(FOTO-VIDEO) Dezbatere: ce viitor are presa tiparită în fața ofensivei online?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

(FOTO-VIDEO) Dezbatere: ce viitor are presa tiparită în fața ofensivei online?

GALERIE
IMG_7804
  • IMG_7804
- +

Destinul presei scrise și evoluția celei online au fost doar câteva din aspectele discutate de studenții ieșeni cu profesorii lor la „Zilele Jurnalismului Local”.

La întâlnirea care a avut loc în sala Ferdinand a Universităţii Al. I. Cuza au participat şi reprezentanţi din presa scrisă. Învitaţii acestui „curs” au fost profesorul universitar Stelian Dumistrăcel, profesorul universitar Alexandru Lăzescu, preşedintele cotidianului „Ziarul de Iaşi”, Robert Ferenţ, redactor şef la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” şi Alina Cojocaru, redactor şef la „Zile şi Nopţi”.

Alexandru Lăzescu a vorbit despre reţelele de socializare, care, în opinia acestuia, sunt nocive de la un punct, şi despre rolul internetului. “Ce omoară jurnalismul în momentul acesta, în special presa scrisă? Faptul că s-a decuplat publicitatea de editorial. Acum avem site-uri de joburi, auto, etc. Ne mişcăm în această zonă de constrângeri diferite, provocări. Jurnalismul în sine este o meserie cu o reputaţie grav afectată”, a explicat printre altele Lăzescu. Invitaţii au mai vorbit despre intervenţia politicului în presă, despre situaţia financiară a ziarelor şi slaba pregătire a studenţilor din ultimii ani care au ieşit de pe băncile Facultăţii de Jurnalism.

“Suntem într-o fază de analfabetism funcţional. Mulţi nu mai ştiu să citească. Nu va dispărea printul, ci se va ajunge la o stratificare. O revenire a presei de diferite niveluri ţine de situaţia financiară”, a menţionat Stelian Dumistrăcel, cel care predă studenților de la Jurnalism noţiuni de lingvistică. Evenimentul, aflat la cea de-a II-a ediţie a fost organizat de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

În cadrul „Zilelor Jurnalismului Local”, ieri, au avut loc workshopuri la care au participat pentru membrii Asociaţiei. Scop principal este îmbunătăţirea relaţiei dintre jurnalişti şi bloggeri şi împărtăşirea de experienţe, sfaturi, impresii sau idei între studentşi şi profesori. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.