrat ca subofițer operativ principal la Jandarmeria Târgu-Jiu.

"Am rămas cadru militar, unde mi-am desfășurat activitatea cu responsabilitate și demnitate. Am decis, la sfatul preotului duhovnic, să merg la Facultatea de Teologie din Craiova. Părinții mei au decedat, tata la 88 de ani. O să merg și în localitatea natală, Roșia de Amaradia, să săvârșesc sfânta liturghie, la invitatia preotului", a mai declarat Iustinian Cotojman. Bărbatul din Târgu-Jiu este singurul jandarm-preot din cadrul Jandarmeriei Române.

"Este unicul în Oltenia și în țară ca jandarm, polițiști mai sunt. Va oficia onorific slujbele, fără bani. Are toate drepturile, în toate bisericile din Gorj, cu aprobare și în alte localități. Ziua de 25 februarie 2018 va rămâne întipărită ca o zi binecuvântată pentru jandarmul gorjean care, la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru, din Craiova, a fost hirotonit în treapta preoției”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al IJJ Gorj. Slujba arhierească de hirotonie a fost săvârșită de către ÎPS dr. Irineu Popa – Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. În cuvântul de învățătură rostit de înaltul ierarh, acesta a apreciat momentul unic săvârșit prin care un slujitor al legii a devenit și slujitor al Domnului pentru a săvârși sfintele taine rânduite de Biserica Ortodoxă Română. Iustinian Cotojman este căsătorit și are doi copii.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.