anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

FOTO: Un meșter a construit o orgă tradițională pentru o biserică din Miercurea Ciuc, unică în Transilvania

GALERIE
orgaorga1orga2orga4
 • orga
 • orga1
 • orga2
 • orga4
- +

În Biserica catolică Adormirea Maicii Domnului din Miercurea Ciuc, cunoscută și ca "Biserica cu îngeri", se aud sunete grave sau calde, după care se așterne o liniște plăcută. Constructorul de orgi Sandor Peter, alături de organistul bisericii, lucrează de câteva zile la acordarea orgii, căreia a început să-i dea viață în urmă cu mai bine de un an și care reprezintă cea mai specială lucrare a sa. 

La început, acordarea se face cu ajutorul unui aparat, iar apoi meșterul și organistul se bazează pe cunoștințele lor muzicale pentru a face ca instrumentul de cult să sune perfect.

Sandor Peter are 41 de ani și de aproape zece ani repară sau construiește orgi în atelierul său din localitatea Sânsimion.

Pasiunea pentru această meserie a descoperit-o imediat după liceu, atunci când cantorul Gered Vilmos din Cluj Napoca i-a spus că există posibilitatea să meargă în Ungaria pentru a învăța să construiască și să repare orgi. A plecat la Budapesta, a urmat cursurile Școlii Postliceale din cadrul Universității "Liszt Ferenc" și apoi s-a întors în România, iar timp de zece ani a fost ajutorul constructorului de orgi Hermann Binder din Sibiu.

"M-am dus să stau câțiva ani la domnul Herman Binder, să capăt experiență și am rămas zece ani. Tot timpul erau lucrări și nu puteam să plec înainte să le terminăm", povestește Sandor Peter.

Biserica catolică Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Maghiari are o arhitectură specială, planurile inițiale fiind realizate de cunoscutul arhitect maghiar Imre Makovecz. Pe două dintre fațadele bisericii se află câte cinci cruci, iar cupola este din sticlă, străjuită de patru îngeri, despre care părintele Darvas spune că sunt Mihail, Gabriel, Rafael și Uriel, și care sunt vizibili și din interiorul bisericii.

După cum ne explică protopopul paroh, altarul se află în mijlocul lăcașului de cult, "așa cum nucleul este în mijloc, iar electronii se învârt în jurul lui" și exprimă faptul că "Hristos este altarul, iar credincioșii se află în jurul său".

Biserica Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Maghiari, denumită și Biserica Milenară, simbolizând cei 1000 de ani de creștinism ai poporului maghiar, a fost sfințită în anul 2003, la construcția sa contribuind financiar Guvernul României, Guvernul Ungariei și enoriașii din Miercurea Ciuc. 

Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.