FOTO: Ultimul drum al profesorului Ioan Caproşu, rămas în istorie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

„Ce poate fi mai frumos decât să reconstitui trecutul ţării tale?”

FOTO: Ultimul drum al profesorului Ioan Caproşu, rămas în istorie

GALERIE
inmormantare_Caprosu7
  • inmormantare_Caprosu7
- +

Profesorul şi cercetătorul Ioan Caproşu a fost condus ieri pe ultimul drum de familie, prieteni şi colaboratori. A fost aşezat în locul său de veci, în cimitirul Eternitatea, alături de soţia sa, care s-a stins în urmă cu câţiva ani. Înmormântarea profesorului Caproşu a avut loc în prima zi veritabilă de primăvară de anul acesta din Iaşi. Antitetic, într-un fel, cu firea sa: intransigent, exigent, adesea chiar dur, puţini sunt cei care l-au văzut cald şi empatic. Dar cei care au făcut-o vorbesc şi acum, la înmormântare, de moartea unui părinte. 

„A fost singurul dintre profesorii care pe i-am avut în facultate care m-a împins, care s-a implicat încă de atunci, de la licenţă. Eu aşa am să mi-l aduc aminte”, a spus unul dintre studenţii săi. La înmormântarea sa, profesorul a reuşit şi o minune: în cimitirul Eternitatea l-au condus spre locul de veci reprezentanţi din toată comunitatea de istorici din Iaşi.

Dezbinată de certuri, unele ridicole, alte întemeiate, aceştia au fost alături de cel pe care l-au numit unul dintre ultimii mari istorici rămaşi în viaţă ai Iaşului. Un simpozion din toate specializările, cum rar vezi chiar şi atunci când pandemia nu opreşte toate întâlnirile faţă în faţă. Un simpozion continuat şi în Eternitatea, fiindcă profesorul Caproşu e înmormântat în apropierea istoricului Ioan Ciupercă, care a murit în 2012.

„Ce poate fi mai frumos decât să reconstitui trecutul ţării tale?”

La finalul slujbei ţinute de un sobor de trei preoţi, predica stângace a preotului a amintit că profesorul Ioan Caproşu a murit în oraşul a cărui istorie o cunoştea atât de bine. De fapt, majoritatea istoricilor mari ai Iaşului sunt îngropaţi în locul cel mai încărcat de istorie din tot oraşul: cimitirul Eternitatea. La câteva zeci de metri de mormântul profesorului Caproşu se află monumentul dedicat eroilor francezi care au ajutat România într-unul dintre cele mai grele momente din istoria ţării: în 1917, când capitala era în Iaşi.

Soldaţii care au murit pe front, conducătorii lor, dar şi medicii şi asistentele care şi-au dat viaţa în lupta cu tifosul exantematic. În urma preotului, acad. Victor Spinei a vorbit, reprezentând Academia Română, unde profesorul Ioan Caproşu a fost numit membru de onoare. Acad. Spinei i-a făcut cea mai caldă descriere istoricului: un om care a deranjat pe mulţi, făcând istorie „pe bune” atunci când regimul cerea înflorituri şi care a avut un simţ al realităţii atât de bun încât nu îi critica doar pe cei care nu erau profesionişti, ci şi pe cei care păcăleau meseria.

„A fost un om exigent, intransigent, a deranjat pe mulţi şi asta a fost foarte bine. A fost redactor al anuarului Institutului A.D. Xenopol, i-a ridicat statutul extraordinar şi cât s-a ocupat el de revistă, anuarul a fost cea mai bună revistă din ţară în acest sens”, a spus acad. Victor Spinei. Decanul Facultăţii de Istorie, prof.dr. Lucreţiu Bârliba, a vorbit despre dragostea pe care o nutrea în el profesorul Caproşu pentru cercetare, pentru discipolii săi, pentru universitate şi pentru ţară.

„A rodit dragostea în modul cel mai frumos în domnia sa. Era un om exigent şi nu exterioriza dragostea, dar lumea noastră a fost înfrumuseţată prin faptele domniei sale, fapte călăuzite de dragostea sa. Ce poate fi mai frumos decât să reconstitui trecutul ţării tale? Facultatea de Istorie îi este recunoscătoare pentru tot ceea ce a făcut. Ştiinţa românească la fel”, a spus prof.dr. Lucreţiu Bârliba. În cuvântările care au urmat s-a mai spus un important lucru despre profesorul Caproşu, care nu este mereu valabil şi astăzi: înainte de a ajunge la catedră să predea s-a asigurat că are cu ce se prezenta în faţa studenţilor. Timp de 30 de ani a fost cercetător şi apoi a decis că momentul să predea, să dea mai departe, să se asigure că are cine să îi continue munca. A strâns oamenii în jurul său, i-a ajutat, dar i-a certat. Iar în ziua de luni, 12 aprilie 2021, tinerii i-au arătat profesorului Caproşu că nu a fost uitat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.