anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

FOTO: Unitate medicală universitară sau focar de infecţie în centrul Iaşului?

GALERIE
Stomatologie Bolta Iasi (1)Stomatologie Bolta Iasi (2)Stomatologie Bolta Iasi (3)Stomatologie Bolta Iasi (4)
 • Stomatologie Bolta Iasi (1)
 • Stomatologie Bolta Iasi (2)
 • Stomatologie Bolta Iasi (3)
 • Stomatologie Bolta Iasi (4)
- +

Aşa arată, din cauza delăsării autorităţilor, Policlinica de Stomatologie Infantilă din zona centrală a oraşului, la „Boltă“, pe Independenţei. Clădirea, în care se asigură şi urgenţele stomatologice pentru tot oraşul, nu a avut parte de nici o reabilitare în ultimii 36 de ani. Situaţia se află în blocaj instituţional, cauzat se pare de lipsa comunicării. UMF a finalizat proiectul de reabilitare a unităţii medicale, fiind dispusă să investească 3,5 milioane de euro, dar are nevoie de un mic teren suplimentar în spate pentru rezervorul de apă. L-a cerut de mult timp de la Primărie şi acum aşteaptă avizul. Primarul a transmis însă recent, dar nu instituţiei, ci „Ziarului de Iaşi“, la cerere, că terenul solicitat este proprietate privată. Totul stă acum blocat într-o lipsă de dialog instituţional în urma căruia fiecare arată cu degetul spre celălalt.

Policlinica de Stomatologie Infantilă are nevoie urgentă de lucrări de reabilitare. Cu toate că Universitatea de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa“ (UMF) a finalizat de aproape un an proiec­tul reabilitării clădirii, lucrările nu pot fi demarate pentru că Pri­măria Iaşi nu a aprobat încă tere­nul necesar amplasării unui rezervor de apă, necesar pentru obţi­nerea avizului din partea ISU.

Şi activitate medicală, şi proces didactic

Centrul stomatologic de refe­rinţă se confruntă, în prezent, cu probleme grave, din cauză că în cei 36 de ani de la înfiinţare nu a fost niciodată reabilitat. Timpul şi-a pus amprenta peste Poli­clinica de Stomatologie Infantilă şi, în prezent, acesta este mai de­grabă o sursă de îmbolnăvire, decât una care să asigure un tratament medical decent. În ciuda crăpăturilor, pereţilor infiltraţi cu apă, mobilierului rupt, toaletelor mizere, activitatea din clinica stomatologică nu este întreruptă.

Aici se desfăşoară, pe de o parte, activitate didactică susţinută de profesori medici şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi, pe de altă parte, activitate medicală. Doctorii stomatologi îngrijesc aici, deopotrivă, pacienţi adulţi şi copii. În plus, în unul dintre ca­binetele clădirii se asigură gratuit 10 tipuri de urgenţe stomatolo­gice care ajung în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

„În clinică se susţine şi activitate medicală şi activitate didactică, în sensul că avem rezidenţi care fac practică şi, în acelaşi timp, oferim consultaţii şi tratament pentru copii şi adulţi. Condiţiile sunt mai dificile, însă colectivul este extraordinar, şi eu cred că se fac lucruri bune. În orice caz, condiţiile se vor schimba în timp, pentru că UMF are un proiect de reabilitare al clinicii, care va pres­upune lucrări ample de mo­dernizare“, a arătat profesorul universitar Mircea Rusu, fondatorul Policlinicii de Stomatologie Infantilă.

Investiţia de 3,5 milioane de euro stă şi aşteaptă

De aproape doi ani, unitatea medicală a fost preluată de UMF, de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Conform proiectelor pe care universitatea şi le-a propus până în 2020, Policlinica de Stomatologie Infantilă va fi transformată într-un centru modern de sănătate orală, printr-o investiţie de 3,5 milioane de euro, bani proprii ai UMF. Potrivit proiectului, Spitalul Sto­matologic „Grigore T. Popa“, în termen de 24 de luni de la de­mararea lucrărilor pe o suprafaţă de 2.500 de mp, va beneficia de lucrări fundamentale de reabilitare şi consolidare.

Sco­pul universităţii este de a extinde spaţiile în care mediciniştii urmează cursurile Facultăţii de Medicină Dentară şi de a oferi o bază clinică pentru pacienţi adulţi şi minori. Potrivit UMF, lucrările nu au fost încă demarate pentru că Primăria Iaşi întârzie să aloce un teren pentru amplasarea unui rezervor de apă, necesar obţinerii avizului ISU, şi fără de care nu pot fi demarate lucrările.

„Clă­direa Clinicii de Stomatologie Infantilă a fost preluată de UMF de la Spitalul «Sfântul Spiridon» şi Primărie, după demersuri în­delungi, de circa doi ani. De pes­te un an de zile, UMF are fina­lizat proiectul pentru consolidarea, reabilitarea, moderniza­rea şi dotarea clădirii. Momen­tan stagnăm cu procedura de licitaţie publică pentru că nu avem aprobarea Primăriei pentru suprafaţa de teren necesară pentru realizarea rezervei de apă, aşa cum cere Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Ac­tual­mente, clădirea funcţionează în aceleaşi repere în care a funcţionat de-a lungul timpului în cadrul Spitalului «Sfântul Spiridon»“, au explicat reprezentanţii UMF, într-un comunicat oficial.

Primăria spune altceva

Municipalitatea are însă o altă versiune. Primarul interimar Mi­hai Chirica susţine că universitatea ar fi cerut un teren care nu se află în administrarea Primăriei Iaşi, situaţie în care UMF ar trebui să ia legătura cu proprietarul acestuia, pentru a găsi o eventuală soluţie.

„Reprezentanţii UMF au cerut un teren care nu este al nostru: cel din spatele clinicii, lipit de clădire. Terenul nu este al nostru, este vorba de o proprietate privată, şi în cazul acesta trebuie să vadă ei ce au de făcut cu acea proprietate. Noi aştep­tăm să depună pentru autorizare şi îi sprijinim“, a declarat Mihai Chirica.

Policlinica de Stomatologie Infantilă a fost înfiinţată în 1980. În 1985, la recomandarea directorului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aici a fost înfiinţat un centru de cercetare pentru sănăta­tea orală a copilului, a cărui acti­vitate coordonată de profesorul universitar Mircea Rusu a fost recunoscută la nivel internaţional.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.