Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO: Un nou protest, ieri, în parcul îngrădit din cartierul CUG. Dezvoltatorul: „Nu construiesc nimic acolo“

GALERIE
protest mafia imobiliaraprotest mafia imobiliara1protest mafia imobiliara2protest mafia imobiliara3protest mafia imobiliara4
  • protest mafia imobiliara
  • protest mafia imobiliara1
  • protest mafia imobiliara2
  • protest mafia imobiliara3
  • protest mafia imobiliara4
- +

La protestul de ieri, celor circa 50 de locatari din zonă, dintre care unii au venit acolo împreună cu copii, li s-a alăturat şi deputatul Marius Bodea, liderul PNL Iaşi.

Blocul cu zece etaje care se va ridica în parcul de pe strada Răzoarelor din CUG, la câţiva metri de scara a două blocuri, a încins spiritele printre locatari şi ieri. La amiază, circa 50 de locatari, cărora li s-a alăturat şi liderul PNL pe municipiu Marius Bodea, au ieşit în zona construcţiei şi au protestat. Aceştia au scos şi copii la protest.

Tot scandalul a pornit după ce, zilele trecute, locatarii din blocurile din jur au privit cu stupoare cum mai mulţi muncitori au împrejmuit o bucată din parcul în care îşi plimbau cu câteva zile în urmă copiii. Terenul respectiv este situat la intersecţia dintre strada Răzoarelor şi şoseaua Nicolina, şi a fost cumpărat în urmă cu câţiva ani de dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămosteanu. Locatarii spun că nu ar fi fost înştiinţaţi cu privire la faptul că va fi construit acel bloc, deşi Primăria Iaşi are un raport care arată că locuitorii ar fost consultaţi şi, mai mult, că nimeni nu s-ar fi arătat împotrivă.

„Parcă ne-a picat ceva în cap: bloc cu zece etaje în parcul din faţa blocului nostru, la câţiva metri de scara imobilului. Iar locul respetiv este un parc. Nu ne venea a crede“, spun părinţii a doi copii. Ieşenii din blocurile respective s-au unit şi au început să se intereseze despre terenul parcului, cum s-au obţinut autorizaţiile, dar şi dacă s-a făcut consultarea publică. „Am făcut plângere la Parchet împotriva primarului Mihai Chirica şi firmei M Chim SRL Construct, firma care a îngrădit acest teren, căile de acces, scări de acces, cât şi accesul public de trecere pietonal, bănci, spaţii verzi, copaci. Prin acest proiect se încalcă dreptul locatarilor din zonă la un mediu sănătos de viaţă, cât şi res­pectarea legilor de construcţie. Motivez că, în subteran, pe acest amplasament de teren se află ţevi de apă, gaze, cabluri electrice, telefonice, un dren de scurgere a apelor pluviale, izvoare prin care se dirijează scrugerea apelor cu vărsare în râul Nicolina, şi nu pot fi ridicate construcţii pe acest amplasament deoarece apele afectează structura blocurilor din vecinătăţi. Prin urmare, nu acceptăm dezvoltarea acestui proiect pe acest amplasament de teren“, a motivat în plângere Gheorghe Ignat, unul dintre locatari

În raportul de informare şi consultare a publicului privind aprobarea planului urbanistic zonal, încheiat pe 14 noiembrie 2017,de către Primăria Iaşi, se arată că au fost făcute mai multe demersuri pentru ca oamenii să afle despre intenţia dezvoltatorului. Raportul spune că proiectul de hotărâre a fost pus pe site-ul Primăriei, iar pe terenul respectiv ar fi fost amplasate trei panouri prin care era anunţat blocul. Tot la Primăria Iaşi ar fi fost expus un afiş, iar proprietarii parcelelor vecine ar fi fost înştiinţaţi cu scrisori prin Poştă. În urma demersurilor de consultare publică care ar fi fost întreprinse între 7 septembrie şi 13 noiembrie 2017, raportul spune că „nicio persoană nu a solicitat consultarea documentaţiei la sediul administraţiei publice, iar până la data de 13 noiembrie 2017 nu s-au înregistrat sesizări sau solicitări de organizare a unor dezbateri publice“, se arată în raportul Primăriei Iaşi. „Nu am văzut niciun panou, nu a fost montat niciun panou. Au fost discreţi, atât dezvoltatorul proiectului, cât şi cei de la Primăria Iaşi, care nu ţin cu cetăţenii, ci cu dezvoltatorii. Toţi ştiu asta“, crede Ionela, mama unui copil, care locuieşte în zonă.

Dezvoltatorul Cristin Zămosteanu spune însă că, deşi a respectat legea, „deocamdată nu voi construi nimic acolo“. „Este dreptul dumnealor să protesteze. Însă eu nu am făcut decât să îngrădesc locul respectiv. Nu construiesc nimic“, ne-a spus el. Omul de afaceri a cumpărat terenul de la un anume Florin Radu Enache, fiind vorba de 800 mp, format din două parcele. Suma din contract a fost de 215.000 euro. Enache l-ar fi achiziţionat la rândul său de la o femeie, în anul 2003, care îl cumpărase în acelaşi an, de la o altă persoană, şi care, la rândul ei, l-a dobândit prin Comisia Judeţeană Iaşi pentru restabilirea drepturilor de proprietate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri