Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO - Traficaţi români de ţigări în Marea Britanie, “călcaţi” de DIICOT Iaşi

GALERIE
perchezitii_Iasi8
  • perchezitii_Iasi8
- +

La data de 17 noiembrie 2022, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi şi procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Iaşi au pus în aplicare 12 mandate de percheziţie domiciliară, în urma cărora au descoperit şi ridicat 37.490 de euro, 37.400 de lei şi 2.570 de lire sterline, precum şi 13 telefoane şi mai multe dispozitive informatice.

Percheziţiile au fost efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracţional organizat, cu scopul comiterii infracţiunilor de contrabandă calificată şi spălarea banilor. În urma audierilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus extinderea urmăririi penale faţă de 12 persoane.

Cititi si: Lovitură! Saci cu bijuterii şi lingouri găsite de poliţia ieşeană la un transportator care opera în Iaşi. Tomeştiul, punct strategic

În cauză, s-a reţinut faptul că membrii grupului ar fi creat, în România, compartimente ascunse în autocare, destinate disimulării unor cantităţi de ordinul sutelor sau chiar miilor de cartuşe de ţigarete în acele spaţii, în scopul transportării acestora, clandestin, până în Marea Britanie, fără a le declara la vreo frontieră statală şi fără a plăti taxele datorate pentru activităţile de export din România, respectiv introducere în Marea Britanie.

După ajungerea la destinaţie, ţigaretele ar fi fost descărcate şi predate unor persoane, în vederea valorificării pe piaţa ilicită. Pe traseul de întoarcere, membrii grupului ar fi încărcat în compartimentele ascunse ale autocarelor sume mari de bani, după care le-ar fi transportat, clandestin, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, cunoscând că acei bani provin din comiterea de infracţiuni.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul B.C.C.O. Târgu Mureş, S.C.C.O. Harghita şi grupărilor mobile de jandarmi Târgu Mureş şi Cluj Napoca. Reamintim că, la data de 19 octombrie 2022, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, au efectuat 41 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţele Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Dolj, Ilfov şi Giurgiu, şi au indisponibilizat: 46 de lingouri de aur şi argint, 104.530 de euro, 273.274 de lei, 18.284 USD, 300 de lire turceşti, 109.167 de lire sterline, 1.865 de lire scoţiene, 10.000 de forinţi, 820 de franci elveţieni, 1.850 de dolari australieni, 300 de dolari canadieni.

Totodată, au fost indisponibilizate 87.900 de coroane norvegiene, 480 de coroane suedeze, 4.650 de coroane daneze, 5.000 de coroane cehia, 200 de grivna, 50.000 de ruble belarus, 2 saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, 2 staţii de emisie-recepţie, un pistol cu gaze, 2.800 de ţigarete, portofele, brăţări şi curele contrafăcute, diverse sisteme informatice şi medii de stocare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritoriale Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane şi au dispus măsura reţinerii faţă de 6 persoane şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte 9 persoane.

Ulterior, faţă de cele 6 persoane reţinute a fost luată măsura arestării preventive. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri