Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(FOTO-VIDEO) Mii de ieșeni la protest, în Centru. „Fără ordonanță, mai avem speranță”, scandează lumea

GALERIE
protest sf lazarstatuie-cuza-2protest 1protest 2protest vedere hotel unireaprotest 4baloanedragneapancarta 1pancarta 2mesaj 1protest 3pancarta 3pancarta 2
  • protest sf lazar
  • statuie-cuza-2
  • protest 1
  • protest 2
  • protest vedere hotel unirea
  • protest 4
  • baloane
  • dragnea
  • pancarta 1
  • pancarta 2
  • mesaj 1
  • protest 3
  • pancarta 3
  • pancarta 2
- +

Mii de ieșeni s-au adunat și în această seară în Piața Unirii din Iași, în a patra zi de proteste contra Guvernului Dragnea-Grindeanu și a ordonanței de urgență pentru modificarea Codurilor Penale.

UPDATE 23:00

Cea de-a patra zi de protest contra Guvernului Dragnea-Grindeanu și a ordonaței de urgență pentru modificarea Codurilor Penale s-a încheiat la Iași. „OUG de modificare a codurilor penale va fi abrogată”, a declarat Grindeanu în cursul acestei seri -----> DETALII, AICI!

UPDATE 22:45

Protestatarii încep din nou să umple în valuri Piața Unirii. Am mai rămas câteva sute de ieșeni, majoritatea deplasându-se spre stațiile de tramvai și autobuz pentru a lua un mijloc de transport în comun spre casă. 

UPDATE 22:20

A început să plouă, dar protestatarii merg înainte. Coloana de manifestanți a ajuns pe Bulevardul Independenței și se îndreaptă direct spre Piața Unirii.

UPDATE 22:00

Coloana de manifestanți intră pe str. Elena Doamna. Se strigă: „Mai am un singur dor, Liviu Dragnea scriitor!” și „Dragnea nu uita, România nu e a ta!”. Circulația rutieră este blocată doar pe un singur sens de mers, pe direcția pe care merge coloana, spre Independenței.

UPDATE 21:55

Protestatarii nu mai strigă despre ordonanță. Cele mai frecvente scandări sunt acum „hoții”, „demisia” și „Uniți salvăm România!”

 

 

UPDATE 21:40

Ajunși aproape de capătul străzii Sf. Lazăr, cei din fruntea coloanei au avut posibilitatea de a vedea întreaga mulțime datorită diferenței de nivel. „Uitati doamnă ce peisaj!”, a spus o femeie către colega sa protestatară.

UPDATE 21:30

Circa 10.000 de ieșeni mărșăluiesc la această oră între Podu Roș și Palas Mall, pe str. Sf. Lazăr. Se scandează: „Uniți salvăm România!”, „Jandarmeria, jos pălăria”. În fruntea coloanei de manifestanți se află un grup de protestatari care au afișat o pancartă cu „Moldova vrea autostradă” și un tricolor. Traseul continuă pe Anastasie Panu și Bulevardul Independenței.           

 

UPDATE 21:20

Marșul protestatarilor continuă din Podu Roș spre strada Sf. Lazăr.

 

UPDATE 21:00

Cea mai mare intersecție din Iași, cea din Podu Roș, este blocată complet de protestatari la această oră.

UPDATE 20:55 

Circulația pe str. Palat este închisa pe toate benzile.

UPDATE 20:50

Guvernul, învins de stradă: „OUG de modificare a codurilor penale va fi abrogată”, a declarat Grindeanu -----> DETALII, AICI!

UPDATE 20:40

Circa 8.000 de ieșeni marșăluiesc acum prin municipiul Iași, de pe Bulevardul Ștefan cel Mare spre Podu Roș. Se scandează „Moldova s-a trezit!” și „PSD, ciuma roșie!”. Din Podu Roș, protestatarii vor reveni în Centru prin strada Sf. Lazăr. Se strigă „Cinste lor, cinste lor jandarmilor”, având în vedere că forțele de ordine nu au obiectat la schimbarea traseului obișnuit.

UPDATE 20:30

Bulevardul Ștefan cel Mare este blocat în aceste momente. S-a pornit în marș pe Bulevardul Ștefan cel Mare după 15 minute de discuții între protestatari și jandarmi. Manifestanții doreau să schimbe traseul marșului, să nu mai meargă pe str. Anastasie Panu și Independenței, ci prin Podu Roș.

Jandarmii și-au arătat disponibilitatea de a-i însoți pe orice fel de traseu, dar au ridicat problema străzilor înguste și a măsurilor ce trebuie luate pentru închiderea unor străzi.

UPDATE 20:10

Piața e mult mai animată, cu pancarte cu tot felul de mesaje: „Votul nu legitimează abuzul”, „Vreau să rămân în România, nu legalizați hoția!”, „Sunteți o rușine mare, mergeți toți la închisoare!”, „Rău mă dor ochii mă dor, când mă uit în viitor”, „Este ger afară și mă plimb cu șuba, e rândul tău Liviu să te plimbi cu duba!”, „De Sf. Valentin, nu vreau trandafiri!”, „Make Jilava great again!”. 

UPDATE 19:25

Numărul protestatarilor crește constant. Prin toate intrările în Piață vin grupuri compacte de oameni la manifestație. În acest moment sunt circa 1.000 de ieșeni în Centru.

UPDATE 19:15

Mai mulți tineri împart baloane pe care este scris mesajul „Dragnea, ești în aer!”. La ora 9:00 le vor da drumul baloanelor în aer. Acțiunea se va desfășura simultan în mai multe orașe ale țării.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

La ora 19, în Piața Unirii erau prezenți circa 500 de manifestanți. Având în vedere manifestările publice care au loc în municipiul Iași, Primăria municipiului Iași și Compania de Transport Public Iași au luat decizia de a prelungi programul mijloacelor de transport, pe perioada acestora, astfel încât să asigure numărul de curse conform programului de transport.

Ca și în serile precedente, ieșenii au venit „dotați” cu steaguri, fluiere și pancarte. Ba mai mult, un grup de tineri a venit înarmat și cu boxe și alte echipamente de sonorizare, amplasate în zona dinspre Cafeneaua Piața Unirii. 

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost împrejmuită de jandarmi cu garduri pentru ca manifestanții să nu se mai poată cățăra pe monument. 



Ieri seară, consilierul județean PNL Vasile Cotiugă, cadru didactic la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Cuza”, a atras atenția într-o postare pe Facebook că nu este un gest tocmai corect urcatul manifestanților pe statuia marelui domnitor al Unirii din Centru.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri