Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

(FOTO) Viața după ISIS: reconstrucția Mosulului va costa un miliard de dolari

GALERIE
mosul 1mosul 2mosul 3mosul 4mosul 5mosul 6mosul 7
  • mosul 1
  • mosul 2
  • mosul 3
  • mosul 4
  • mosul 5
  • mosul 6
  • mosul 7
- +

Chiar în timp ce prim-ministrul irakian se îndrepta spre Mosul, pentru a declara eliberarea orașului, se auzeau încă sunete ocazionale de focuri de armă, scrie BBC News. 

În prima dimineață după eliberarea completă Mosulului de sub ocupație jihadistă au putut fi văzute încă avioane militare zburând deasupra orașului vechi, iar lunetiștii Statului Islamic încă mai trăgeau asupra soldaților irakieni. Colonelul Jabbar Abad a spus că acestea sunt ultimele semne ale rezistenței și că vor fi învinși în câteva ore.

Trupele irakiene ajută în continuare grupuri de civili care se adăpostesc de aceste ultime focuri de armă. Majoritatea acestora sunt femei și copii cu chipuri bântuite de dramele prin care au trecut și care au nevoie de ajutor fizic și psihic.

Abad povestește că a văzut copii care nici măcar nu mai clipeau când auzeau focuri de armă, că li se părea ceva normal, sau alții care erau duși în brațe de mame, comportându-se de parcă nici nu mai erau în viață, fiind incapabili să se miște. În orașul vechi au găsit bătrâni care abia se țineau pe picioare și care au fost obligați să îndure foamea și setea.

Familiilor găsite în zona ocupată până duminică de jihadiști li s-a dat hrană și apă, acesta fiind primul lor contact cu lumea liberă după trei ani de viață sub control ISIS.

Bătălia pentru Mosul a fost pentru ei o luptă pentru supraviețuire, iar costul victoriei a fost unul imens pentru locuitorii din Mosul care au lăsat cu toți pe cineva mort în urmă. Le-au fost distruse și locuințele, fiecare clădire din orașul vechi fiind lovită de gloanțe și bombe, dacă nu doborâtă cu totul la pământ și transformată în moloz.

Echipele de căutare și salvare lucrează să scoată cadavrele de sub ruine, iar temperaturile foarte ridicate din această perioadă intensifică mirosul de putrefacție al cadavrelor lăsate în urmă de luptă. Ali este un localnic din Mosul care luni dimineață s-a întors în orașul vechi pentru a căuta familia fratelui său, sperând că-i va găsi printre supraviețuitori. El a povestit că luptătorii ISIS le-au folosit casa când au fost loviți de o bombă lansată de trupele coaliției în urmă cu câteva săptămâni. Zona în care se afla casa fratelui lui Ali a fost eliberată de forțele de securitate irakiene doar în ultimele zile.

Cu lacrimile curgâdu-i pe față, Ali a povestit că a vorbit la telefon cu fratele său aflat sub dărâmături, dar că în ultimele zile acesta nu i-a mai răspuns. Ali a ajutat echipele de căutare și salvare să-și facă drumul prin tone de moloz, iar militarii care lucrau cu el încercau să-l consoleze atunci când, în cele din urmă, au găsit doar rămășițele familiei fratelui său, pe care i-au pus în saci cu fermoar.

Imaginea localnicilor, bântuiți de ororile prin care au trecut, era în total contrast cu cea a forțelor militare irakiene care jubilau de bucurie atunci când premierul irakian a ajuns în oraș pentru a declara victoria asupra ISIS. În urmă cu o săptămână, armata irakiană anunța că trupele irakiene au reușit să captureze ruinele moscheei din Mosul, locul din care liderul grupării teroriste a proclamat “califatul” în 2014. Acesta este însă un moment semnificativ pentru lupta împotriva organizației teroriste. Extremiștii au ținut orașul timp de trei ani și au fost nevoie de nouă luni de lupte intense pentru a-i alunga din Mosul, fortificația lor din Irak. Pentru mulți luptători ISIS, Mosul este cimitirul lor, deși probabil că unii au scăpat. Totuși, o analiză realizată IHS Markit din Londra, arată că ISIS s-ar putea dezintegra în acest an, după ce a pierdut 60% din teritorii. Tragedia din Mosul este însă departe de a se fi terminat. ONU estimează că va costa cel puțin un miliard de dolari refacerea infrastructurii de bază a orașului – sistemul de apă curentă și electricitate – și alte câteva zeci de miliarde pentru a reconstrui clădirile.

Libertatea.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri