FOTO: Situaţia marilor şantiere din oraş. Când vor putea ieşenii călători în tramvai atât de lin ca la Paris?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

POR - 330 milioane lei de la Uniunea Europeană pentru o nouă infrastructură de rulare tramvaie la Iaşi

FOTO: Situaţia marilor şantiere din oraş. Când vor putea ieşenii călători în tramvai atât de lin ca la Paris?

GALERIE
santier intarziat Iasi_Dancu3
  • santier intarziat Iasi_Dancu3
- +

Cel mai avansat, aproape de finalizare, este cel din Tudor Vladimirescu. Cel mai întârziat este pe linia de tramvai Iaşi – Dancu. Proiectele de schimbare a căii de rulare tramvaie sunt finanţate cu fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală se ridică la peste 330 milioane lei, în această sumă fiind inclusă şi achiziţia celor 16 tramvaie noi n alte tramvaie noi fac obiectul unor licitaţii separate.

 

Lucrările la calea de rulare pentru tramvaie din Tudor Vladimirescu se apropie de finalizare. Acesta este cel mai avansat şantier de profil al Primăriei. La polul opus sunt lucrările de pe traseul Iaşi - Dancu, unde lucrările au un stadiu fizic redus. Celelalte şantiere similare deschise, din Zona Industrială şi Cinci Drumuri, sunt în faze intermediare de implementare. În cazul tuturor tronsoanelor amintite, constructorul este asocierea de firme Conest - Mari Vila. Anterior, aceste companii au finalizat lucrările pe tronsonul Piaţa Podu Roş - intersecţia bld. Primăverii, iar recepţia va avea loc săptămâna viitoare.

Stadiul fiecărui proiect în parte

În Tudor Vladimirescu, lucrările în cadrul proiectului au ajuns la un stadiu fizic de 80%, a anunţat ieri primarul Mihai Chirica. Potrivit acestuia, pe acest şantier a fost cea mai mare concentrare de forţe.

„Au mai rămas de făcut lucrări de consolidare pe circa jumătate de pod, urmând ca pe 6 noiembrie să fie suprabetonată cealaltă jumătate. Practic, vom intra în faza finală de montare a liniei care îl traversează, urmând ca celelalte straturi de suprastructură, inclusiv cel de asfalt, să fie finalizate până în data de 20 noiembrie. Pe partea dreaptă, sens de mers dinspre Bucşinescu spre Tudor Vladimirescu, s-a finalizat supralărgirea drumului la trei benzi şi s-a trecut la aşternerea covoarelor de asfalt. Linia este finalizată, la fel şi montarea stâlpilor de iluminat şi trecerea cablurilor în subteran”, a declarat primarul Chirica.

Un alt şantier avansat este cel din Zona Industrială, respectiv modernizarea căii de rulare din zona bld. Virgil Săhleanu şi bld. Metalurgiei şi până la rond Ţuţora. În acest caz, 98% dintre lucrările la infrastructura căii de rulare au fost realizate şi se lucrează în prezent suprastructura (finalizată doar în proporţie de 55%) şi staţia intermodală (56% - grad de realizare). „În ceea ce priveşte lucrările din zona bulevardului Virgil Săhleanu, acestea sunt realizate în proporţie de 63%. Spre capătul bulevardului, către localitatea Tomeşti, s-a realizat un punct intermodal, întreg transportului public fiind preluat de acolo către interiorul oraşului”, a completat primarul. Pe calea de rulare care conectează centrul Iaşului cu zona Tătăraşi, lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 48%, fiind vorba despre tronsonul Cinci Drumuri - str. Pădurii - str. Nicoriţă. În prezent, se lucrează în special la infrastructura căii de rulare (70% - grad de realizare) şi la suprastructură (36% finalizată).

„Până la sosirea sezonului rece vor fi finalizate lucrările pe tronsonul Elena Doamna - Tudor Vladimirescu, inclusiv traversarea acestuia, înlocuirea stâlpilor de iluminat şi alte lucrări de infrastructură pentru zona pietonală. Autovehiculele vor circula doar pe lăţimea căii de rulare a tramvaielor, accesul fiind permis numai riveranilor, restul spaţiului fiind dedicat în întregime pietonilor”, a detaliat Mihai Chirica.

Nu în ultimul rând, un alt şantier al Primăriei, cel de pe traseul Iaşi - Dancu, are un grad de realizare de 15%, dar, în acest caz, lucrările au început acum câteva luni.

Până acum a fost finalizat infrastructura căii de rulare pe 1,4 km şi urmează să înceapă lucrările la suprastructură. În acelaşi timp, au fost executate lucrări de excavare pe întreaga lungime, iar constructorii pregătesc conservarea lucrărilor pe timpul sezonului rece, conform primarului. În toate lucrările menţionate mai sus este implicată aceeaşi asociere de firme (Conest - Mari Vila Com), asociere ce a câştigat licitaţiile organizate de municipalitatea ieşeană. Proiectele sunt finanţate cu fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020.

Valoarea totală se ridică la peste 330 milioane lei, în această sumă fiind inclusă şi achiziţia celor 16 tramvaie noi care fac obiectul unui contract distinct încheiat cu producătorul turc Bozankaya. În acelaşi timp, amintim că Iaşul va beneficia de alte 16 tramvaie noi care vor fi livrate de producătorul polonez PESA. În acest sens, primarul a spus ieri ca au fost livraţi banii aferenţi avansului. Primele tramvaie noi ar urma să circule la Iaşi la finalul anului 2021, termen până la care vor fi finalizate şi lucrările actuale la tronsoanele de cale de rulare. În încercarea de a limita efectele lipsei tramvaielor pe tronsoanele în lucru, CTP a achitat circa 400.000 euro pe 21 de autobuze rulate, iar primele 12 dintre acestea vor ajunge săptămâna viitoare la Iaşi. Autobuzele au fost cumpărate prin intermediul unei firme de la Bucureşti, iar vehiculele vor fi aduse din Germania (9 autobuze de 18 metri lungime) şi Olanda (12 autobuze de 12 metri lungime). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.