Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(FOTO-UPDATE) Coşmarul unui ieşean care şi-a cumpărat apartament nou

GALERIE
infiltratii bloc manta rosie (45)infiltratii bloc manta rosie (34)infiltratii bloc manta rosie (37)infiltratii bloc manta rosie (38)infiltratii bloc manta rosie (39)infiltratii bloc manta rosie (40)infiltratii bloc manta rosie (54)infiltratii bloc manta rosie (56)infiltratii bloc manta rosie (61)infiltratii bloc manta rosie (64)
  • infiltratii bloc manta rosie (45)
  • infiltratii bloc manta rosie (34)
  • infiltratii bloc manta rosie (37)
  • infiltratii bloc manta rosie (38)
  • infiltratii bloc manta rosie (39)
  • infiltratii bloc manta rosie (40)
  • infiltratii bloc manta rosie (54)
  • infiltratii bloc manta rosie (56)
  • infiltratii bloc manta rosie (61)
  • infiltratii bloc manta rosie (64)
- +

Bărbatul reclamă că s-a trezit cu apartamentul plin de mucegai la nici doi ani din momentul în care l-a achiziţionat. El spune că a fost nevoit să îşi schimbe mobila şi parchetul. În replică, dezvoltatorul susţine că bărbatul nu aeriseşte cum trebuie locuinţa.

Un bloc nou ridicat acum trei ani pe stradela Cazangiilor, zona Manta Roşie, a devenit mărul discordiei între cel care a vândut apartamentele şi unul dintre proprietari. Acesta din urmă susţine faptul că sub bloc există infiltraţii de apă care i-au distrus locuinţa. Spune că s-a trezit cu apartamentul inundat de mucegai şi dă vina pe dezvoltator, pe motiv că nu ar fi construit blocul după normele care se impun în construcţii. În sprijinul spuselor sale, proprietarul aduce şi o serie de fotografii, din care se vede clar că trece printr-un adevărat coşmar. Pe cealaltă parte, dezvoltatorul se apără şi spune că singurul vinovat este ieşeanul care nu îşi aeriseşte cum trebuie casa.

Nevoit să schimbe mobila şi parchetul

Manole Zalomir are 43 de ani şi o rată de 1.500 de lei pe lună. A ales să cumpere apartamentul în suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi cu rate de la dezvoltator, pe o perioadă de 20 de ani. În prezent are la mână doar antecontractul, urmând să devină proprietar cu acte în regulă când va termina de achitat ratele. Acesta a plătit un avans de 10.000 de euro la semnarea antecontractului, iar ratele cumulate până în prezent ajung şi ele tot în jurul sumei de 10.000 de euro. Conform antecontractului, după cei 20 de ani de rate, pe apartament, ieşeanul va plăti 91.200 de euro. Manole Zalomir a dat în judecată dezvoltatorul la începutul acestui an şi vrea să-şi recupereze banii şi să se mute.

„Blocul s-a finalizat în martie 2015, iar în februarie 2016 am semnat antecontractul la notarul Toma din Nicolina. Am o rată de 338 de euro pe lună, adică 1.550 de lei, am plătit până acum rate şi am mai investit în vara aceasta vreo 16.000 de lei ca să schimb mobila şi să schimb parchetul, să fac curat că nu mai puteam respira. Am chemat dezvoltatorul şi i-am arătat igrasia, dar a zis că el nu e de vină. Am deschis proces în februarie anul acesta, vreau să-mi recuperez banii. Acest bloc trebuia să fie P plus 2, dar are P plus 3, cei de la etajul 3 nu au intabulare. În iarna lui 2017 mi-a mucegăit mobila, am luat două dezumidificatoare în casă ca să fac faţă”, se plânge ieşeanul.

„Am băgat coada la o mătură şi a intrat ca în nămol”

El mai acuză dezvoltatorul că nu a respectat normele, deoarece ţevile sunt îngropate direct în pământ, iar pe casa scării nu există cămin, acel loc unde se poate interveni în caz de nevoie la ţevi.

„Sunt mari pierderi de apă pe sub bloc şi toată apa aia intră cumva la mine în apartament, sunt 1.440 de metri cubi de apă pe care îl plătim noi toţi, ca pierderi, pentru ca să nu ne taie apa. A trimis dezvoltatorul pe cineva să sape o groapă în casa scării, să înlocuiască un cot la o ţeavă şi am văzut că dedesubt e pământ. Am băgat coada la o mătură şi a intrat ca în nămol. Acea groapă s-a umplut de apă, la unu noaptea eu şi vecinul scoteam apa cu găleata şi o aruncam afară ca să nu se inunde casa scării. Acum au acoperit cu beton”, mai povesteşte ieşeanul.

E nemulţumit de faptul că, deşi a deschis proces dezvoltatorului din februarie, nici până acum nu a avut primul termen.

„Avocata mea mi-a spus să am răbdare, că durează vreo trei ani! Nu vă imaginaţi cum miroase în casă! Când m-am mutat am investit mulţi bani că am zis că e casa nouă şi să ne luam totul nou. Nici rigolă nu este în jurul blocului, ca să aibă apa unde se scurge. Din dorinţa de a avea casa mea, ne-am grăbit, am luat cu rate la dezvoltator”, mai spune Manole Zalomir.

Situaţia dosarului de pe masa instanţelor de judecată ne-a fost confirmată şi de avocata ieşeanului, aceasta spunând că încă se aşteptă stabilirea primului termen."A fost iniţiată şi o procedură de mediere, care nu a avut niciun rezultat, singura soluţie rămasă fiind instanţa",a declarat Neda Oana, avocatul lui Manole.

„Să lăsăm instanţa să-şi facă treaba”

Blocul a fost construit în 2015 de către Emil Ştirbu. „Noi am avut o discuţie şi un conflict, dar se pare că nu vrea să înţeleagă. Am chemat şi Inspecţia în Construcţii. La dumnealui am găsit saună, sunt multe persoane în casă, mai au o nepoată care le stă cu copiii, au centrala la maxim iarna şi nu deschid geamurile să aerisească. După o săptămână după ce s-au mutat, blocul fiind nou, au dat cu var şi au pus tapet. A rămas umezează, nu s-a evaporat, nu a avut unde. I-am explicat atunci că nu trebuia să facă asta. A pus şi mobilă multă pe lângă pereţi, el lucrând la mobilă, a făcut dulapuri dintr-un perete în altul şi până în tavan, pereţii nu aveau cum să mai respire!”, a declarat Emil Ştirbu, dezvoltatorul.

Acesta susţine că nu are nicio vină şi că este în legalitate. A adus la redacţia noastră toate documentele prin care să ne demostreze acest lucru, printre care şi un certificat de urbanism din data 28 septembrie a.c., care atesta intrarea în legalitate cu mansarda.

„E singurul de la parter care are această problemă, vecinul din perete cu el are peretele uscat. Dacă ar fi fost infiltraţii, nu ar fi trebuit şi vecinul să aibă mucegai şi umezeală?”, se întreabă Emil Ştirbu.

Acesta spune că a construit blocul pe un teren rămas moştenire de la părinţi şi că este primul bloc pe care îl ridică. Susţine că este la început de drum în domeniul imobiliar şi nu vrea să rămâne cu numele pătat din cauza acestui conflict.

„Când am chemat un specialist, le-a măsurat umiditatea in casă, era de 70%. Prima dată i-am dat dreptate, am zis că plătesc eu pagubele, dar după ce dirigintele de şantier şi constructorul a spus că nu e din pricina noastră, am văzut care este problema. I-am dat mobila deoparte şi am văzut că are mucegai, dar când am scos parchetul, placa era uscată. Placa e din beton, nu avea cum să se infiltreze apa”, spune dezvoltatorul arătând fotografii din diferite stadii ale construcţiei.

„Nici nu am subsol ca să zici că apa vine de acolo. Blocul e din cărămidă, am băgat mult fier beton, nu mi-am bătut joc! El şi-a găsit în altă parte şi acum vrea banii înapoi. Eu i-am zis că-i dau doar avansul, nu şi ratele, alea sunt oprite ca şi chirie. Mi-a distrus apartamentul!”, spune Ştirbu.

Acesta spune că a fost dat în judecată pe motiv că ar fi construit blocul cu muncitori amatori, însă susţine că a avut o firmă serioasă, legală, mai exact firma „Cărăbuş Grup”.

„Să lăsăm instanţa să-şi facă treaba, să trimită expert care să evalueze cauzele şi apoi să dea verdictul. Dacă o fi să fie din cauza mea, că nu am construit eu blocul bine, atunci suport consecinţele”, a încheiat acesta.

UPDATE: Cum răspunde clientul?

În cursul zilei de luni, 08 octombrie 2018, clientul a trimis la redacţie o nouă reacţie la acuzaţiile aruncate de către dezvoltatorul imobilului. Mai jos redăm poziţia sa integral.

“Am rămas oripilaţi de comportamentul şi motivaţiile dezvoltatorului Emil ŞTIRBU referitoare la apartamentul pe care ni l-a «vândut» cu o simplă «promisiune de vânzare»”:

- Noi nu am avut un conflict cu Emil Ştirbu, dezvoltatorul, ci AVEM ŞI ÎN PREZENT UN CONFLICT cu acesta, referitor la calitatea apartamentului ce ni l-a «vândut».

- Nici până la această data blocul nu este intabulat, cu toate că de când ne-am mutat tot ne promite că arată actele iar în prezent avem numai o «promisiune de vânzare» încheiată la notarul Toma

- Investitorul nu ne-a specificat în scris sau verbal că trebuie să îndeplinim vreo condiţie referitoare la densitatea umană ce trebuie să existe în apartamentul «cumparat» care nici măcar nu are suprafaţa declarată în acte, aceasta fiind mult mai mică. Nu ne-a comunicat că nu se pot muta mai mult de una sau două persoane. Cum poate fi un apartament «prea aglomerat»? Cine stabileşte câte persoane trebuie să locuiască într-un apartament? Investitorul? Tocmai el care nu a respectat lg.114 cu privire la suprafeţele minimale obligatorii ale camerelor unui apartament.

- Acelaşi dezvoltator Emil Ştirbu nu ne-a specificat în scris sau verbal că trebuie să aşteptăm ca pereţii să se usuce şi să dormim pe jos, pentru că altfel se poate face mucegai. De asemenea nu ne-a specificat că nu avem voie să mobilăm apartamentul sau dacă o facem să nu punem mobila lânga pereţi !!!

- Emil Ştirbu, dezvoltatorul ar trebui să prezinte actul emis de „Inspecţia în Construcţii „pe care spune că ar fi chemat-o”, în caz contrar îl putem acuza de declaratii false, la noi în apartament neintrand niciodată vreun inspector de la ICS Iaşi.

- Aşa cum rezultă din fotografiile puse la dispoziţia dvs., sub fundaţie (neexistând subsol) este plin de apă din cauza pierderilor la o conductă pe care au încercat să o repare dar nu au reuşit în totalitate acest lucru, nici până în ziua de astăzi.

-După unele explicaţii date de dezvoltator se pare că acesta nu cunoaşte noţiuni elementare de construcţie: plăcile de beton sunt supuse întotdeauna infiltraţiilor de apă (nu cum declară investitorul că în beton nu are cum să se infiltreze apa), nu există subsol (!!!) şi atunci cum se ajunge la ţevile de apă ce trebuie reparate, cantitatea de fier (care este mare după cum spune Emil Ştirbu) nu are nici o legatură cu mucegaiul din apartament, etc.

-NICIODATA nu a fost discuţia de a mă muta cu familia din acel bloc, asta dovedind minciuna cu care se complace dezvoltatorul să răspundă unei fapte cu implicaţii penale.”

Ce sfaturi dau experţiii ieşenilor care vor să cumpere o casă

Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii ne  spun la ce trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o casă şi că există anumite acte pe care trebuie să le ceri şi să le verificăm, indiferent de metoda de achiziţie: cu banii cash, prin credit ori rate la dezvoltator.

„Cel care cumpără trebuie să se asigure că dezvoltatorul a respectat prevederile legale în cee ce priveşte construirea blocului. Mai exact, acesta trebuie să ceară cartea tehhnică a construcţiei şi procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, fără ele se pot naşte aceste probleme. Înscrisurile acestea dovedesc nivelul de performanţă a construcţiei. Probabilitatea ca în spatele unor înscrisuri corecte, să apară necazuri, neconformităţi, este mică! În lipsa lor, riscul este foarte mare din aprtea cumpărătorului. Foarte rar mă întâlnesc cu situaţii în care cel care cumpără să reclame dezvoltatorul”, a declarat Radu Lupăşteanu, inspector şef, în cadrul Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii, Iaşi. (Paula TROFIN)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri