anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 30.09.2020

FOTO: UMF a lansat un modern centru de simulări. Proiect de peste 6 milioane de euro

GALERIE
umf lab (1)
  • umf lab (1)
- +

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, în Aula Centrului de Simulare „Prof. Dr. Cristian Dragomir”, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, şi Cristian Zamă, director Direcţia Organism Intermediar POR, au inaugurat proiectul „Investiţii în infrastructura de învăţământ din cadrul UMF Iaşi - Centrul de Simulare”. Acesta a fost semnat săptămâna trecută de către rector şi directorul general al ADR Nord-Est.

„Suntem mulţumiţi şi încântaţi că Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est ne-a direcţionat paşii pentru a putea câştiga acest proiect. Finanţarea ne permite să recuperăm cea mai mare parte din suma investită în acest centru de simulare, respectiv 18.161.332,12 lei, ceea ce înseamnă 3,7 milioane de euro, din investiţia totală de 32.897.092,49 lei, adică 6,7 milioane de euro. În acest moment, partea de infrastructură este finanţată complet, iar partea de dotare este parţial finanţată, ne aflăm în plin proces de achiziţionare a echipamentelor”, a declarat rectorul Viorel Scripcariu.

Acesta a precizat că segmentul de Terapie Intensivă este dotat în proporţie 90% deja prin achiziţionarea echipamentelor dintr-un alt proiect.

„Proiectul include simularea pe manechine, virtuală - pe echipamente şi un al treilea segment - simulare tip Pacient Standardizat, care se va desfăşura în corpul de clădire Nicolae Leon”, a explicat rectorul. Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, a subliniat faptul că UMF este un partener valoros, cu proiecte importante, de impact, unele deja realizate, altele în curs de implementare.

Centrul de Simulare se află pe strada Mihail Kogălniceanu, iar universitate ar vrea să îl deschidă acest an sau la începutul anului viitor, după ce va finaliza achiziţia de echipamente de simulare, de câteva milioane de euro, aflată defalcat în procedură de atribuire.

Conform fişei proiectului, fiecare disciplină va fi dotată cu simulatoare specifice pentru dezvoltarea abilităţilor de bază sau avansate, simulatoare hibride sau de înaltă fidelitate, simulatoare tip VR, haptice, platforme software virtuale, simulatoare tip manechin, interactive, controlate wireles. În prezent, laboratorul ATI este deja pregătit din punct de vedere al dotărilor să îşi înceapă activitatea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Lucian DÎRDALA

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase.

Filmuletul zilei

opinii

On air

Florin CÎNTIC

On air

De treisprezece ani, prima săptămână din octombrie înseamnă pentru ieşeni un regal de spectacole de teatru. Aflat anul acesta sub zodia imprevizibilei „avarii pandemice”, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr s-a reinventat, la fel ca în fiecare an.

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Radu PĂRPĂUȚĂ

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Ovidiu Nimigean nu este genul de scriitor care-şi satisface prin creaţie ego-ul emfatic şi care vrea să „ia faţa”, să domine un auditoriu redus la tăcere şi uimire. El, dimpotrivă, îşi ia cu această carte (O ureche de om pe o spinare de şoarece, Polirom, 2020) ingrata sarcină de a investiga lumea în teritoriile sale cunoscute îndeobşte, dar pe care cei mai mulţi se feresc cu bună ştiinţă să le cunoască, orbesc benevol sau le înţeleg anapoda, şi de a preveni la modul oracular („priveşte printre fisurile discursului dominant”, pag. 342, îndeamnă la un moment dat).

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Ciprian IFTIMOAEI

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Abraham Lincoln spunea că, în democraţie, „votul este mai puternic decât glonţul”. Oare chiar aşa să fie? V-aţi întrebat vreodată cât anume contează un vot în totalul voturilor exprimate? 

pulspulspuls

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Aşadar, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, vă povesteam ieri aicea cam care ar trebui să fie concluziunile corente, trase la rece, privind alegerile de duminică de la Iaşi, şi vorbeam de situaţiunea delicată din USR Iaşi, apoi de starea mafiei din jurul dipotatului dârvar Moş Vilă ot pemepeu. 

Caricatura zilei

Renumărare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.