(FOTO) Sorin Moisa: O autostradă ar deschide zona Moldovei spre Occident
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

(FOTO) Sorin Moisa: O autostradă ar deschide zona Moldovei spre Occident

GALERIE
Camera de Comert dezbatereCamera de Comert dezbatere1Camera de Comert dezbatere2Camera de Comert dezbatere4Camera de Comert dezbatere4Camera de Comert dezbatere6Camera de Comert dezbatere7
 • Camera de Comert dezbatere
 • Camera de Comert dezbatere1
 • Camera de Comert dezbatere2
 • Camera de Comert dezbatere4
 • Camera de Comert dezbatere4
 • Camera de Comert dezbatere6
 • Camera de Comert dezbatere7
- +

La Camera de Comerţ a fost organizată ieri o incitanta dezbatere despre importanţa unei autostrăzi care să lege Moldova de Ardeal. La eveniment a participat şi influentul europarlamentar Sorin Moisă, de loc din zona Moldovei. 

Considerat ca fiind unul dintre europarlamentarii români cu cea mai mare vizibilitate şi influenţă la Bruxelles, Sorin Mois., nascut la Piatra Neamt, ă a vorbit ieri la Iaşi despre politicile de dezvoltare regională în Uniunea Europeană şi posibilele aplicaţii ale principiilor acestora în regiunea Moldovei. Dezbaterea a fost organizată de grupul civic “Moldova vrea autostradă”,  Ziarul de IaşI” şi Camera de Comerţ a judeţului Iaşi, şi a avut loc la Camera de Comerţ, începând cu ora 15. Un alt invitat important la dezbatere a fost Aura Răducu, fostul ministru al fondurilor europene în guvernul Cioloş. Menţionăm că edilii locali nu s-au prezentat la acest eveniment, care-i priveşte în mod direct. Dezbaterea a început cu un studiu de caz prezentat de Adrian Covăsnianu, care a surprins diferenţa dintre dezideratul politic şi realitatea teritorială, în ceea ce priveşte construirea autostrăzii Tg. Mureş - Iaşi.

Conform datelor prezentate de acesta, autostrada se află în comă de 10 ani de zile, primele studii de fezabilitate realizându-se în anul 2007, când s-au cheltuit pentru studiu 0,8 milioane de euro. După 10 ani ,acest studiu se reface, la fel şi proiectele tehnice, după ce în anul 2012 proiectul a  fost introdus în TEN. Refacerea studiului şi a proiectelor tehnice pe cele trei tronsoane au costat peste 26 milioane euro. “Parlamentul nu a reuşit să depăşească stadiul embrionar al proiectului, în 10 ani nu s-a întâmplat nimic. Avem un trafic mediu spre intens pe drumurile nationale vizate de autostradă, însă nu existenţa traficului impune construcţia unei autostrăzi ci necesitatea de a lega punctual A de punctual B. De asemenea, societatea civilă, operatorii economici şi instituţiile nu fac un efort comun în această direcție”, concluzionează Adrian Covăsnianu. Acesta a mai dat şi două exemple unde lucrurile au mers fără prea multă birocraţie: cei 8,7 kilometri de autostradă Gilău-Nădăşelu şi cei 56 de kilometric Câmpia Turzii – Tg. Mureş. În primul caz, în 2012 s-a făcut licitaţia iar în prezent proiectul este făcut în procent de 86%.

La fel şi cu cel de-al doilea, unde lucrările au început după doar patru ani, iar în prezent se lucrează. “Am experinţa modelării economice pe comerţ internaţional, Am învăţat foarte mult despre slăbiciunile ei şi am aflat că această modelare este o fotografie a trecutului. Centrul de gravitaţie al economiei se mută spre vest, suntem o economie foarte deschisă care trăieşte din comerţ. Moldova este tot mai izolată, şi din cauza Carpaţilor Orientali, şi din cauză că Republica Moldova şi Ucraina nu sunt nişte poveşti de succes. La câţiva kilometri de noi începe alt univers, o altă lume, mai sumbră. Evident că şansele de dezvoltare sunt mai mici pentru Moldova, o autostradă ar scoate-o la Occident”, explică Sorin Moisă. Acesta mai menţionează faptul că este convins de faptul că, geopolitic, o astfel de autostradă ar avea un rol strategic, dar crează şi acel efect psihologic la locuitori, şi anume, că nu sunt rupţi de lume.  “Dacă ar fi să avem vreodată  această autostradă, trebuie să ne asigurăm că studiul de fezabilitate este foarte bine făcut, trebuie făcute foraje dese pentru a se vedea rezistenţa solului, studiate variantele ocolitoare, drumuri de acces, ca să nu se întâmple ca la Orăştie- Sibiu, unde s-a surpat autostrada. Iar studiul să nu se amâne până la calendele greceşti”, mai adaugă Moisă. Invitaţii au mai vorbit şi despre soluţii de finanţare a acestui proiect dar şi de  faptul că în perioada 2020-2025, lucrările la autostradă ar trebui să înceapă. Sorin Moisă este considerat de site-ul Politico.eu pe locul 31 ca influenţă în rândul tuturor parlamentarilor europeni. El este cunoscut şi pentru negocierea eliminării vizelor pentru români de către Canada, care s-au purtat în cadrul negocierilor mai ample ale CETA. 

 
Dezbatere la BCU despre "mecanismele" deciziilor de la Bruxelles
 
Ieri dimineaţă, europarlamentarul Sorin Moisă a participat la o dezbatere la Biblioteca Centrală Universitară, în sala Haşdeu, pe tema „Europei cu mai multe viteze”. Europarlamentarul a făcut o expunere a principalelor divergenţe şi provocări cu care se confruntă în ultimii ani legislativul de la Bruxelles, mai ales în contextul valului de populism care a cuprins anumite state europene. În opinia lui Moisă, există mai multe tipuri de ameninţări la adresa proiectului european, de la un anumit tip de „egoism” al statelor vestice, până la o indisciplină „tradiţională” a ţărilor din est. Deşi „Europa cu mai multe viteze” este doar unul dintre cele cinci scenarii propuse recent de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, europarlamentarul român crede că acest proiect are cele mai multe şanse să devină realitate. În context, România poate beneficia de pe urma acestui scenariu, în măsura în care va şti să-şi negocieze bine atuurile. De altfel, Sorin Moisă s-a plâns că în anumite dosare importante ţara noastră plăteşte tribut la nivel european unui corp administrativ „mediocru”.  La dezbaterea de ieri dimineaţă au participat mai mulţi jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile din Iaşi, precum şi deputatul PSD Camelia Gavrilă, singurul reprezentant al mediului politic local. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.