(FOTO) Spuma ucigaşă: Sute de peşti morţi şi valuri de spumă albă pe un râu din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ploile recente au măturat toată poluarea direct în lacuri şi râuri

(FOTO) Spuma ucigaşă: Sute de peşti morţi şi valuri de spumă albă pe un râu din Iaşi

GALERIE
spuma Jijia1
  • spuma Jijia1
- +

Poluarea care acoperă oraşul nu mai rămâne doar o chestiune de statistici oficiale. După ploile torenţiale de la finele săptămânii trecute, spuma albă de pe străzile Iaşului s-a revărsat mai departe în râurile şi lacurile înconjurătoare oraşului, iar specialiştii spun că efectele s-au fost văzute imediat. Există imagini cu spumă atât de multă încât poate fi confundată cu grămezi de zăpadă şi gheaţă pe râul Jijia, iar la lacurile Ciric 2, Vlădiceni şi în diverse zone pe Bahlui au fost văzuţi sute de peşti morţi.

De unde a ajuns această imensă spumă albă ucigaşă pe râurile din jurul Iaşului? Conf.dr. Sivliu Gurlui, de la facultatea de Fizică a Universităţii „Cuza“, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“, într-un articol publicat la începutul lunii, că spuma albă care apare pe străzi după ploaie este, de fapt, o substanţă care conţine surfactanţi, folosită în combustibil pentru curăţarea motoarelor. Substanţa se regăseşte şi în detergenţii pentru uz casnic sau industrial, este eliminată de motoare în timpul combustiei, o parte din ea se depune pe sol, o altă parte stă în atmosferă, combinată cu restul particulelor rezultate în urma combustiei, iar în contact cu apa apare această spumă sesizată pe străzile oraşului.

Ce se întâmplă acum?

Conf.dr. Silviu Gurlui susţine acum şi că peştii, câteva sute de kilograme doar la Vlădiceni, au murit în contact cu o cantitate foarte mare din această „otravă albă“ pe care o reprezintă spuma. „S-a spălat oraşul şi a fost dus mai departe în circuitul naturii. Este un rezultat al poluării, clar; ploile abundente au curăţat efectiv atmosfera şi totul s-a scurs în canalizare şi în ape. Din acest motiv au murit şi peştii - apa s-a deversat acolo, din canalizări. La Vlădiceni cel puţin a fost un genocid - era apă de trei metri cu mizerie care se deversa spre lacuri, pe vegetaţie, la doi metri de curţile oamenilor. Aceşti agenţi surfactanţi găsiţi şi în detergenţi duc practic la paralizarea peştilor, la scăderea oxigenului din apă, iar moartea lor e inevitabilă“, a explicat universitarul.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad s-au deplasat luni la locurile unde au fost găsiţi peştii morţi, au prelevat probe de apă, au efectuat analize fizico-chimice şi au constatat însă că, din punctul lor de vedere, moartea peştilor a survenit natural.

„Rezultatele analizelor fizico-chimice de pe râurile Bahlui şi Jijia nu prezintă modificări ale indicatorilor de calitate specifici care să indice o poluare accidentală. De aceea apreciem că mortalitatea piscicolă are cauze naturale. Astfel, precipitaţiile de tip torenţial produse în ultima perioadă, urmate de creşterea rapidă a debitelor de pe cursurile de apă, cu antrenarea de sediment, a dus la creşterea turbidităţii şi a materiilor în suspensie, ceea ce a determinat producerea mortalităţii unor specii de peşti“, au precizat cei de la ABA Prut, specificând şi că nisipul şi mâlul dislocat de agitarea apei a ajuns în branhii, fapt ce a dus la blocarea acestora.

Analize ABA Prut-Bârlad, contestate: „Măsurătorile trebuie făcute pe loc“

Deşi ei au cules 5 kilograme de peşte mort de pe râurile Bahlui şi Jijia şi 6 de la acumularea Ciric II, profesorul Gurlui spune că s-a deplasat în weekend la locurile unde a fost informat şi el de diferite persoane că au fost peşti morţi şi oamenii i-au descris cum sătenii veneau şi luau canităţi foarte mari de peşti care pluteau morţi deja pe ape. La Vlădiceni, spre exemplu, acesta a fotografiat peşti şi de câteva kilograme exemplarul aflaţi în stare de putrefacţie după ce au murit prin sufocare. Totodată, cercetătorul contestă şi rezultatele analizelor ABA Prut prin faptul că au fost luate la câteva zile după prima furtună, cea mai devastatoare, şi substanţele toxice din ape s-au diluat. „Să facă publice rezultatele. Măsurătorile trebuie făcute pe loc, atunci când au fost probleme. Acum nu au absolut nicio relevanţă: uitaţi-vă la străzi, arată curate, toată spuma şi mizeria s-a scurs deja după patru zile de ploi. Joi sau vineri trebuiau luate probe“, a completat conf.dr. Silviu Gurlui. Acesta a luat propriile mostre imediat după ploi şi a precizat că va prezenta rezultatele analizelor atunci când vor fi finalizate. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.