FOTO Tânărul ucis în RD Congo era din Iași. Cosmin avea 23 de ani şi lucra acolo de jumătate de an. Visa să-și cumpere un apartament

duminică, 16 iunie 2024, 15:45
2 MIN
 FOTO Tânărul ucis în RD Congo era din Iași. Cosmin avea 23 de ani şi lucra acolo de jumătate de an. Visa să-și cumpere un apartament

Un român a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi în RD Congo, într-un atac cu mortiere. Aceştia sunt mercenari care sprijină guvernul congolez în lupta cu rebelii. Nu este primul incident de acest fel în Republica Africană. Acum 4 luni, alţi doi români au murit şi 4 au fost răniţi grav în luptele de acolo. Sunt zeci de români, foşti militari, care sunt plecaţi în Congo cu contracte private. 

Cosmin Samolinschi era din Iaşi, mai exact, din Aroneanu. Era necăsătorit și urma să se însoare. El a plecat în Republica Democrată Congo pentru a face bani pentru un apartament. Lucra acolo de aproximativ jumătate de an. Nu a bănuit că nu se va mai întoarce niciodată. A murit la doar 23 de ani. A mai fost plecat şi anul trecut, iar de această dată trebuia să fie pentru ultima dată. A vorbit cu iubita lui, Bianca, fix înainte de explozie. Petru lucra alături de alţi români pentru o firmă care asigura paza unei companii, potrivit Observstornews.

Incidentul a avut loc la postul G4, un FOB la granița cu Rwanda. Au fost loviți de o bombă de 120 mm când ridicau drona. Unul din răniți grav este șeful echipei și era din Basarabia. Ceilalți doi sunt răniţi mai uşor.

A murit la doar 23 de ani

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că „în contextul degradării situației de securitate din Republica Democratică Congo (RD Congo), prin intermediul Ambasadei României la Luanda, Republica Angola, s-a autosesizat ca urmare a apariției informațiilor cu privire la decesul unei persoane și rănirea altor trei, la data de 15 iunie 2024, în apropierea orașului Goma, situat la frontiera cu Rwanda”.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile din RD Congo pentru obținerea unor informații oficiale cu privire la cetățenia și identitatea victimelor.

Din informațiile comunicate reprezentanților misiunii diplomatice, a rezultat că persoana decedată și două persoane rănite au cetățenia română, iar cea de-a patra persoană rănită are cetățenia altui stat, a mai transmis MAE.

Informații și FOTO: Observstornews

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii